Kirke

Kvinneprestmotstander var eneste søker - nå lyser de ut prestestillingen på nytt

PRESTESTILLING: Den eneste søkeren til stilling som sokneprest vil ikke dele ut nattverd med kvinnelige kollegaer. Nå lyses stillingen i Agder og Telemark bispedømme ut på nytt.

Da fristen for å søke stilling som sokneprest i Åmli gikk ut, var det bare én søker: Vidar Nes Mygland (31). Det skriver Tvedestrandsposten.

Nå velger Agder og Telemark bispedømmeråd å lyse ut stillingen på nytt. Nes Mygland sier han ikke har fått noen begrunnelse for avslaget og den nye utlysningen, men ser ingen annen grunn enn at det skyldes hans syn på kvinnelige prester.

– Jeg er veldig lei for dette, og synes det er dumt og trasig, sier Nes Mygland til Vårt Land.

Ville gått med på liturgisk samarbeid

Nes Myglands syn på kvinnelige prester var også tema i fjor høst, da han søkte stilling som sokneprest i Luster. Den gang skrev Vårt Land at han ikke ville samarbeide med kvinnelige prester. Men i en stilling som sokneprest i Åmli, sier Nes Mygland at han ville gått med på å ha liturgisk samarbeid med kvinnelige kollegaer, med unntak av utdeling av nattverd. Dette skal han allerede ha avklart med prosten og biskopen, ifølge ham selv.

– Når det tidligere har blitt sagt at jeg ikke vil ha liturgisk fellesskap med kvinner, er ikke dette nødvendigvis tilfellet. Det er nattverden jeg ser på som problematisk, og der jeg setter grenser for min egen del. I Agder har de hatt større forståelse for at det er flere nyanser enn da jeg søkte stilling i Bjørgvin, sier han.

Etter å ha søkt stillingen, fikk han positive signaler fra både biskopen og prosten, forteller Nes Mygland. Han sier han også kjenner til at flertallet i soknerådet ønsket ham som sokneprest.

Bispedømmerådet fikk imidlertid siste ord i saken. Etter en jevn avstemning avgjorde de at stillingen skal lyses ut på nytt.

Dobbeltstemme avgjorde

Voteringen endte 5-5. Dermed trådte dobbeltstemmen til lederen for bispedømmerådet i kraft, og ble avgjørende.

Kai Steffen Østensen, leder for Agder og Telemark bispedømmeråd, ønsker ikke å oppgi sin egen eller de andre medlemmenes begrunnelse for avgjørelsen. Han viser til at saken er unntatt offentlighet.

– Samtalen var god i rådet og ulike aspekter ble løftet opp, som det alltid gjøres i tilsettingssaker hos oss, sier han til Vårt Land.

Oslo 14.01.2017
Årsmøte i Åpen folkekirke i Oslo 14. januar 2017. Møtet ble holdt i kulturkirken Jakob.
Kai Steffen Østensen.
FOTO: JOAKIM S. ENGER
---
Bildet er kun til bruk i Vårt Land, nett og papir.
Bildet kan ikke gis bort eller videreselges til tredjepart uten etter avtale.
Bildet kan lagres i Vårt Lands bildearkiv.
Bildet skal alltid krediteres med FOTO: JOAKIM S. ENGER
Manglende byline, helt eller delvis vil føre til ekstraregning.
---

På generelt grunnlag sier han at Agder og Telemark bispedømmeråd har en god praksis for tilsettinger med gode samtaler i rådet.

– Hver enkelt gjør seg opp en mening om saken som behandles, og hvor vi har kultur for at man ikke alltid må være enig. I alle tilsettinger vurderer man både kandidatene, menighetene og prestesituasjonen opp mot utlysning og de vurderinger som gjøres i prosessen.

Biskop Stein Reinertsen sier til Vårt Land at det er bispedømmerådets leder som uttaler seg om ansettelser, og han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Kunne Mygland fått stilling i Agder og Telemark med sitt syn på kvinnelige prester?

– I denne sammenheng blir spørsmålet knyttet opp til en enkeltsak, så jeg kan derfor ikke uttale meg om det.

Vil søke andre stillinger

I fjor høst slo Bispemøtet i Den norske kirke fast at en prest ikke kan påberope seg en rettighet til å avstå fra samarbeid med prestekollegaer.

– Er det umulig for deg å få en jobb som prest med ditt syn på kvinnelige prester?

– Nei, ikke overalt. Bispemøtet sa også at en mannlig prest som opplever det problematisk å samarbeide med kvinnelige kollegaer kan ta dette opp med biskopen. Man kan i så måte inngå en særavtale med biskopen, og en slik avtale var allerede på plass i Åmli, sier Nes Mygland.

I Bispemøtets uttalelse fra i høst, sa preses Olav Fykse Tveit følgende:

– Dersom en prest ut fra sin overbevisning har problem med kvinners prestetjeneste, må han ta det opp med sin biskop. Biskopen må treffe tiltak som sikrer at ingen kvinner blir satt til side eller blir skadelidende. Det er uaktuelt i Den norske kirke, sier han.

Biskop Stein Reinertsen bekrefter at han har hatt samtaler med Nes Mygland.

– Jeg gjorde, som Bispemøtets vedtak foresatte, en samtale med søkeren i forkant da jeg hørte at han hadde problemer med kvinnelige prester. På bakgrunn av det lagde jeg min innstilling. Saksdokumenter i ansettelsessaker er unntatt offentlighet, sier han.

Ville blitt prest uansett

Nå vil Nes Mygland se etter arbeid andre steder. Han er åpen for å jobbe i en misjonsorganisasjon dersom muligheten byr seg.

– Ville du utdannet deg som prest hvis du visste hvor vanskelig det ville bli å få jobb med ditt syn?

– Ja. Jeg har et kall og opplever dette yrket som en mulighet til å jobbe innen det kallet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke