Nyheter

– Jeg er komfortabel med abortloven vi har i dag

LANDSMØTE: Frp skal fortsatt være gjenkjennelig for «folk flest» og kristne velgere skal sikres. Nestleder Ketil Solvik-Olsen spår også at Listhaug vil bli mer samlende når hun nå trer inn i topp-vervet i Frp.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) ble valgt som nestleder i partiet i helgens landsmøte. Han har klokkertro på at meningsmålingene vil gå opp, om de klarer å minne folk om partiets politikk og gjennomføringsevne.

Han sier at de kristne velgerne skal bli sikret ved å vise at partiet verdsetter og respekterer «familie, mangfold og folks beste».

– Jeg håper og tror at partiet kommer til å være gjenkjennelig. Politikken og programmet kommer ikke til å endre seg, sier Solvik-Olsen til Vårt Land.

– Listhaug vil bli mer samlede

– Hva er den største forskjellen mellom Siv Jensen og Listhaug?

– Listhaug er mer spissformulert, men vi må huske på at Jensen også var det før hun ble partileder. Jeg tror Listhaug i likhet med Jensen blir mer samlede nå som hun er leder, sier Solvik-Olsen.

Han mener at en del av kritikken mot Listhaug som polariserende er urimelig og tatt ut av kontekst. Solvik-Olsen tror ikke Listhaug vil gjøre Norge mer splittet.

Han viser imidlertid til at den politiske debatten generelt kan være med på å øke polariseringen.

– Mye av debatten skjer på sosiale medier. Der blir det offentlige ordskiftet hardt og enkelt.

– Her må alle partiene se seg i speilet og tenke før man slenger kommentar som ikke er konstruktive, sier han, og legger til «jeg skal ikke frikjenne Frp fra det».

artilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio etter at Venstre har besluttet at de vil gå inn i regjering med Høyre og Frp.

Håper på en fremtid med Høyre

Etter mange år i regjering brøt partiet ut av Erna Solbergs regjering i januar 2020. Selv om de da brøt med Høyre og Venstre, ser Solvik-Olsen på sikt for seg et nytt samarbeid med Høyre.

– Jeg håper vi kan få til en ny Frp-Høyre regjering. Jeg synes vi hadde både handlekraft og mange gode beslutninger, forteller Solvik-Olsen.

Ketil Solvik-Olsen i Frp under det digitale landsmøtet på Gardermoen.

Vil fortsatt prioritere kristne kvoteflyktninger

– Det ble vedtatt strengere asylregler. Blant annet at kristne kvoteflyktninger skal prioriteres framfor andre. Hvorfor er det viktig for dere?

– Vi mener at kristne kvoteflyktninger vil enklere bli integrert i det norske samfunnet enn de med tradisjonell muslimsk bakgrunn, sier han, som mener at dette ikke handler om tro.

Solvik-Olsen sier at FNs kvoteflyktninger er et bedre system for dem som har behov for beskyttelse enn de som kommer som asylsøkere, som han mener ofte er mer ressurssterke.

– Jeg er komfortabel med abortloven vi har i dag

– Det pågår en stor debatt om abortloven. Hva er ditt syn?

– Jeg er komfortabel med abortloven vi har i dag. Jeg støtter den opprydningen KrF tok initiativ til. Jeg ønsker ikke ytterligere endringer, sier Solvik-Olsen.

– Frp vil innføre dobbeltstraff for gjengkriminelle etter dansk modell. Frp går også inn for å senke den kriminelle lavalderen til 14 år. Hva vil en slik endring føre til?

– Straff alene er ikke med på å løse problemet, men ved å innføre strengere straff sender vi et signal. Familier og de det gjelder blir mer bevisst samfunnets spilleregler, sier han.

Han viser til at ved å innføre jobbkrav til kontantstøtten, vil man sikre bedre integrering, tilhørighet og dermed mindre kriminalitet.

---

Frp gjorde disse vedtakene i helgen

  • Fjerne formuesskatten helt
  • Beholde særfordeler på elbiler
  • Frislipp på skjenketider
  • Redusere aldersgrensen på førerkort
  • Nei til vindkraft på land. Vil ha folkeavstemning om vindkraft
  • Vil at staten skal ta halve regningen for vedlikeholdet på fylkesveier
  • Stramme inn kontantstøtten
  • Strengere asylpolitikk
  • Innføre dobbeltstraff for gjengkriminelle.
  • Flere sykepleiere, styrke yrkesfag
  • Frivilligheten bør slippe å betale moms

---

– Polarisert profil

Valgforsker Johannes Bergh er spent på fortsettelsen for partiet etter helgens landsmøte.

– Listhaug er en politiker som har hatt en polariserende rolle i norsk politikk lenge. Jeg tror hun kommer til å rendyrke partiet, og man kan tenke seg at Frp kommer til å få en mer polarisert profil, sier Bergh, som likevel ikke tror at Norge blir mer polarisert på grunn av Listhaug.

Han mener at Norge tåler noe mer polarisering og at det ikke nødvendigvis trenger å være negativt.

– En litt spissere debatt kan være fint for å se forskjellene på partiene, sier han.

valgforsker Johannes Bergh.

– Frp befinner seg i en vanskelig situasjon

Frp har slitt på målingene etter at Listhaugs kandidatur ble kjent. I april var gjennomsnittet på 9,9 prosent. Sist partiet fikk under 10 prosent oppslutning i et stortingsvalg var i 1993.

– Hva tror du er årsaken til de dårlige målingene?

– Frp befinner seg i en vanskelig situasjon. Politikken deres, blant annet innvandringsfeltet, kommer i skyggen av pandemien, sier Bergh og legger til:

– Frp har også nær tilknytning til Solberg-regjeringen. Derfor må partiet ta ansvar for politikken som regjeringen fører, selv om Frp ikke er enig, mener Bergh.

Han tror at Frps politikk kommer til å få større oppslutning når hverdagen bli mer vanlig igjen. Han viser imidlertid til at partiet ikke ligger an til å gjøre et godt stortingsvalg i år, men at den situasjonen kan endre seg raskt.


Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter