Nyheter

Tar generaloppgjør med Solberg-epoken

LANDSMØTE: Jonas Gahr Støre beskylder Solberg-regjeringen for å undergrave samfunnsmodellen Norge er bygget på. Aps leder lover vanlige folk å rydde opp.

– Etter åtte år med høyrepolitikk for de på toppen, etter ett år med koronakrise som har rammet urettferdig, står vi som land ved et veiskille, sa Støre i åpningstalen til Aps landsmøte.

Knappe fem måneder før stortingsvalget forsterket Støre kritikken av Solberg-regjeringens kurs for Norge. I det knallharde oppgjøret med høyrepolitikk lovet han spesiell satsing for de unge som har falt utenfor under koronakrisen. Dessuten kan den store klimakampen heller ikke vinnes uten rettferdighet.

– Det er en samfunnsmodell som nå undergraves av en politikk for privatisering, sentralisering og økte forskjeller i samfunnet og i arbeidslivet, sa Støre.

Formuer flyttes fra Sveits

Ap-lederen erkjente at «ikke alt som er galt i samfunnet skyldes høyrepolitikk». Men politikken fra dagens regjering har forsterket tunge trender – som Ap kjemper mot.

– Det siste året har også gjort samfunnet vårt mer urettferdig, det siste året har gjort alvoret i kampen mot Forskjells-Norge enda større, sa Støre.

Det siste året har gjort alvoret i kampen mot Forskjells-Norge enda større.

—  Jonas Gahr Støre, Ap-leder

Ap-lederen eksemplifiserte urettferdigheten med at uskyldige havner i fengsel for trygdemisbruk, mens store formuer flyttes hjem fra Sveits uten reaksjon. Og at ledere i medlemseide COOP har 13 millioner kroner i året i lønn og pensjon – samtidig som reallønnen går ned for dem som tjener minst.

– Da er det så galt, så farlig, med politikk som forsterker forskjeller, som øker avstanden mellom vanlige folk og de som har mest makt eller penger i landet vårt.

---

Kampstart for Ap

  • Arbeiderpartiet avvikler sitt landsmøte fra torsdag 15. april til lørdag 17. april.
  • Hovedsaken er å vedta nytt partiprogram. I dette er holdning til rusreformen og spørsmålet om å utvide dagens grense for selvbestemt abort blant stridssakene.
  • Landsmøtet markerer også start for partiets lange valgkamp. Aps mål er å ta tilbake regjeringsmakt etter høstens stortingsvalg.

---

«En fallitterklæring»

Ved en valgseier lover han å rydde opp – slik Ap «ryddet opp etter Høyre og jappefesten på 80-tallet» og tiår senere styrte Norge trygt gjennom finanskrisen.

– Nå trengs det sosialdemokratiske løftet som aldri går ut på dato, men som alltid må fylles med nytt innhold.

Det løftet skal spesielt gjelde ungdom som har blitt tapere under koronakrisen. Støre tordnet mot håndteringen av unge uføre, der antallet er blitt doblet de siste åtte årene:

– Det er en fallitterklæring, ikke bare for Erna Solberg, men for et helt samfunn, sa han.

Oslo 20210415. 
Oslo 20210415. 
Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre,  holder sin landsmøtetale i hotellet The Hub i Oslo torsdag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Et løfte – til ungdommen

Fra den digitale talerstolen ga han et løfte:

– Unge skal ved hver korsvei møte et fellesskap som stiller mer opp.

Unge som sliter på skolen skal få tidligere og bedre hjelp i en mer praktisk skole. Ap vil øke innsatsen for dem som mangler lærlingplass, de som ikke kan yte fullt i arbeidslivet og kan trenge en tilpasset jobb i kommunen.

Advarte mot klima-forskjeller

Ap-lederen advarte mot at forskjeller i samfunnet skal spolere troverdigheten for klimakamp.

– Folk på jobb er ikke med på et grønt skifte om jobbene som venter i andre enden, er dårlig betalte jobber, sa Støre.

Der må det – som i Aps valg-slagord – være «vanlige folks tur»:

– Det kan ikke være sånn at de med mest får luksusbiler sponset av fellesskapet, mens folk flest må se på gode jobber i olja som blir borte, og betale stadig mer for bensin i bomringen og på el-ferja.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre holdt torsdag åpningstalen på partiets digitale landsmøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

«Ikke på Høyres Hus»

Ap-lederen tegnet et bilde av en verden som våkner i klimakampen – og ba regjeringen se til både Joe Bidens USA og EUs grønne giv.

– Det blåser en vind over hele verden nå. Ja, ikke på Høyres Hus, da, de ligger i le for slikt, men over hele resten av verden blåser det en vind hvor stater går i kompaniskap med næringslivet med en helt annen kraft enn for bare to-tre år siden.

Da Støre snakket med pressen etter talen, spurte Vårt Land han om han også vil gjøre noe som smerter i klimapolitikken, og om Norge kan nå sine klima mål uten å gjøre det.

– Å starte der det smerter, er en dårlig idé. Hvis vi kutter ved å stenge ned, så vil folk miste jobben, sosial uro vokse og statskassen krympe. Vi vil heller satse på kjente og nye næringer med krav om utslippskutt, svarer Støre.

Men også det vil smerte for noen, påpeker han. Ap vil for eksempel opprettholde aktiviteten på sokkelen, men ta grep for å øke andelen av havvind og nye næringer der. Det betyr at oljas posisjon vil svekkes.

– Vi vil gjøre omstillingen sosialt rettferdig, og sikre trygghet og motivasjon for å få til et grønt skifte, sier han.

En rødgrønn regjering er Aps plan. Det er en sabla god plan.

—  Jonas Gahr Støre

Ikke fnugg av regjerings-tvil

I landsmøtetalen foran forrige stortingsvalg avsluttet Ap-lederen med å stake ut retning foran valget: Et Norge der høyrepartiene fikk fire nye eller der «Ap og sentrum tar ansvar sammen».

Foran høstens valg er det Ap, Sp og SV som gjelder:

– La det ikke være fnugg av tvil: En rødgrønn regjering er Arbeiderpartiets plan. Og dere: Det er en sabla god plan.

Han vedgikk at Ap fortsatt har «en jobb å gjøre med å vinne tilbake tapt tillit» før valget. Og de tre mulige partnerne er ulike partier.

– Men vi deler grunnleggende verdier som fellesskap og rettferdighet. Jeg er sikker på at de verdiene kan vi igjen bygge på i en ny regjering, sa Støre.

Taus om rusreform og abort

Støre kom ikke inn på de store stridspunktene under det pågående landsmøtet: Holdning til rusreformen og spørsmålet om å utvide dagens grense for selvbestemt abort.

I samtale med Vårt Land tidligere i uken sa han at hans egne anbefalinger i sakene først kommer ved avslutningen av landsmøtets politiske debatt, fredag formiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter