Nyheter

Melby åpner valgkamp-front – med Sp som skyteskive

LANDSMØTE: Venstre-leder Guri Melby serverte harde utfall mot Sp i landsmøtetale og blinker ut partiet som hovedfiende i valgkampen. Går høyt ut med klima-garanti.

Overfor pressen etter talen gjorde hun det klart: Det er nå større avstand mellom Venstre og Sp enn det er mellom hennes parti og Frp.

– Partiet som står lengst fra våre hovedområder, er uten tvil Sp, sa hun.

Det gjelder ikke minst i klimapolitikken. Der er spriker kombinasjonen av Sp, Ap og SV så mye at den kan spenne bein for effektive og realistiske grep:

– Det hjelper ingenting at SV skryter av å ha fremmet hundrevis av forslag i behandlingen av klimaplanen, når de ikke en gang får med seg Senterpartiet på det viktigste: At forurensning skal få en høyere pris i årene fremover, sa hun i talen til Venstres digitale landsmøte.

Refser Ap: «Billig biff, burger og bensin»

Hun fortsatte - med spark til Ap:

– Og det hjelper ingenting at Espen Barth Eide snakker som en Venstre-mann om klimapolitikk og internasjonalt samarbeid. For Aps nestleder, Bjørn Skjæran, bruker tida si på å konkurrere med Trygve Slagsvold Vedum om å være mest for billig biff, burger og bensin.

Melby tok oppgjør med det hun mener kan bli retningen på rødgrønn klimapolitikk: Sterkere statlig styring, i stedet for samarbeid med folk og næringsliv over hele landet.

OSLO, NORGE 20201001. 
Jan Bøhler stiller til valg for Senterpartiet. Oslo Sp holder pressekonferanse om nominasjonen. og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) og Jan Bøhler snakker med pressen
Foto: Berit Roald / NTB

Foran valgkampen - gir klimagaranti

Venstres leder gikk høyt ut: Før valget gir hun velgerne en klimagaranti.

– Fortsetter vi med makten, fortsetter utslippene å gå ned. Det kan jeg garantere, sa hun.

For i følge Melby har Norge i dag de laveste utslippene siden 1990-tallet. Overfor Vårt Land etter talen, utdyper Melby løftet.

– Garantier har ofte slått tilbake partier om de ikke innfris - hvordan vil du velgere skal tro på løftet ditt?

– Vi har jo lykkes de siste årene. Vi har de laveste utslippene på 27 år og har vist at politikken virker. Over tid har den gitt kutt, og vi har nå en troverdig klimaplan med tiltak for å få dette til. Får vi gjennomført disse, kan jeg garantere for at vi får kuttet utslipp raskere enn vi har gjort til nå, svarer Melby.

---

Frisker opp valgmeny

  • Venstres landsmøte avvikles heldigitalt fra fredag 23 til søndag 25 april. Hovedsak er å vedta nytt partiprogram, partiets valgmeny.
  • Det ventes splittende debatt om verdiorienterte felt: Vin i butikk, omkamp om dødshjelp og skattlegging av barnetrygd.
  • Venstre har siden januar 2018 sittet tre år i Solberg-regjeringen. Oppslutningen på NRKs supergallup torsdag var 2,9.

---

Slik blir Sp-dominert regjering skyteskive

Foran landsmøtet har partiet blitt møtt med lave galluptall, som 2,9 prosent på NRKs «supergallup» dagen før møtestart. Talen var Melbys første som leder av Venstre etter at hun overtok i fjor høst.

Melby ga frempek om hvordan Venstre vil skape synlighet i valgkampen og klare kampen mot sperregrensen. I talen kom altså Melby med sterke advarsler om hva en Sp-dominert regjering kan føre til, også på andre områder enn klimapolitikken.

• «Spenne bein på EØS-avtalen og skape usikkerhet om tilknytningen til samarbeidspartner EU».

• Føre dagens skole bakover i tid, reversere kravene regjeringen har stilt og «avlyse kunnskapssatsningen».

Oslo 20210423. 
Leder i Venstre Guri Melby holder åpningstalen ti Venstres Landsmøte 2021 på Hotell Opera i Oslo under strenge smittevernsregler.
Foto: Lise Åserud / NTB

Står Sp til høyre for Frp?

Før årtusenskiftet var Venstre og Sp kamerater i det politiske sentrum. Fra 1997 til 2000 satt Venstre og Sp sammen med KrF i Kjell Magne Bondeviks første regjering.

– Er det å gjøre Sp hovedfienden det som skal gi Venstre et løft frem mot valget?

– De har markert seg klart i opposisjon til regjeringens politikk, og i klimapolitikken er dette tydeligst. Tidligere har Stortinget bidratt til å heve ambisjonsnivået når klimaplaner er blitt behandlet. Men denne gangen har flere partier kappes om å ta ned tiltak og ambisjoner. Der har Sp virkelig blankpusset en profil: De handler heller om å kjempe for folks rett til billigere kjøtt og bensin enn å ta klimautfordringer på alvor.

– Din forgjenger Trine Skei Grande sa til Vårt Land i fjor at Sp nå står til høyre for Frp i politikken. Er du enig?

– Sp er uten tvil blitt et mer populistisk parti, mindre opptatt av helhetsansvar. Spoler vi 20 år tilbake, satt vi sammen i en regjering som gikk av på en miljøsak. Det gjaldt forurensende gasskraftverk. Om Sp ikke har beveget seg til høyre, så har de i alle fall gjort det i mer populistisk retning, svarer Melby.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter