Nyheter

Følelsesladet kamp i Ap for å redde rusreformen

LANDSMØTE: Ap-profiler og AUF tok sterke historier i bruk for å redde Ap-ja til avkriminalisering av narkotika. Møtes av vegg av taushet og spredte motstemmer.

– Min lillebror døde i fjor. Han døyvet i perioder sin smerte med rusmidler. I mine øyne var han ingen kriminell, men i samfunnets var han det, sa Bergen-byråd Lubna Jaffrey.

– Vi homofile ble avkriminalisert. Likheten er slående til rusdebatten. Vi kjenner igjen det allmennpreventive, der noen må straffes og gjemmes bort for at andre ikke skal fristes eller lures med på umoralen, sa leder i Aps homonettverk, Jon Reidar Øyan.

Avgjør rusreformen: Rivaler trygler Ap om å si ja

Fredag skal Aps redaksjonskomité levere sin innstilling til politiske uttalelser fra landsmøtet. Der ventes rusreform å få en egen, ifølge NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har varslet at han denne dagen vil tone flagg overfor landsmøtet om hvordan han mener partiet bør lande når regjeringens rusreform stemmes over i Stortinget i juni.

Arbeiderpartiet har stemmene som avgjør reformens skjebne. Sier Ap nei til hovedgrepet fra regjeringen, avkriminalisering av mindre mengder narkotika til egen bruk, så faller i praksis reformforslaget.

På oppløpssiden til Aps landsmøte har Venstre, Høyre og SV nærmest tryglet Ap om å si ja. Torsdag ettermiddag steg også temperaturen på Aps digitale landsmøte.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem.

AUF: Lytt til Barneombudet og Kirkens Bymisjon

Da stod Ap-profiler fra storbyene og AUF tidvis i kø for å redde rusreformen. Å si nei vil være å svikte både de unge og tunge rusbrukerne, var budskapet fra AUF-lederen:

– Mennesker med rusavhengighet er tydelige: Dagens ruspolitikk har feilet. Få tunge rusbrukere blir gamle. Rusavhengig ungdom trenger et system, som ser og hjelper dem, ikke som fengsler, tvinger og stigmatiserer dem, sa Astrid Willa Eide Hoem i sin tale.

Dagens ruspolitikk er i praksis er klassejustis, hevdet mange AUF-ere. Gaute Børstad Skjervø fra Trøndelag påpekte at ungdom fra Østkanten i Oslo straffes tre ganger så ofte for rusbruk, som unge fra vest i byen.

– 70 prosent av våre velgere støtter rusreformen. La oss lytte til dem, Barneombudet, Kirkens Bymisjon og samtlige brukere, sa Børstad Skjervø.

Jon Reidar Øyan er leder i Aps homonettverk og bystyrerepresentant i Oslo.

Leder i Aps homonettverk: En felles kamp

Mest personlig var likevel innleggene fra Bergens-byråd Lubna Jaffrey og Homonettverk-leder Jon Reidar Øyan:

– Vi sluttet å behandle homofile som syke og kriminelle. Vi sluttet å tro at vi hjalp alkoholikere ved å sette dem i fengsel. For meg er dette enkelt: Det er et spørsmål om vi skal straffe de vi er glad i. Svaret er nei, sa Øyan.

Han viste til at rusbrukere nå har hevet stemmen og fortalt om «krenkelser, nedverdigelse og utstøting» de har opplevd i tiår.

– Vi har vært der før. Dette er brødre og søstre, dette er også vår felles kamp. Jeg ønsker meg rusreform og avkriminalisering i 40-års gave, sa lederen for Aps homonettverk.

Stjørdal  20190302.
Fylkesordfører Tore O. Sandvik under fylkesårsmøte.
Foto: Ned Alley / NTB

Tore O. Sandvik: – Debatten har blitt for uforsonlig

Følelsesladde innlegg og ungdommens engasjement til tross: Fra resten av partiet kom en vegg av taushet.

Men sentralstyremedlem og en av de tydeligste stemmene i Ap mot avkriminalisering, Tore O. Sandvik, tok bladet fra munnen helt avslutningsvis i debatten.

– Jeg skulle egentlig snakke om skole, men rusdebatten har blitt for hard og for uforsonlig. Du kan være for og imot avkriminalisering for alle, uten å være kunnskapsløs, stå på feil side av historien, eller være inhuman, sa Sandvik.

Ap kan ikke bare lytte til de høyrøstede. De må også høre på de lavmælte, fremholdt Sandvik. Han fortalte om samtaler med pårørende, skoleverk og politi. Budskapet har vært at det må bli vanskeligere å komme inn i rus og lettere å komme ut. De frykter fjerning av straff, vil føre flere ut i uføre.

Er selv nøkkelmann i Aps kamp

Sandvik sitter i redaksjonskomiteen som nå forsøker å finne et kompromiss. Han hevdet at det er mulig å avkriminalisere narkotika bare for rusavhengige. Det har det vært juridisk debatt om og komiteen skal ha hentet inn juridiske råd.

– Vi trenger ikke lytte til trusler fra Venstres leder og statsministeren. Vi har lyttet til begge sider. Vi kan vedta vår egen politikk, godt forankret, sa Sandvik.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter