Nyheter

PERU: Tillot hemmelige korona-begravelser i umerkede massegraver

PERU: For å hindre smitte var avdøde covid-pasienter blitt hurtig begravet på en kirkegård, ble pårørende fortalt. I virkeligheten var korona-ofrene blitt lagt i umerkede graver på et jorde like ved.

På et jorde i Amazonas, dypt inne i den peruanske regnskogen, ligger minst fire hundre mennesker begravet, forteller noen av de avdødes familiemedlemmer til Associated Press.

Peru Korona

Godkjent

Lokale myndigheter, i byen Iquitos i delstaten Loreto, skal ha godkjent begravelsene, men hvordan de avdøde ble begravet ble holdt hemmelig for familiene. Flere pårørende ble fortalt at deres kjære var blitt begravd på San Juan kirkegård, for å forhindre ytterligere smitte, skriver Dagsavisen i denne artikkelen.

Det gikk lang tid før de oppdaget at det ikke var tilfelle.

Peru Korona

I juni publiserte lokalavisen La Region en artikkel der de påsto at 330 korona-ofre var blitt begravd i en massegrav like ved kirkegården. Dagen etter artikkelen dro over 500 mennesker ut til det improviserte gravstedet. Begravelsesstedet er større enn fire fotballbaner. Da det først ble oppdaget var det blitt planert.

Ingen tegn tydet på at det var et gravsted.

Guvernør holder ikke løftet

Loreto-guvernør Elisban Ochoa lovte å grave ut legemene, men ni måneder senere har det ennå ikke skjedd. Ochoa skal ha forklart politikere at det ikke var snakk om en massegrav, men en ny «koronakirkegård», hurtig iverksatt på grunn av voldsom økning i antallet omkomne.

Ochoa skal også ha sagt at det fantes lister med informasjon om hvor hver person var gravlagt, og at myndighetene hadde tenkt å formidle denne informasjonen til familiene.

Peru Korona

I Sør-Amerika er dette det første kjente tilfellet av at myndighetene har skjult hva som har hendt med mennesker som er døde av korona, skriver AP. Nyhetsbyrået har ikke lyktes med å få besvart sine henvendelser til lokale myndigheter.

Peru Korona

---

Korona i Peru

  • Vel 1,6 millioner er smittet
  • Rundt 54.000 er døde av covid-19
  • Smitten sprer seg i Latin-Amerika selv om det e 100 dager siden de første vaksinene ble satt.
  • Peru er i sin tredje bølge, og mars var måneden med høyest antall smittede i år.
  • Landet har den høyeste dødeligheten av alle land. Bare i Mexico dør flere.
  • I påskeuka stengte Peru helt. Bare én person i husholdningen fikk lov til å gå ut for å handle og utføre det aller nødvendigste aktiviteter.
  • Vaksineringen går sent. Fortsetter den i dette tempoet vil det gå 10 år før landet oppnår flokkimmunitet.
  • Dødeligheten er spesielt høy i Brasi, Peru, Chile og Paraguay.

---

Les mer om mer disse temaene:

Joachim Waade Nessemo

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter