Nyheter

USA går inn for deling av patentrettigheter. – Gledelig, sier Kirkens Nødhjelp

VAKSINE: Etter press fra Verdens helseorganisasjon har USA nå kommet frem til at de støtter å sette pantentrettigheter til side, slik at oppskrifter på vaksiner kan deles friere.

Målet med oppskriftsdelingen vil være at det produseres flere vaksiner verden over og at det kan bli et mindre skille mellom rike og fattige land i vaksineringen, ifølge CNN.

Kirkens Nødhjelp sier at det er gledelig at USA går inn for dette, og forventer samtidig at Norge åpner opp for det samme.

– Skal dette gi de resultatene vi håper på, må verden også se en holdningsendring med hensyn til handelsrestriksjoner på nødvendige varer i leverandørkjeden, og samarbeid om kunnskap og teknologioverføring til nye produsenter, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Organisasjonen melder at de mener Norge må støtte utrulling av vaksinering der det nå oppleves at helsesystemene ikke har kapasitet.

– Bare 1 av 500 innbyggerne i lavinntektsland har fått vaksine, mot 1 av 4 i rike land. Det er kun økt globalt samarbeid som kan stanse pandemien og de menneskelige lidelsene vi ser den skaper. De fattigste landene trenger også massiv støtte for å klare å få delt ut vaksiner og håndtere både viruset og konsekvensene av det, sier Høybråten.

Vil ta tid

– Denne regjeringen har stor tro på beskyttelse av opphavsrett og patenter. Men vi støtter opphevelse av disse beskyttelsene for covid-19-vaksiner som et tiltak for å få slutt på denne pandemien, sier Tai USAs handelsutsending Katherine Tai som kunngjorde regjeringens synspunkt i en uttalelse onsdag.

– Dette er en global folkehelsekrise, og ekstraordinære omstendigheter krever ekstraordinære tiltak. Regjeringens mål er å få så mange trygge og effektive vaksiner ut til så mange som mulig, så raskt som mulig.

Hun advarte om at det kommer til å ta tid å oppnå enighet om dette internasjonalt, og noen umiddelbar effekt på vaksinesituasjonen vil utspillet ikke få.

Under press

USA har fram til nå vært en av de fremste motstanderne av å røre patentrettighetene som et ledd i kampen for å øke vaksineproduksjonen. Onsdagens uttalelse oppfattes dermed som en stor kursendring.

New York Times skriver at Biden har vært under økende press på hjemmebane for å støtte tiltaket, blant annet fra flere demokrater i Kongressen.

Forslaget om å frafalle rettigheter er fremmet i WTO av India og Sør-Afrika. Det ventes ytterligere diskusjoner om saken i ukene som kommer, og de to landene vil legge fram en revidert plan, skriver avisen.

Etterlengtet

– Dette er noe vi har ventet på i et halvt år, sier Erlend Grønningen i Leger Uten Grenser om at USA har endret standpunkt om patent.

– USA har vært avgjørende i globale helsekrise tidligere, men USA er ikke nok. Andre land må også snu, deriblant Norge, sier Grønning som er lege og feltarbeider i organisasjonen.

Erlend Grønningen i Leger Uten Grenser er positiv til at USA ønsker fritak i pantentreglene slik at verdenes vaksinasjonskapasitet kan økes.

Grønningen sier at en slik snuoperasjon er avgjørende for at noe faktisk skal skje og at USAs ønske om fritak fra patentrettighetene i praksis skal få noen betydning.

– Nå er det viktig at noen tar ledelse og sørger for at dette endres. Blant annet Storbritannia og EU må også endre mening, og noen må gå sammen med USA. Det bør Norge være tidlig ute med.

For Leger Uten Grenser er særlig opptatt av å få fortgang i vaksinering verden over, slik at de kan få tilgang til å drive med det arbeidet de gjorde før pandemien.

– De medisinske behovene i verden kommer til å ha økt etter pandemien. Antall som er registrerte med tuberkulose har gått ned, tilgang på trygge aborter har blitt mindre tilgjengelig og flere steder har barnevaksinasjonsprogram stoppet opp.

– Hvordan kan fritaket i vaksinepatent løse utfordringer i praksis?

– Problemet er ikke løst med dette, men det vil gi mulighet til å øke vaksinasjonskapasiteten verden over. Vi vet at produsenter verden over har kapasitet til å produsere flere vaksiner, men ikke får lov. Etter et patentfritak er det viktig at stater gir støtte til produsenter slik at de får tilgang på råvarer til vaksinene, sier legen.

Norge søker kompromiss

Norge har hele tiden arbeidet for et kompromiss i WTO og fortsetter dette arbeidet som leder for TRIPS-rådet.

– Det er veldig positivt at USA nå signaliserer at de vil engasjere seg for å finne en løsning som er mindre vidtrekkende enn forslaget som opprinnelig lå på bordet, og som det var stor uenighet om. Dette vil kunne bli et begrenset og målrettet tiltak for å unngå at patenter blir en mulig flaskehals, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun viser til at India og Sør-Afrika har signalisert at de vil komme med et revidert forslag, og at Norge i dagens møte i WTO gjentok oppfordringen til alle WTOs medlemmer om å søke kompromisser.

– Vi sa vi håper det reviderte forslaget kan danne grunnlag for diskusjoner som fører fram til konsensus, sier Søreide.

Les mer om mer disse temaene:

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter