Nyheter

Bondevik la tyngde inn og vant strid i KrF: Vil signere FN-traktat om forbud mot atomvåpen

LANDSMØTE: Regjeringskollega Høyre går ut mot KrFs overraskende ja til å signere FNs atomvåpenforbud. Eks-statsminister Bondevik var sentral drivkraft bak vedtaket.

– Et forbud som ikke kan håndheves, er ikke annet enn et stykke papir. Det er vår innvending, sier Høyres utenrikspolitiske talsmann, Michael Tetzschner, til Vårt Land.

Med 107 mot 40 stemmer gikk KrF-landsmøtet inn for å signere FN-traktaten om forbud mot atomvåpen. Dermed blir det partiets politikk i neste stortingsperiode.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik kan ha spilt en avgjørende rolle i å få partifellene til å støtte forslaget fra KrFU.

– Tidligere var jeg skeptisk til å signere en sånn traktat, men nå er jeg for, sa Bondevik da han grep ordet først i debatten.

«Vi er ikke naive idealister»

I fjor høst var han en av seks statsråder som rykket ut og ba Norge signere FN-traktaten.

– Vi er ikke naive idealister, vi vet hva snakker om. Dette er bokstavelig talt et livsviktig spørsmål. Atomvåpen er meningsløst, sa Bondevik.

Venstres landsmøte fattet et lignende vedtak som KrF sist helg.

Det skaper en kinkig situasjon for regjeringspartner Høyre, som er uttalt imot. For Høyre og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en slik posisjon helt uaktuell politikk for NATO-medlemmet Norge.

Ropstad: Naturlig å ta opp i nye regjeringsforhandlinger

Nå varsler KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad overfor Vårt Land at KrF mener alvor med vedtaket:

- Nå styrer vi på Granavolden-plattformen, som ikke vil bli reforhandlet før valget. Men dette vil være et naturlig spørsmål å ta opp dersom KrF kommer i en posisjon hvor vi skal forhandle regjeringsplattform etter valget, sier han

Atomvåpen er en trussel for oss alle, understreker Ropstad.

– Norge har sagt nei til utplassering av atomvåpen på norsk jord, og med dette vedtaket sier KrF at Norge skal være tydelige i arbeidet for gjensidig og forpliktende atomnedrustning, sier han.

Høyre-toppen: God idé bare for SV

Høyres Michael Tetzschner påpeker at det ikke er lenge siden et svært bredt stortingsflertall avviste norsk støtte til forbudet. Der flertallet inngikk også KrF i.

– Vi må vel helt til SV for å finne noen som syntes dette var en god idé, sier Tetzschner.

Han mener flere og flere land anser FN-traktaten som et blindspor:

– Målet kan kun bringes fremover gjennom forhandlinger der alle atommakter som finnes skriver under på dette. Ikke ved et flertallsvedtak i FN, påpeker han.

Ap stemte lignende forslag ned – Stoltenberg advarte

KrFs stortingsgruppe forsøkte å samle landsmøtet om et kompromiss, men tapte etter lang og engasjert debatt.

Senest for to uker siden stemte Arbeiderpartiets landsmøte ned et lignende forslag. Det gjorde partiet for andre gang på to år.

NATO-generalsekretær og eks-statsminister Jens Stoltenberg har advart sterkt mot at Norge ensidig skal signere en slik traktat.

Engasjert debatt bølget

Heller ikke fra KrFs egne rekker manglet det på advarsler:

– KrF må være et parti som klart ivaretar nasjonal trygghet. Nato er hjørnesteinen sikkerhetspolitikken vår. Norge må alltid opptre som en pålitelig aktør. Ingen av våre allierte har ratifisert denne traktaten. Gode intensjoner må ikke sette Norges rolle i Nato i spill, sa utenrikstalsmann Geir S. Toskedal.

Også fylkesleder i Oslo KrF, Jan-Erik Fjukstad Hansen, advarte:

– Nato er vårt forsvar. Det er basert på atomvåpen. En ensidig erklæring fra verdens snille land hjelper ikke. Vi blir ikke tryggere av det, sa han.

«Har vært i Hiroshima»

Tidligere varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, kastet seg derimot tungt inn for å få programfestet et ja til atomvåpenforbudet.

– Det handler om vårt forhold til Nato, men det handler også om vårt forhold til menneskeheten, sa han.

Han fortalte om et eget sterkt besøk i Hiroshima, en opplevelse det ikke var mulig å være uberørt av.

– Det er bare ett budskap om dette, det må aldri skje igjen, sa han.

Jubel i KrFU: Jobbet målrettet

KrFU-leder Edel Marie Haukland er strålende fornøyd over å ha vunnet fram på landsmøtet:

– Dette er et skritt i retning av en verden fri for atomvåpen, KrF stiller seg på rett side av historien i dag. KrFU har jobbet målrettet for dette over lang tid, sier hun til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter