Nyheter

Reaksjoner etter kjennelsen i Floyd-saken: Et skritt på veien – mye gjenstår

Flere av dem som kommenterer kjennelsen mot politimannen Derek Chauvin, legger vekt på at den er et riktig skritt på veien, men at mye gjenstår.

Tidligere president Barack Obama er blant dem som fremmer dette synet.

– Juryen gjorde det rette. Men virkelig rettferdighet krever langt mer. Michelle og jeg sender våre bønner til Floyd-familien, og vi står sammen med alle dem som vil sikre alle amerikanere den rettferdigheten som George og så mange andre er blitt nektet, skriver Barack Obama i en felles uttalelse med sin kone Michelle Obama.

Virkelig rettferdighet handler om langt mer enn bare en enkelt dom i en enkelt rettssak, understreker Obama. Paret legger vekt på at man først og fremst må innse at svarte blir behandlet annerledes i USA, og at det trengs reformer.

Reformbehov

– Denne kjennelsen er et nødvendig skritt på veien videre, men det er langt fra nok. Vi kan ikke hvile. Vi må følge opp med konkrete reformer for å redusere og til syvende og sist fjerne rasefordommer i vårt rettsvesen. Vi må forsterke innsatsen for å bedre de økonomiske mulighetene for disse gruppene som har vært marginalisert altfor lenge, skriver Obama-paret.

Minnesotas guvernør Tim Walz deler Obamas betraktninger.

– Dagens kjennelse er et viktig skritt på veien for rettferdighet i Minnesota. Rettssaken er over, men vårt arbeid har bare begynt, skriver han i en uttalelse.

I likhet med Obama mener Walz at systematiske reformer er nødvendig.

Folk jublet i gaten utenfor rettslokalet i Minneapolis tirsdag. Foto: Morry Gash / AP / NTB

Drap fortsetter

Jubelen som brøt ut etter tirsdagens kjennelse, var samtidig preget av en avventende bevissthet om at avgjørelsen bare er et lite skritt på den lange veien for å komme videre etter århundrer med rasistisk politivold i en nasjon bygd på slaveri.

Skytingen av en annen svart mann, Daunte Wright, i Minneapolis mens rettssaken pågikk, og drapet på en 13-åring i Chicago i forrige måned, økte spenningen og dempet manges glede.

– Vi er lettet, men vi feirer ikke, fordi drapene fortsetter, sa borgerrettsveteranen Jesse Jackson som hadde reist til Minneapolis i forbindelse med rettssaken.

Like før kjennelsen mot Chauvin ble lest opp tirsdag, ble en 15 år gammel svart jente skutt og drept av politi i Columbus i Ohio.

Johnson forferdet

– Jeg ble forferdet over George Floyds død og ønsker denne kjennelsen velkommen. Mine tanker går til George Floyds familie og venner, skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson, en av de første verdenslederne som kommenterte dommen, på Twitter.

– Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

USAs tidligere presidentkandidat Hillary Clinton skriver på Twitter at Floyds familie fortjente at drapsmannen ble stilt til ansvar.

Representantenes hus' leder Nancy Pelosi takket først for at Floyd ofret sitt liv for rettssystemet. Uttalelsen ble møtt med kritikk. Senere tirsdag klargjorde hun ordvalget.

– George Floyd burde være i live i dag. Hans families bønn for rettferdighet for drapet ble hørt verden rundt. han døde ikke forgjeves. Vi må forsikre oss om at andre familier ikke lider av den samme rasismen, volden og smerten, skriver Pelosi på Twitter.

Biden ringte

– I dag drar vi et lettelsens sukk. Men det kan ikke fjerne smerten. Vi må fortsatt reformere systemet, sa visepresident Kamala Harris i en tale i Det hvite hus.

President Joe Biden ringte til Floyd-familien etter kjennelsen.

– Ingenting kan gjøre alt bedre, men i det minste er det en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien.

Han kalte drapet på Floyd et «drap i fullt dagslys» som en gang for alle rev bort skylappene slik at alle kunne se problemene USA har med politiets forhold til rase.

Republikanske politikere var mer forsiktige med sine uttalelser.

– Det er juryen som avgjør. Jeg tenker at de kan anke på om rettssaken var rettferdig, men jeg sier til alle at det er slik systemet fungerer. Jeg godtar juryens avgjørelse, sa senator Lindsey Graham.

Folk i Minneapolis jubler etter at Derek Chauvin ble funnet skyldig i drap på George Floyd. Foto: Morry Gash / AP / NTB

Ny sak venter

Minnesotas justisminister Keith Ellison sier at dette ikke er slutten. Han skal legge fram en ny sak i sommer.

Ellison går ikke i detalj, men tre andre politibetjenter som var sammen med Chauvin under pågripelsen av Floyd, er tiltalt for medvirkning. Saken har planlagt oppstart i august.

– En er tatt, tre gjenstår, ropte en folkemengde på George Floyd Square i Minneapolis tirsdag etter at dommen mot Chauvin falt.

Matthew Frank, som er assisterende justisminister i delstaten, så ut til holde tilbake tårene da han takket Floyds familie tirsdag, skriver New York Times.

– Dette er for deg, George Floyd, og for din familie og dine venner, sa Frank.

Jerry W. Blackwell, som også er del av aktoratet, takket kollegene. De hadde tapperheten og lidenskapen som var nødvendig for å påta seg oppgaven, uttalte han.

– De gikk inn i lyset, og det skinte av dem. Ingen dom kan bringe George Perry Floyd tilbake til oss, men denne kjennelsen sender et budskap til familien hans om at han var noen, at hans liv betydde noe, at alle våre liv betyr noe, og det er viktig, sa Blackwell.

---

Kjennelsen i George Floyd-saken

  • Den tidligere politimannen Derek Chauvin ble stilt for retten etter at George Floyd døde under en pågripelse 25. mai i fjor. Tiltalen har tre punkter.
  • Rettssaken startet 29. mars, og juryen trakk seg tilbake mandag kveld for å komme fram til en kjennelse. Etter drøyt elleve timers diskusjon kom den fram til sin avgjørelse.
  • Chauvin er kjent skyldig på alle tiltalepunktene.
  • Second-degree murder: Dette var det mest alvorlige tiltalepunktet. Det kan best oversettes med forsettlig drap på norsk. Det innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin mente å påføre Floyd kroppslig skade. Selv om vi på norsk oversetter det til forsettlig drap, må ikke juryen finne det bevist at meningen med handlingen var å drepe Floyd, men at den voldelige handlingen skjedde med forsett. Strafferammen er 45 år.
  • Third-degree murder: Det nest mest alvorlige tiltalepunktet. Kan oversettes til norsk med uaktsomt drap. Det innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin drepte Floyd med en handling som var farlig og uten hensyn til menneskeliv. Strafferammen er 25 år.
  • Second-degree manslaughter: Det minst alvorlige tiltalepunktet. Kan også oversettes til norsk med uaktsomt drap, men skiller seg fra punktet over. Det innebærer at juryen mener Chauvin handlet uaktsomt og skapte en situasjon der det var en urimelig risiko for at ville ende med død eller stor kroppslig skade. Strafferammen er 10 år.
  • Det er ventet at det vil ta noe tid før straffeutmålingen er klar.

---


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter