Nyheter

Venstre: Tapte rusreform, men åpner for cannabis på polet

LANDSMØTE: Etter at Venstres rusreform-seier brast, kan landsmøtet åpne for kontrollert salg av cannabis på polet. På møtet venter omkamp om dødshjelp - og en nøytral livssynspolitikk spisses.

Helgens landsmøte forventes å bli et av de mer fredelige i partiet med store sperregrense-problemer. Likevel gjør en rekke verdioppgjør comeback når nytt stortingsprogram skal vedtas.

Omskjæringsforbud? Vin i butikk? Skattlegging av barnetrygd? Det er blant stridsområder i oversikten Vårt Land her gir om verdisaker som avklares i helgen.

Flytter abortgrense – uten bråk

Men grensen for selvbestemt abort utvides – uten bråk. Selvbestemt grense ved uke 18 er i praksis forhåndsklarert av partiets landsstyre, uten at det foreligger noe motforslag om å stå ved dagens 12-ukers grense.

Atskillig mer temperert ventes det digitale landsmøtet å bli når et flertallsforslag om å åpne for «streng og kontrollert» omsetning av cannabis behandles. Partiets programkomité foreslo først apotek som omsetningssted, men det ble senere justert til Vinmonopolet.

Forrige helg torpederte Aps landsmøte Venstre og Høyres håp om stortingsflertall for rusreformens opplegg for avkriminalisering av mindre mengder narkotika. Om Venstre-landsmøtet vedtar kontrollert cannabis-salg, setter partiet ny kurs på et nytt felt i narkotikapolitikken.

---

Staker ut kurs

  • Venstres landsmøte avvikles heldigitalt fra fredag 23 til søndag 25 april. Hovedsak er å vedta nytt partiprogram.
  • Guri Melby holder sin første landsmøtetale som Venstres leder fredag ettermiddag.
  • Venstre har siden januar 2018 sittet tre år i Solberg-regjeringen. Gjennomsnitts-oppslutning var 3,0 prosent i forrige måned.

---

Cannabis – fra offentlig utsalg?

– Igjen kan Venstre bli stemplet som pådriver for narkotika-legalisering?

– Partiet var samlet for rusreformen, men den løser ikke en annen utfordring: Kontroll med det svarte markedet, der kyniske kriminelle tjener penger på salg av cannabis og rusmidler. Derfor er kontrollert omsetning grunn til å vurdere, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn, som har ledet programarbeidet.

Et mindretall i programkomiteen vil ha forslaget strøket fra programmet.

– Jeg er tilhenger av rusreform, men ikke et forslag som dette, sier Venstre-kommunalråd i Trondheim, Erling Moe.

Fra begge fløyer spås det at avstemningsresultatet blir jevnt.

Oslo 20210419. 
Ledertrioen i Venstre, (f.v.) Sveinung Rotevatn, Abid Raja og Guri Melby samles i Oslo mandag i forkant av pressekonferanse før Venstres landsmøte.
Foto: Heiko Junge / NTB

Verdistrid på menyen

I flere verdibetonte saker går flertallene i Venstre gjerne på kryss og tvers. Derfor har avstemninger på landsmøter tidvis blitt uventede thrillere. Her er noen av stridssakene:

• Butikkvin: Landsstyre og programkomité er splittet om vin skal få plass sammen med sterkere øl i butikkhyllene:

– Det vil underminere Vinmonopolet som alkoholpolitisk verktøy og den unike rollen som verdens beste detaljhandel av vin, sier Moe, en av flere bak en dissens om å stoppe butikkvin.

Til avstemning kommer også et forslag om å la Vinmonopolet holde åpent til klokken 20.00 hverdager og lørdager.

• Parkpils: I det nye programmet vil partiet la kommunene overta for staten i å bestemme åpnings- og salgstider for alkohol – samt på offentlig sted.

– Det siste gir anledning til å tillate pils i park, forklarer Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Foran møtet møter partiets ja til søndagsåpne butikker ikke noe motforslag.

tjørdal  20190308.
Venstres landsmøte 2019 er i gang. Erling Moe fotograferer Abid Raja og Trine Skei Grande.
Foto: Ned Alley / NTB

• Dødshjelp: Forkjempere av åpning for aktiv dødshjelp tapte kampen da Venstre vedtok nytt prinsipprogram i fjor høst. Debatten da var følelsesladd og intens.

I helgen blir det omkamp: Viken Venstre sørger for avstemning om å «utrede aktiv dødshjelp og assistert selvmord for grupper med varig og uhelbredelig sykdom».

– Hvorfor er dødshjelp tema for stadige omkamper i Venstre?

– Fordi noen har sterke meninger – begge veier. Noen mener dette er en viktig rettighet å få på plass, andre mener det vil føre helt galt avsted. Men landsmøtet sa nei da prinsipprogrammet skulle vedtas, poengterer Rotevatn.

• Omskjærings-forbud: Også om å forby rituell omskjæring av guttebarn, ventes konfrontasjoner. Bergen Venstre vil kreve at vedkommende er over 16 år og har gitt sitt informerte samtykke for å tillate omskjæring. Og fylkeslaget i Viken vil ikke tillate omskjæring under myndighetsalder.

Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre

• Skole-kristendom: Alt før landsmøtet starter, har Unge Venstre partiets landsstyre med seg på å «avskaffe deltakelse i religiøse seremonier i regi av den offentlige skolen».

– Et slikt programpunkt betyr slutt på skolegudstjenester, bekrefter Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Landsmøtet vil vedta å fjerne kravet om femti prosent kristendom i KRLE-faget. I tillegg anbefales et forslag om å skrote K for kristendom i fagets navn vedtatt.

• Livssyns-endring: Venstre vil komme til å vedta at «trossamfunn må i større grad finansieres av medlemmene». Utenom Frp blir Venstre da alene om å legge mer ansvar for finansiering over på tros- og livssynssamfunnene.

Partiet programfester å fullføre skillet mellom kirke og stat. I praksis betyr det at henvisningen til at Den norske kirke er landets folkekirke og «understøttes som sådan av staten», skal vrakes fra Grunnloven.

Jessheim 20200927. 
Tidligere leder Trine Skei Grande og nestleder Sveinung Rotevatn under Venstre sitt landsmøte på Gardermoen søndag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Markerer dette et Venstre-oppbrudd fra politisk bred enighet på livssynsfeltet?

– Nei. Stat/kirke-forliket kom et stykke på vei, men siden da har vi vært kritiske til at et helt klart skille ikke er fullført. At Grunnloven fremhever én religion spesielt og at det er pliktig for statsoverhodet å tilhøre den religionen, er ikke forenlig med ønsket om å skille stat og kirke, svarer Rotevatn.

• Barnetrygden: Fra flere kanter i partiet mobiliseres det til kamp mot programforslag om å skattlegge barnetrygden. Tunge lag – blant annet Oslo Venstre – vil heller øke den for familier med lav inntekt.

• Pengespill: Unge Venstre vil kjempe for å endre Norsk Tippings enerett og erstatte med en lisensmodell. Det kan åpne for at også private kan tilby konkurrerende spill. Flere forslag om Norsk Tipping ligger på bordet.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter