Nyheter

Reporter på Gazastripen: – Det er ikke noe Eid her

KONTRASTER: Mens verdens muslimer feirer Eid, er palestinerne opptatt med å begrave sine døde. Samtidig kommer Israels forsvarsminister med en tordentale under den muslimske høytiden.

– Det blir ingen id på dere, sier Israels forsvarsminister Benny Gantz.

Uttalelsene kommer i en video, publisert på en YouTube-kanal tilknyttet det israelske forsvarsdepartementet. Videoen er spesielt innspilt i forbindelse med muslimenes viktigste høytid, Eid.

Eid-al Fitr er en tredagers feiring etter fastemåneden ramadan. Muslimer i de palestinske selvstyreområdene feirer Eid, til tross de israelske luftangrepene denne uken. Samtidig samlet mange palestinere seg for å be Eid-bønnen torsdag, ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

– Gaza vil brenne

I Israel la forsvarsminister Benny Gantz skylden på Hamas, for palestinernes situasjon under Eid-feiringen.

– Hamas-ledere har ansvaret for at dere er fanget i hjemmene deres, istedenfor å forberede til høytiden. Dessverre opererer de fra sivile områder. Derfor vil skadene bli enorme. De ofrer dere for sine personlige interesser, sier Gantz.

I videoen er det en alvorlig Gantz som advarer.

– Hvis israelske borgere må sove på bomberom vil Gaza brenne, tordner Gantz.

– Ikke noe Eid i Gaza

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, avlyste palestinernes Eid-feiring på tirsdag for å sørge de som har mistet livet sitt under angrepene, ifølge nyhetsbyrået WAFA. Unntaket var religiøse forpliktelser i forbindelse med Eid-al-Fitr.

– Det er ikke noe Eid her, sier al-Jazeera-journalist Sami Abu Salem, som er til stede på Gazastripen, til al-Jazeera .

Han sier videre at Gaza er opptatt med å begrave sine døde.

– Det er sorg istedenfor lykke. Gatene er tomme. Det er ingen besøk mellom mennesker, slektninger eller naboer, sier han.

Gaza er opptatt med å begrave sine døde.

—  Sami Abu Salem, journalist for Al-Jazeera

– Eid Mubarak betyr å sørge over sine døde

En rekke steder i verden blir det meldt at muslimer feirer Eid i solidaritet med palestinerne. Også flere steder i Europa blir Eid-feiringen tematisert. Tidligere utenriksminister i Sverige Margot Wallström, har engasjert i et innlegg på Facebook.

– Jeg føler bunnløs sorg over det som skjer nå i Jerusalem, Gaza og flere steder i Israel. Eid Mubarak betyr for palestinerne i år, å sørge over sine døde – og sannsynligvis miste det som er igjen av håp om fredelig sameksistens, skriver Wallström.

Wallström var utenriksminister i Sverige i perioden i 2014–2019. I denne perioden skapte det furore da Sverige, som ett av få land, anerkjente Palestina som et land.

---

Opptrappingen mellom Israel og palestinerne

  • Konflikten mellom Israel og palestinerne er har eskalert siden april. Det startet med at israelsk politi sperret Damaskus-porten inn mot gamlebyen i det okkuperte Øst-Jerusalem.
  • 12. april skjedde en rekke sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelsk politi, før situasjonen tilspisset seg ytterligere da palestinere ble nektet tilgang til al-Aqsa-moskeen på grunn av koronaregler. De neste dagene ble ultraortodokse jøder i Jerusalem, ved flere anledninger angrepet av palestinere, mens ytterliggående jøder angrep palestinere.
  • Konflikten tilspisset seg ytterligere på grunn av Israels varslede utkastelse av flere palestinske familier i Sheikh Jarrah-nabolaget i Jerusalem. Husene skulle gå til jødiske bosettere, og israelsk høyesterett skulle komme med en avgjørelse mandag 10. mai. Avgjørelsen ble utsatt.
  • De voldelige sammenstøtene startet for fullt 6. mai, før det eskalerte videre 10. mai. Jødiske nasjonalister planla å marsjere gjennom den muslimske delen av gamlebyen i Øst-Jerusalem, for å feire okkupasjonen i 1967. Over 8.000 palestinere barrikaderte seg samme morgen inne i al-Aqsa-moskeen, og 330 palestinere ble skadd i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.
  • Etter sammenstøtene gikk Hamas ut mot Israel, og sa det ville få alvorlige følger om ikke sikkerhetsstyrkene ble trukket bort fra al-Aqsa-moskeen innen klokka 18 samme kveld. Da fristen utløp, avfyrte Hamas sju raketter mot Israel, men ingen av dem nådde byen.
  • Israel svarte med å angripe mål på Gazastripen, og Hamas og andre militante grupper på Gazastripen, trappet deretter opp rakettangrepene. Allerede mandag kveld ble det meldt om 24 drepte på Gazastripen, inkludert 9 barn.
  • Angrepene begge veier har fortsatt, og siden mandag 10. mai er til sammen 115 mennesker, inkludert 27 barn og 11 kvinner, drept i Gaza. 7 mennesker er blitt drept i Israel.
  • Opptrappingen av den israelsk-palestinske konflikten skjer samtidig med at begge parter opplever stor politisk uro. Israel har gjennomført fire valg på under to år, men heller ikke etter det siste valget i mars, har noen av partiene lykkes med å danne regjering. I Palestina har 85 år gamle Mahmoud Abbas styrt på overtid, siden perioden hans utløp i 2009. Nylig avlyste han valgene som skulle holdes i mai og juli, til protester fra Hamas.

Kilder: Vårt Land, NTB, TT, AFP, BBC.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Ismail Burak Akkan

Ismail Burak Akkan er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter