Nyheter

Hjelpeorganisasjonene jobber på spreng i India: – Barn mister begge foreldrene sine over natta

KORONA: Hjelpeorganisasjoner jobber på spreng med å skaffe medisiner, sykehusplasser og med å nå ut til befolkningen om vaksinering. Nå er et av to oksygenanlegg på vei til adventistsykehusene i byene Surat og Pune.

Adventistkirkens globale hjelpeorganisasjon, ADRA, er en av flere hjelpeorganisasjoner som hjelper det hardt rammede India. Nå trapper de opp innsatsen og sender to oksygenanlegg. Det ene er allerede på vei fra Italia.

Det pågående koronautbruddet i India er rangert som en av de hardeste smittebølgene verden har sett siden koronaviruset begynte å spre seg globalt. Den nye varianten av viruset i India er en potensielt farligere variant enn den forrige og ser også ut til å angripe den yngre befolkningen.

På grunn av den store oksygenmangelen i India, trenger sykehus oksygenanlegg for å produsere oksygenet selv. De bør ikke være avhengig av leveranser av oksygentanker som raskt tømmes. Derfor vil ADRA sikre koronapasientene oksygentilførsel.

«– Er det noen som vet om sykehus som har plass?»

Trisha Mahajan jobber for ADRA. Hun opplever at hennes sosiale medier er fylt med forespørsel fra venner som ber om hjelp for slektninger. Meldingsapper fylles med forespørsler om muligheter for ambulanser, sykehus og medisiner. Mahajan forteller om helsearbeidere som er overarbeidet og overveldet.

– Det er veldig trist. Folk venter utenfor sykehusene i håp om å komme inn. De leter etter hjelp dag og natt. Det som skjer her er tragisk. Vi er redde hele tiden.

?

---

Koronasituasjonen i India

  • India opplever en av verdens hardeste smittebølger i verden.
  • Antall registrerte smittede er 21,1 millioner og døde er 230.000.
  • Imidlertid opplyser eksperter om store mørketall.
  • Så langt har landet klart å gi to doser til 269 millioner, av en befolkning på 1,4 milliarder.

---

Mahajan har holdt seg inne i leiligheten sin i hovedstaden New Delhi. Gatene som til vanlig er overfylte, står nå folketomme. Fremdeles er hun vitne til de mange tragiske historiene, særlig for barna.

– Vi hører historier om barn som mister begge foreldrene over natta. Disse barna vil komme på barnehjem, eller det som verre er: bli overlatt til seg selv på gata eller bli ofre for menneskehandel. Jeg hørte akkurat en historie fra Pune, et av områdene der vi jobber: En kvinne døde i hjemmet, og i to døgn lå et lite barn ved siden av den døde moren uten å få mat. Naboene våget ikke gripe inn av frykt for å bli smittet. Til slutt kom to politimenn og tok seg av barnet. Heldigvis gikk det bra med barnet. Det er viktig at vi beskytter barna i denne tiden, sier Mahajan.

?

Leger uten grenser

Også Leger Uten Grenser opplever den overveldende bølgen som rammer India.

– Jeg snakker på vegne av alle som er her. Vi er helt utslitte, spesielt når man jobber tett på og ser de mange tragiske historiene, sier prosjektkoordinator Caroline Holmgren fra organisasjonen.

Holmgren holder til i Mumbai. Det tentative sykehuset ble satt opp der for et år siden da smitten spredte seg, og har senere fått navnet jungelsykehuset.

På spreng jobber de med å skaffe tilgang på medisiner, oksygentanker og sykehusplasser og med å nå ut med informasjon til befolkningen. Dette har ikke vært lett, og situasjonen har hindret vaksinedosene å nå tilstrekkelig ut.

?

Til tross for rekordhøye smittetall aner Holmgren håp. Prosjektkoordinatoren forteller at vaksineringen som startet i mars har begynt å gi resultater.

– Antallet nye smittede er sakte på vei nedover her i Mumbai, og det ser ut til at vi beveger oss i riktig retning, sier Holmgren.

?

Vaksineringen gir resultater

Trisha Mahajan fra ADRA venter på den andre vaksinedose og deler hvordan det er å stå i den overveldende krisen i India. Tross rekordhøye tall, ser hun hvordan folket klamrer seg til hverandre og håpet.

– Det varmer hjertet mitt å se hvordan pandemien har ført oss nærmere hverandre. Folk kommer sammen fra hele verden for å hjelpe og støtte hverandre. Og det er det som trengs nå, sier Mahajan.

– Det har definitivt hjulpet på psyken min, forteller Mahajan.

Hun er samtidig bekymret og forteller at vaksineklinikken var over overfylt og det var vanskelig å praktisere sosial distanse på sykehuset. Hun er bekymret over det hun ser og opplever, og holder fast ved nødvendigheten av hjelpeorganisasjonenes arbeid.

?

---

Norske hjelpeorganisasjoner i India

  • Adventistkirkens globale hjelpeorganisasjon, ADRA
  • Leger uten grenser / Médicins Sans Fronitières
  • UNICEF
  • Røde Kors
  • Verdens helseorganisasjon (WHO)

---

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter