Nyheter

Konsekvens av viruset: Millioner kan dø av andre livstruende sykdommer

KORONA: De fattigste landene står ikke bare sist i køen for å få koronavaksine. Pandemien gjør at vaksinering av andre dødelige sykdommer går saktere. Røde Kors varsler store konsekvenser.

– Vi må jobbe parallelt med å bekjempe pandemien og følgene av denne. Problemene kommer til å vokse, sier seniorrådgiver for Røde Kors, Morten Tønnessen-Krokan.

Han er hovedforfatteren bak Røde Kors sin nye rapport som viser sekundæreffektene av koronapandemien i såkalte lav- og mellominntektsland, særlig hvordan dette rammer land med humanitære kriser.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det globalt rapportert over 2,8 millioner dødsfall og 132 millioner tilfeller av covid-19.

Vi må jobbe parallelt med å bekjempe pandemien og følgene av denne

—  Morten Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver for Røde Kors

Store konsekvenser for barn og unge

Ifølge rapporten har fokuset på covid-19 medført at mange rutinemessige vaksinasjons-kampanjer og programmer er blitt satt på pause eller blitt kansellert. Dette øker risikoem for utbrudd av alvorlige sykdommer, ikke minst sykdommer man kan forebygge med vaksinering.

– Syria, Jemen, Pakistan og Afghanistan er allerede rammet hardt av konflikt, fattigdom og krig. De er også blant de landene som er hardest av såkalte sekundæreffekter av pandemien, mener Tønnessen-Krokan, som viser til at det allerede er store sosiale og økonomiske utfordringer i disse landene. Disse er nå blitt ytterligere forverret.

Konsekvensene er særlig store for barn og unge.

Slutt på mesling- og poliovaksine.

Ifølge rapporten har 26 land midlertidig stoppet vaksine-kampanjer mot meslinger. Dette betyr at over 94 millioner barn globalt risikerer at de ikke blir vaksinert mot meslingviruset.

Rapporten viser til at også polio-kampanjer er blitt stoppet i flere land. For eksempel fikk ikke rundt 40 millioner barn poliovaksinasjonen i Pakistan de første månedene av pandemien. Landet har nå imidlertid startet vaksinering mot polio igjen.

Selv der vaksinasjons-tjenester har vært i drift, kan covid-19 ha påvirket befolkningens tilgang til å bli vaksinert, forteller rapporten. Når rutinemessig helsehjelp forstyrres og redusert tilgang på mat, kan 190.000 flere barn under fem år dø hver måned.

Ifølge Redd Barna kan man også forvente at rundt 10–16 millioner barn står i fare for å aldri komme tilbake til skolen på grunn av de økonomiske følgene av koronapandemien.

Hiv-, tuberkulose- og malariadødstall kan dobles

I 2018 døde 2,4 millioner mennesker globalt av hiv, tuberkulose og malaria. Dette antallet kan dobles som følgene av pandemien.

– Økningen av tuberkulose skyldes at det ikke blir oppdaget og at man ikke får behandling. Dette skyldes blant annet restriksjoner på reising, press på helsepersonell, økonomisk nedgang, skam og stigma fordi symptomene ligner på covid-19. Malaria-økning og HIV-positive skyldes lignende effekter, sier Tønnessen-Krokan.

Også AIDS-relaterte dødsfall kan få en oppsving. Ifølge rapporten kan vi risikere å komme tilbake på 2008-nivå, noe som betyr 534.000 flere dødsfall i året.

Tønnessen-Krokan mener at det er mulig å snu disse trendene. Pandemien har vist oss at arbeidet med universell helsetilgang må skje annerledes i tiden som kommer, mener han.

– Grunnleggende helseopplæring til mennesker lokalt og et helsesystem der utgangspunktet er å fjerne hindrene for helsehjelp, kunne redusert noen av disse effektene, sier Tønnessen-Krokan.

– Det er synd at covid-19 har ført til globale helseproblemer

Overlege Are Stuwitz Berg ved FHI forteller at dette er en kjent problematikk.

– Det er synd at covid-19 har ført til globale helseproblemer, og gjort at vi ikke klarer å håndtere de helseproblemene som allerede eksisterer. Flere sider av pandemien har vært uheldige, spesielt for barn. Jeg er redd for at vi vil se økt spredning av andre smittsomme sykdommer, som for eksempel mesling-utbrudd, sier Berg.

– Hva er hovedårsaken til at man må sette flere rutinemessige vaksinasjonskampanjer og programmer på pause?

– Tiltakene for å bekjempe pandemien har lagt en del hindringer. Den har også ført til en situasjon hvor man ikke har kapasitet til å håndtere både pandemien og andre helseoppgaver. Derfor må man flytte ressurser.

– Kunne man forhindret disse utfordringene?

– Det er vanskelig, men vi burde som verdenssamfunn ha klart å motvirke dette hvis vi hadde hatt en bedre helseberedskap globalt.

– Har noen vaksineprogrammer blitt satt på pause i Norge?

– Nei, i Norge har alt vært på plass, sier Berg.

Han viser imidlertid til at under nedstengingen av skolene i fjor ble skole-vaksinene noe forsinket.

---

Dette viser rapporten

  • 94 millioner barn i 26 land kan miste vaksinering mot meslinger.
  • Over 190.000 flere barn under 5 år kan dø hver måned som følge av matmangel og sammenbrudd av helsetjenester.
  • Antall døde som følge av hiv, tuberkulose og malaria kan dobles. Aids-dødsfall kan øke med 534.000.
  • Forverring av mentalhelse samtidig som tilbudet har blitt kraftig redusert.

Kilde Røde Kors

---

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter