Nyheter

90 palestinere skadd etter ny urolig natt i Jerusalem

Om lag 90 palestinere er skadd i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i Øst-Jerusalem. 16 av dem er brakt til sykehus, melder israelsk radio.

En talsmann for israelsk politi opplyser søndag morgen at sammenstøtene fant sted ved Damaskusporten, som er en av inngangene til gamlebyen, samt ved plassen som av muslimer kalles Haram al-Sharif og av jøder Tempelhøyden.

Flere personer er pågrepet.

Ved Damaskusporten ble politiet utsatt for en skur av stein og vannflasker, og de svarte med vannkanoner og sjokkgranater.

Palestinsk helsepersonell sier at om lag 90 mennesker ble skadd, de fleste etter å ha blitt truffet av gummikuler, sjokkgranater eller å ha blitt banket opp.

Stormet høyde

Fredag kveld stormet israelske styrker Haram al-Sharif etter fredagsbønnen, og minst 200 palestinere og 18 israelske politifolk ble skadd i bruduljene som fulgte utover natten.

Politiet sier at operasjonene er sikkerhetsoperasjoner, men palestinerne oppfatter dem som provokasjoner som truer religionsfriheten deres.

Over 90.000 palestinske muslimer var lørdag samlet på Haram al-Sharif, der al-Aqsa-moskeen ligger, for å be den siste helgen før fastemåneden ramadan avsluttes.

Sperringer i gamlebyen

Situasjonen på den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem har vært spent siden begynnelsen av ramadan. Mange palestinere er sterkt frustrert fordi israelsk politi har sperret av områder i gamlebyen for å hindre store folkeansamlinger.

I tillegg bidrar en langvarig og betent eiendomsstrid til å trappe opp konfliktnivået. Den skal behandles i høyesterett mandag.

Israelske bosettere har gått til sak for å kreve tilbake hus der det nå bor fire palestinske familier. Begrunnelsen er at eiendommene skal ha tilhørt bosetternes familier før 1948. Palestinere mener at israelske myndigheter forsøker å tømme Øst-Jerusalem, som palestinerne ønsker som sin framtidige hovedstad, for palestinere og erstatte dem med israelske jøder.

Verste på flere år

Uroen som startet for tre uker siden, er den verste på flere år som er relatert til religion i den hellige byen.

Tidligere lørdag stanset politiet flere busslaster med pilegrimer som var på vei til Jerusalem i forbindelse med ramadan.

Politisjef Koby Shabtai sier han har utplassert mer politi i Jerusalem etter uroen fredag. Både israelere og palestinere forbereder seg på mer uro i dagene som kommer.

– Retten til å demonstrere vil bli respektert, men offentlig uro vil bli møtt med makt og nulltoleranse, sier Shabtai.

Utløser protester

Sammenstøtene fredag har utløst protester fra Israels arabiske allierte og oppfordringer om ro fra USA og FN.

Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, uttrykte bekymring for situasjonen og ber partene avstå fra ensidige handlinger.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerte ved å kalle Israel en terrorstat, og Den arabiske liga sammenkalte til krisemøte mandag.
(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter