Nyheter

USAs høyesterett tar opp abortsak – kan bli dramatisk innskrenking av abortrettighetene

USAs høyesterett vil vurdere Mississippis abortlov. Det kan føre til en kraftig innskrenking av abortrettighetene i USA, skriver AP.

Amerikansk høyesterett nei til Californias forbud mot enkelte religiøse samlinger i private hjem for å begrense smittespredning. Foto: J. Scott Applewhite/AP/ NTB

USAs høyesterett kunngjør mandag at de vil ta opp saken. Den kommer trolig opp for retten til høsten, og det kan bli en historisk rettsavgjørelse. Retten til abort i USA bygger på en avgjørelse i Høyesterett fra 1973, kalt Roe v Wade.

Høyesterett har en solid overvekt av dommere som regnes som konservative etter at Donald Trump fikk godkjent hele tre dommere.

Loven det gjelder, forbyr abort etter uke 15. Til sammenligning er det i Norge åpning for selvbestemt abort fram til uke tolv. Det har skapt stor debatt i år at enkelte partier vil utvide denne retten.

Mississippis lovforbud er fra før blitt blokkert av lavere rettsinstanser, som mener loven er i strid med høyesterettsavgjørelser.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter