Nyheter

Vårt Land følger den israelsk-palestinske konflikten

KONFLIKT: Gatekamper i Øst-Jerusalem eskalerte til bombeangrep på Gazastripen og rakettangrep mot Israel. Etter at over 240 mennesker er blitt drept, er det torsdag inngått våpenhvile mellom Israel og Hamas.

---

Fakta om siste ukers opptrapping mellom Israel og palestinerne

 • Konflikten mellom Israel og Palestina er har eskalert siden april. Det startet med at israelsk politi sperret Damaskus-porten inn mot gamlebyen i det okkuperte Øst-Jerusalem.
 • 12. april skjedde en rekke sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelsk politi, før situasjonen tilspisset seg ytterligere da palestinere ble nektet tilgang til al-Aqsa-moskeen på grunn av koronaregler. De neste dagene ble ultraortodokse jøder i Jerusalem, ved flere anledninger angrepet av palestinere, mens ytterliggående jøder angrep palestinere.
 • 22. april ble over 100 skadd i sammenstøt i Jerusalem, mens over 200 ble skadd i sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen tre dager senere. Plassen hvor de verste gatekampene har utspilt seg i Øst-Jerusalem, er kjent som Tempelhøyden på jødisk og som Haram al-Sharif på arabisk.
 • Konflikten tilspisset seg ytterligere på grunn av Israels varslede utkastelse av flere palestinske familier i Sheikh Jarrah-nabolaget i Jerusalem. Husene skulle gå til jødiske bosettere, og israelsk høyesterett skulle komme med en avgjørelse mandag 10. mai. Avgjørelsen ble utsatt.
 • De voldelige sammenstøtene startet for fullt 6. mai, før det eskalerte videre 10. mai. Jødiske nasjonalister planla å marsjere gjennom den muslimske delen av gamlebyen i Øst-Jerusalem, for å feire okkupasjonen i 1967. Over 8.000 palestinere barrikaderte seg samme morgen inne i al-Aqsa-moskeen, og 330 palestinere ble skadd i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.
 • Etter sammenstøtene gikk Hamas ut mot Israel, og sa det ville få alvorlige følger om ikke sikkerhetsstyrkene ble trukket bort fra al-Aqsa-moskeen innen klokka 18 samme kveld. Da fristen utløp, avfyrte Hamas sju raketter mot Israel, men ingen av dem nådde byen.
 • Israel svarte med å angripe mål på Gazatripen, og Hamas og andre militante grupper på Gazastripen, trappet deretter opp rakettangrepene.
 • Angrepene begge veier har fortsatt i snart to uker. Per torsdag 20. mai har minst 232 palestinere blitt drept, inkludert 65 barn, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen. Israelske styresmakter melder at 12 mennesker er blitt drept av palestinske raketter.
 • 15. mai bombet Israel et høyhus i Gaza by. Bygningen huset flere medier, blant dem AP og Al Jazeera, og det var også leiligheter og forretninger der. Israel advarte om angrepet på forhånd og ingen ble skadd. Israel hevder det var Hamas-mål i bygningen.
 • FNs sikkerhetsråd har møttes fire ganger – 10., 12., 16. og 18. mai – for å diskutere situasjonen. Ingen av møtene endte med felles uttalelse eller resolusjon.
 • Opptrappingen av den israelsk-palestinske konflikten skjer samtidig med at begge parter opplever stor politisk uro. Israel har gjennomført fire valg på under to år, men heller ikke etter det siste valget i mars, har noen av partiene lykkes med å danne regjering. I Palestina har 85 år gamle Mahmoud Abbas styrt på overtid, siden perioden hans utløp i 2009. Nylig avlyste han valgene som skulle holdes i mai og juli, til protester fra Hamas.


Kilder: Vårt Land, NTB, TT, AFP, BBC.

---

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter