Nyheter

Det går mot abort-thriller i Ap - her er verdislagene

LANDSMØTE: Aps partnere i regjering vil møte krav om selvbestemt abort til uke 18 dersom tilhengerne vinner landsmøtet. Der venter en hel serie verdioppgjør.

Foran dagens start på Aps landsmøte har trykk bygget seg opp: Et flertall av fylkeslagene stiller seg bak mindretallet i programkomiteen som vil utvide dagens grense for selvbestemt abort til 18 uker.

VGs kartlegging like før påske spådde nederlag for Jonas Gahr Støre. Ap-lederen og flertallet i programkomiteen går imot et så radikalt programpunkt og vil heller «utrede et alternativ til dagens nemndsystem» for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og 18.

Abort på bordet i forhandlinger

Skulle partiets tilhengere av ny abortgrense vinne, vil Ap bidra til økt trykk i det politiske Norge for en mer liberal abortlov. Overfor Vårt Land deler Støre sine tanker om abortspørsmålet.

– Hvor sterk blir da forpliktelsen for at dette blir politikken til en Ap-ledet regjering?

– Ap vil gå til valg på det programmet landsmøtet vedtar, og vi møter en fremtidig partner i en eventuell regjering med vårt program. Da er alle sakene i programmet aktuelle å få gjennomslag for i regjering. Så må de vurderes ut fra den helheten en slik forhandling er, sier Støre.

Lander Ap-landsmøtet på 18-ukers grense, kan dermed Sp møte ønske om endret abortlov om partiene skulle forhandle regjeringsplattform etter valget. Sp ønsker å beholde dagens grense.

I kamp – også denne gang?

For to år siden la Støre tyngden inn fra talerstolen for å stoppe et vedtak om utvidet abortgrense der og da. Også i år søker Støre – og flertallet i programkomiteen – å unngå en brå endring av dagens 12-ukers grense for selvbestemt abort.

Abort er ikke tema i åpningstalen til landsmøtet. Men Støre sier han finner det naturlig å gi sin anbefaling når han oppsummerer politisk debatt før nytt partiprogram vedtas.

– Hvordan vil du kjempe for at ditt syn skal vinne frem på landsmøtet?

Jeg opplever at det er bred enighet om at dagens nemndsystem krever en kritisk gjennomgang. Dette er spørsmål som er viktige og følsomme, og der alternativer bør utredes, sier Støre.

Selv om programkomiteen har vært splittet, påpeker Støre at det er landsmøtets redaksjonskomité som til slutt gir en innstilling i saken: Kompromiss – eller avstemning.

– Tradisjonen i Ap er at vi gjør et grundig arbeid for å se om det er mulig å arbeide oss sammen, sier han.

---

Vedtar valgmenyen

  • Aps digitale landsmøte varer fra torsdag til lørdag. Det skal vedta nytt program og å gjøre Ap klart til kamp om regjeringsmakt.
  • I abortspørsmålet vil flertallet i programkomiteen «utrede et alternativ til dagens nemndsystem for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og 18».
  • Et mindretall vil «avvikle nemndsystemet i abortloven og gi kvinner selv retten til å avbryte svangerskapet inntil lovens ramme på 18 uker, og sørge for et offentlig tilbud om samtale for kvinner som ønsker dette».

---

Her er verdioppgjørene i Ap

Foruten abortspørsmålet kan en rekke verdikamper innta landsmøtet. Også under et digitalt landsmøte kan det dukke opp press fra «benkeradene»:

Rusreformen

Har vært en overskyggende stridssak i forkant av landsmøtet. Vårt Land meldte onsdag om steile fronter og sannsynlig kampvotering om avkriminalisering eller ei.

– Vi må vise to typer solidaritet i ruspolitikken: Rusavhengige må få hjelp og ikke straff. Og vi må hindre at unge begynner med narkotika, sier Jonas Gahr Støre, som mener regjeringens reform er for svak til at Ap kan stemme for den.

Støre datasnakker

Atomvåpen

Et mindretall i programkomiteen vil ha omkamp om at Ap skal signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Under forrige landsmøte stemte flertallet ned et lignende fremstøt, men mindretallet var stort. Partileder Støre sa tirsdag at det «ikke er i Norges interesse» å undertegne traktaten.

Kvoteflyktninger

Vestland Ap vil ha programfestet mottak av «langt flere» flyktninger fra leirene i Hellas. Fylkeslaget vil ha vedtatt FNs høykommissærs anbefaling – 5000 kvoteflyktninger – som et «minimum» i flyktning- og asylpolitikken. Støre går klart mot fremstøtet:

– Jeg ønsker den linjen vil har nå, gjennomarbeidet i det brede forliket vi har. Jeg er opptatt av å lytte til FNs høykommissær, men det er aldri slik at høykommissæren bestemmer Norges politikk på dette området, sier Støre.

Samme fylkeslag vil også ha vedtatt å gi papirløse rett til helsehjelp og fastlege, midlertidig arbeidstillatelse, samt engangsamnesti til dem som har oppholdt seg i Norge i mer enn syv år.

her er banden

Privatskoler

Helgens landsmøte kommer til å skjerpe Aps holdning til private skoler: Innføre en kommunal vetorett, for å styre omfanget av dem.

Men krefter i partiet vil gå lenger. Vestland Ap tar til orde for at konsesjon til privat skoledrift skal «være tidsavgrenset». Bergen Ap vil i tillegg ha vedtatt at privatskoler med statsstøtte ikke skal kunne stille krav om en bestemt type samlivsform.

Livssyn

I inn-kurven til landsmøtet ligger forslag signert Homonettverket om å stoppe statsstøtte til trossamfunn, som ikke ansetter personer på grunn av homofilt samliv. Oslo Ap foreslår å kutte støtte til folkehøyskoler med «verdigrunnlag som ikke er i tråd med diskrimineringslovverket».

Bygdøy Ap vil både forby utenlandsk finansiering av trossamfunn og innføre frivillig kirkeskatt etter modell fra Danmark, Sverige og Tyskland.

JADA

Iskanten

Under forrige landsmøte kjempet AUF og støttespillere igjennom et nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Årets «oljeslag» står om grensen for iskanten. Anført av eks-AUF-leder Ina Rangønes Libak vil et mindretall i programkomiteen trekke dagens iskantgrense for oljevirksomhet i Barentshavet lenger sør.

Alle dissenser og forslag til endringer fra partilag er nå i hendene på Aps viktige redaksjonskomité. Den søker å lande kompromisser landsmøtet kan samle seg om før avstemning.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter