Nyheter

Over 18 millioner koronasmittede i India: – Det er en fortvilet situasjon

INDIA: Torsdag passerte India 18 millioner koronasmittede og over 200.000 dødsfall. – Det har eksplodert, sier Astri Ghosh.

– Da situasjonen i India begynte å bli verre var jeg redd for at det ikke skulle gå noen fly til Norge. Jeg hoppet derfor på første fly som gikk, sier oversetter og tidligere journalist Astri Ghosh til Vårt Land.

Siden fredag i forrige uke har hun oppholdt seg på karantenehotell i Norge, etter å ha vært i India i 16 måneder. Ghosh ventet med å bli fullvaksinert i India, før hun kom tilbake til Norge. Hun fikk sin andre dose for to uker siden.

Hun skulle opprinnelig reise tilbake til Norge i mars i fjor, men siden Norge stengte grensene måtte hun bli i India. Situasjonen var også tryggere i Goa, der hun var, enn i Norge. I fjor var det svært lite smitte i India, men nå meldes det stadig om nye smitterekorder.

– Det var nesten ikke noen infeksjoner der jeg var veldig lenge. Nå i den siste tiden er det en fortvilet situasjon. Det har eksplodert, forteller Ghosh.

Utslitte arbeidere tar en pause ved et krematorium i New Delhi i India. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB

– Det merkes på sykehusene

Det siste døgnet har det blitt registrert 379.257 nye tilfeller og 3.645 nye dødsfall. Nå er Indias totale antall tilfeller og dødsfall, på henholdsvis 18,38 millioner og 204.832 siden pandemien startet, ifølge helsedepartementets data.

De nesten 380.000 nye tilfellene, er det høyeste registrerte for noe land gjennom pandemien.

Astri Ghosh sier at i starten av pandemien meldte Goa kun et par smittede hver dag. For noen uker siden var tallet på et par hundre. Nå meldes det om 3.000 nye smittede på ett døgn. Smittesituasjonen varierer veldig ut fra hvor i India man befinner seg i, og Ghosh sier at situasjonen i Goa er mer oversiktlig enn i Delhi.

– Goa har en befolkning på 1,8 millioner og er derfor mer oversiktlig enn andre mer befolkede steder. Det merker du på sykehusene.

Begravelsesritualer

Indiske krematorier og gravlunder sier at store mørketall skjuler den reelle situasjonen, og at tallene ikke gjenspeiler antallet døde de mottar. Ifølge nyhetsbyrået AP dør de fleste hjemme, særlig i landlige strøk der viruset sprer seg fort, og dødsfallene forblir derfor uregistrerte.

Nå går krematorier også tom for plass. I hinduismen er kremasjon tradisjonelt sett den viktigste delen av begravelsesritualene, og noen arbeidere i krematoriene sier at de ikke har fått tatt noen pause fra å utføre de siste ritualene.

I den indiske hovedstaden New Delhi har arbeidere blitt tvunget til å bygge provisoriske kremeringsbål. Myndighetene har angivelig kuttet ned trær i byparker for å bruke som ved. Familier har måttet vente i flere timer før de fikk lov til å kremere sine døde, og har også blitt bedt om å hjelpe til med kremasjoner ved å stable tre og bistå i andre ritualer.

En mann utfører gravferdsritualer for en slektning som døde av covid-19, på et krematorium i Jammu i India. Foto: Channi Anand / AP / NTB

Stor kontrast internt

Ghosh sier at reglene og restriksjonene har vært forskjellige fra sted til sted. Myndighetene sier at folk må være forsiktige, samtidig som det også er et ønske om at restriksjonene ikke skal gå så mye utover økonomien og befolkningens inntekter. Det har for eksempel vært et ønske om å åpne kasinoer igjen.

– I Norge får man støtte og hjelp fra staten når man blir arbeidsledig, men det får man ikke i India. I India har folk det økonomisk verre enn i Norge, og det er en stor kontrast mellom landene.

Hun mener at både Norge og India har vært litt korttenkte når det gjelder pandemien.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så at man var så skeptisk til å bruke masker i Norge. I India har dette vært vanlig, jeg kunne for eksempel ikke kjøre bil uten maske, selv om jeg var alene. Man kan få store bøter for ikke å gå med maske ute.

Mye feilinformasjon i befolkningen

Mye av årsaken til de høye smittetallene skyldes av at det har vært valg i India, med store valgmøter. Samtidig har det også vært flere store religiøse samlinger, som har ført til at smitten har kommet ut av kontroll.

– Det er mye som spres av feilinformasjon blant befolkningen. Noen har trodd at man i Sør-Asia ikke er like utsatt som i andre land, og at dette kanskje er genetisk betinget. Noen har tenkt at man ikke er i fare fordi man i fjor klarte å håndtere smittesituasjonen. Noen har trodd at dette bare skjer i andre land som er mindre beskyttet.

– Dette har ført til at folk har vært uforsiktige. Nå med den andre bølgen, så ser man jo at ingen er beskyttet, sier Ghosh.

Kritisk syke koronapasienter dør på gata på grunn av mangelen på ledige sykehussenger og oksygen. Denne kvinnen får oksygen i en bil i New Delhi. Foto: AP / NTB

– De spør om noen kan hjelpe til, om hvor man kan finne oksygen

– Hvordan tror du at situasjonen vil utvikle seg i India fremover?

– Jeg håper at situasjonen er mer stabil om noen uker. Det håper jeg virkelig. Akkurat nå er mangel på medisiner, sykehusplasser og oksygen, det største problemet i Delhi og Bombay. Jeg håper at distribusjonen av oksygen blir bedre, og at andre delstater sender oksygen til de stedene som er hardt rammet. Jeg håper at man bruker ressursene på en fornuftig måte.

Ghosh sier at det er mye snakk om oksygenmangel i India.

– Jeg er med i en journalistgruppe i Delhi som jeg får meldinger fra, og det er ikke mye journalistikk som foregår der nå. Det handler mest om hvor det finnes oksygen. De spør om noen kan hjelpe til, om hvor man kan finne oksygen.

– Sikhene har jobbet veldig hardt

Heldigvis sier Ghosh at det finnes mange NGO-er og organisasjoner som hjelper til. Sikhene har for eksempel vært veldig aktive, særlig i Delhi. Der har de organisert distribusjon og anskaffelse av oksygen.

– De hjelper både med mat og medisiner, sikhene har jobbet veldig hardt med det. I sikh-templer serveres det mat hver dag til de som vil, noe de gjør til vanlig, også utenom koronapandemien.

– Men nå så sier de at folk som er syke ikke kan komme til tempelet, de lager derfor de lister over boligstrøk hvor syke folk befinner seg, og holder oversikt over hva de trenger av hjelp. Så leverer de ferdig tilberedt mat til folk som er syke med korona og som ikke kan lage mat selv. Sånne ting er veldig inspirerende, sier Ghosh.

India

Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter