Nyheter

Politiet oppretter sak etter konfirmanttreff i regi av Human-Etisk Forbund

COVID-19: Et lokallag i Human-Etisk Forbund Innlandet trosset kommuneoverlegens anbefaling og arrangerte et konfirmanttreff i en idrettshall forrige helg. Nå skal politiet undersøke om smittevernreglene ble fulgt.

– Det er ingen tvil om at konfirmantundervisningen ikke burde vært gjennomført på denne måten, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund (HEF) Marit Øimoen til VG.

10. og 11. april avholdt et lokal i HEF Innlandet en konfirmantsamling i Campus Arena på Gjøvik. På de to dagene kom 132 ungdommer.

Nå har politiet opprettet undersøkelsessak for å vurdere om smittevernreglene ble fulgt.

---

Konfirmanttreffet i Gjøvik

  • Det er åtte smittetilfeller i Gjøvik, men ingen som kan knyttes til samlingen
  • Omtrent 85 er i karantene i Gjøvik kommune.
  • På idretts- og kulturarrangement kan inntil 50 personer under 20 år fra samme kommune samles.
  • Det deltok konfirmanter fra fire andre kommuner på samlingen.

---

Gikk imot kommuneoverlegen

HEFs lokallag kontaktet Gjøvik kommune, som eier Campus Arena, allerede i februar for å spørre om smittevernregler. Da ble de anbefalt av kommuneoverlege Siri Fuglem Berg å ikke gjennomføre arrangementet, og heller vurdere å gjennomføre konfirmantundervisningen digitalt. Berg hørte aldri noe mer fra lokallaget.

HEFs lokallag gikk også imot Bergs anbefaling om å ikke samle deltakere fra forskjellige kommuner. I løpet av helga kom det deltakere fra fire andre kommuner. Arrangementer som samler personer fra ulike kommuner, anbefales utsatt eller avlyst.

En jente som var på samlingen reagerte på manglende smittevern, ifølge Oppland Arbeiderblad. Hun sier at deltakerne satt tett i tett, og at de ikke hadde faste plasser.

Det er lov med 100 personer på arrangementer innendørs hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.

Sier de fulgte reglene

HEF sier til NRK at de har fulgt smittevernreglene.

– Dette ble ivaretatt gjennom inndeling av grupper etter kommune/skole, håndsprit lett tilgjengelig, hyppig spriting og rengjøring av overflater, og oppfordringer om at de som var syke holdt seg hjemme, sier organisasjonsrådgiver Øyvind Bischoff Mangerud til NRK.

Kommunikasjonssjef Øimoen sier til VG at det i etterpåklokskapens ånd kan fastslås at lokallaget burde hørt på kommuneoverlegen, men hun sier at lokallaget ikke gjorde noe ulovlig.

De fleste konfirmasjoner utsatt

På grunn av den usikre koronasituasjonen har de fleste konfirmasjoner blitt utsatt. I januar anbefalte biskopene i Den norske kirke at vårens konfirmasjoner utsettes til høsten.

– Det er usikkert når regjeringen åpner for mer aktivitet, og hvilke tiltak som vil gjelde utover våren på grunn av forsinket vaksinering og nye mutasjoner. Derfor bør menighetene legge lokale planer og vurdere om det er nødvendig å utsette konfirmasjonene, sa preses Olav Fykse Tveit.

En stor andel av konfirmasjonene skjer mellom april og juni. Dette påvirker derfor mange familier.

– Det er ingen som ønsker å utsette konfirmasjonene. Dersom kirken lokalt vurderer at det er nødvendig, er det bedre for konfirmantene og deres familier å få beskjed tidlig, sier Fykse Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter