Nyheter

Dronning Elizabeths siste farvel – må klare seg uten Philips støtte

I 73 år har dronning Elizabeth hatt ektemannen Philip ved sin side. Nå må hun søke støtte hos andre i resten av sin livslange gjerning.

Lørdag stedes dronningens nærmeste rådgiver og fortrolige til hvile fra Windsor slott vest for London. Mens politiet patruljerte utenfor de høye murene og folk la igjen blomster og hilsener, pågikk de siste forberedelsene til det som blir den mest profilerte kongelige begravelsen siden dronningmoren gikk bort i 2002.

Koronarestriksjoner gjør at kun 30 gjester får være til stede. Men selv om planene måtte endres på kort tid, forsikrer hoffet at seremonien fortsatt skal gjenspeile den gamle marineoffiserens nære forbindelse til det britiske forsvaret.

– Vi skal utvise militær presisjon, men først og fremst tror jeg det vil bli en feiring av et rikt liv. Jeg tror også det vil vise hvor godt likt og respektert han var i de væpnede styrkene, sier forsvarssjef og general Nick Carter til BBC.

Foran slottet har TV-kanaler fra hele verden rigget seg til for å viderebringe inntrykkene fra Windsor. Bisettelsen starter med at båren med den døde prinsen føres fram til St. Georges kapell klokken 14.40 lokal tid. 20 minutter senere holdes det ett minutts stillhet i hele lande til minne om prinsgemalen.

Et liv i tjeneste

Allerede før bisettelsen er det mange som har begynt å se for seg hvordan livet blir for dronningen. Uten ektemannen ved sin side blir hennes siste årene på tronen annerledes enn de foregående 69 årene.

– Dronningen er, som du sikkert kan tenke deg, en utrolig stoisk person. Hun sier dødsfallet har etterlatt et stort tomrom i livet, sa prins Andrew få dager etter farens dødsfall.

En lang rekke slektninger har besøkt dronningen siden ektemannen døde, men hun har trappet ned de offisielle pliktene mens hoffet offisielt er i sorg. De nærmeste to ukene får hun ikke lenger den daglige røde kofferten med dokumenter fra regjeringen – som styrer landet i hennes navn – og hun deltar i få seremonier. Ett av unntakene var da hoffsjefen denne uken gikk av med pensjon.

Likevel tyder alt på at hun ikke har tenkt å vike fra løftet hun ga folket da hun fylte 21 år:

– Jeg erklærer overfor dere at jeg vil vie hele mitt liv, enten det blir langt eller kort, til å tjene dere, sa den daværende prinsesse Elizabeth i 1947.

Fra ektemann til sønn og sønnesønn

Fram til han «pensjonerte» seg fra offentligheten i 2017, var prins Philip nesten alltid ved hennes side. Ifølge britiske medier er det ventet at hun nå vil søke mer støtte hos sønnen og arvingen Charles, hans kone Camilla og arveprins William.

Den 72 år gamle «evige tronarvingen» Charles har de siste årene tatt over flere av dronningens oppdrag, også i utlandet, som en del av forberedelsene til et liv som konge. Hun har også hatt følge av yngre medlemmer av kongefamilien når hun har reist rundt, men monarken, som fyller 95 til uken, skal også fortsette å ta oppdrag på egen hånd, ifølge The Times.

Dronningen nyter stor respekt og får mye sympati fra folket etter ektemannens død. Hun har hele tiden vært kongefamiliens mest populære medlem.

Familieproblemer

Men alt er ikke fryd og gammen i huset Windsor. Mens Charles gradvis har tatt en større rolle, er lillebror Andrew mer eller mindre ute av det gode selskap. USAs påtalemyndighet vil fortsatt snakke med ham om forholdet til Jeffrey Epstein, den amerikanske finansmannen som var dømt for seksualforbrytelser og satt i varetekt da han tok sitt eget liv i 2019.

Også et TV-intervju Charles' yngste sønn Harry og kona Meghan gjorde med Oprah Winfrey nylig, har skapt mange reaksjoner. Ikke minst vakte det oppsikt da de avslørte at et ikke navngitt familiemedlem skal ha vært bekymret for «hvor mørk» parets sønn ville bli.

Det sies også at forholdet mellom Harry og storebror William er svært dårlig. I bisettelsen skal de begge gå bak bestefarens kiste, men med fetteren Peter Phillips mellom seg. Det har ikke lagt noen demper på spekulasjonen om det anstrengte forholdet.

– Vi vil ikke bli dratt inn i noe drama. Dette er det som er bestemt, og det er i tråd med dronningens ønsker, sier slottet i en kommentar til tabloidavisen The Sun.

Rom for forsoning?

Mange mener nå at «Firmaet», som kongefamilien omtales som av enkelte, nå har en perfekt mulighet til å vise en samlet front.

– De har delt følelser. De deler nå sorgen over bestefarens bortgang. Jeg håper inderlig de kan lege de sårene som måtte være der, sier tidligere statsminister John Major om de to brødrene.

Han ble oppnevnt som prinsenes verge etter at moren, prinsesse Diana, døde i en trafikkulykke i Paris i 1997.

«Utilgivelig»

Angel Levina, som har skrevet en biografi om Harry, sier på sin side at det vil være upassende om de kongelige snakker om personlige anliggender før bisettelsen, og at det kanskje ikke blir tid etterpå før Harry reiser hjem til sin gravide kone i USA.

En annen av de kongeliges biografer, Penny Junor, går enda lenger i å dempe forventningene om forsoning. Hun sier intervjuet med Winfrey – særlig beskyldningen om rasisme – er utilgivelig.

– Harry viste ikke faren respekt. Han snakket om et personlig anliggende på verdensscenen. William må ha blitt dypt såret og sint på broren etter det intervjuet, sier Junor, som sier begge brødrene er «svært sta personer».

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter