Nyheter

KrF advarer Høyre mot linjeskifte i familiepolitikken: Spolerer beste argument mot venstresiden

LANDSMØTE: Hvis Høyre sier nei til kontantstøtten denne helgen, vil det ødelegge omdømmet som parti for valgfrihet, advarer KrF-topp.

Nå må KrF sette sin lit til Høyre-leder Erna Solberg, som alt i fjor høst advarte sine egne mot å vrake kontantstøtten. I Politisk kvarter på NRK P1 i fjor høst kalte hun det å fjerne støtten for «smålig»

– Her vil jeg stå på og mene at dette er et av de luftehullene vi skal ha i vårt samfunn, var forhåndsvarselet Solberg ga.

Søndag faller avgjørelsen på Høyres landsmøte om partiets syn på kontantstøtten. Fredag er rådet fra KrF-toppen Hans Fredrik Grøvan dette:

– Høyre, lytt til Erna Solberg, sier han til Vårt Land.

Sterke krefter i Høyre vil vrake kontantstøtten

Det har ikke det store flertallet i Høyres programkomité gjort. De går inn for å fjerne den omstridte kontantstøtten og erstatte den med en ventestøtte til foreldre som venter på barnehageplass.

I partiet blåser sterke vinder nå i retning et farvel til støtten. Motstanden kommer ikke bare fra kvinnebevegelse og liberale krefter i partiet. Helsetalsmann, Sveinung Stensland, tok på Facebook dagen før landsmøtet til orde for å skrote støtten.

Om Solberg vinner frem, er derfor langt fra sikkert. Men med seg på laget har hun nestleder Jan Tore Sanner:

– Kontantstøtten er helt utmerket, sa Sanner til Vårt Land i februar.

I programkomiteen er lederne Linda Hofstad Helleland og Henrik Asheim blant mindretallet som kjemper for Solbergs og partiets tradisjonelle syn.

---

Kontantstøtte

  • Du kan få kontantstøtte hvis du har barn mellom ett og to år som ikke har fulltidsplass i barnehage.
  • I Erna Solbergs regjeringstid har støtten økt, først til 6.000 per barn i måneden, så til 7500 kroner.
  • KrF fikk gjennomslag for ordningen i sentrumsregjeringen (1997-2000). De rødgrønne fjernet senere kontantstøtten for toåringer.
  • Kilder: Nav, Vårt Land

---

Grøvan: Spenner bein under Høyres argumenter

Et sentralt argument blant KrF-ere for å søke makt med høyresiden, har nettopp vært sikkerhet for kontantstøtte og valgfrihet i familiepolitikken.

Til Klassekampen fredag sa KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, at det kan bli vanskelig å regjere med Høyre hvis et nei til støtten skal inn i en regjeringsplattform.

Overfor Vårt Land er han mest bekymret for den politiske kursen regjeringspartneren kan stake ut.

– Bekymringen min gjelder mer den ideologiske retningen Høyre i så fall tar. Skulle de vedta omlegging til ventestøtte, vil de ta bort mulighet til valgfrihet. Å stramme til rundt familien – slik vi har kritisert Ap for – er min største bekymring, sier KrF-toppen.

Et nei-vedtak i Høyre vil spenne bein under partiets egen kritikk mot Ap og andre på venstresiden, advarer han:

– Å ta bort valgfrihet er jo en argumentasjon som Høyre bruker mot de rødgrønne på mange områder. Men om kontantstøtten står de i fare for å gå samme vei, påpeker Grøvan.

Han er ikke bekymret for at Høyre vil la kontantstøtten spolere samarbeid med KrF, og er trygg på at KrF vil få gehør for å videreføre ordningen i en ny regjering.

Solberg kjempet selv støtten inn

Erna Solberg kjempet i sin tid selv for å få kontantstøtten inn i Høyres program.

– Jeg vil fortsatt mene at det er litt smålig å styre over familiene og ta vekk en mulighet til å være fleksibel, sa Solberg i NRKs Politisk kvarter i fjor høst.

Hun vektla at «folk skal bestemme mer i eget liv». Tankegangen bak alternativet – såkalt ventestøtte – tok hun et oppgjør med:

– Hvorfor skal det offentlige definere dette i stedet for at hver enkelt familie definerer hva som er viktig for dem?

Bare Frp og Sp igjen på KrFs lag?

Forrige helg vedtok Frp å beholde kontantstøtten, til tross for at krefter i partiet over år har ønsket den på skraphaugen. Senterpartiet, som vedtar nytt partiprogram første helg i juni, kommer ventelig også til å beholde sin modell.

Ved et Høyre-nei til støtten gjenstår da Sp og Frp som KrFs bestevenner i saken, Grøvan?

– Selv om det er avstand mellom oss, har vi opplevd slektskap med Frp om kontantstøtten hele veien. Slik har det hittil også vært med Høyre, svarer han.

Regjeringspartner Venstre har også programfestet nei til kontantstøtte.

Trøen: Må hegne om valgfrihet

Også stortingspresident Tone W. Trøen er en del av mindretallet i Høyres programkomité som slår ring om kontantstøtten.

– Den er en viktig valgfrihet for familiene i de første årene i et barns liv. Som politikere har vi et ansvar for å hegne om den valgfriheten. Ventestøtte er ikke det samme. Det betinger at du venter på barnehageplass, ikke at du har valgt å prioritere annerledes andre, sier Trøen til Vårt Land.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter