Nyheter

Glad for at regjeringen nevner gudstjenester i gjenåpningsplan

GJENÅPNING: I neste uke vil regjeringen vurdere å åpne for at inntil 100 personer kan delta på gudstjenester, idretts- og kulturarrangementer.

Statsminister Erna Solberg sier at regjeringen i neste uke vil vurdere et første trinn i gjenåpningen av samfunnet, som betyr tilbake til nivået før 25. mars.

I trinn 1 vil regjeringen blant annet vurdere å åpne for:

  • Arrangementer som kun samler personer fra én kommune, kan gjennomføres.
  • Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.
  • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.
  • Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser.

«Positivt utålmodige»

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, sa onsdag formiddag at hennes medlemmer er «positivt utålmodige». At regjeringen i neste uke vil vurdere å åpne for at inntil 100 personer kan delta på arrangementer som gudstjenester, ser Joys svært positivt på.

– Det er strålende, sier Joys.

Hun mener at tros- og livssynssamfunnene må forholde seg til det som gjelder alle andre. Men når smittevernrådene er slik at alle kan åpne for arrangementer med inntil 100 personer med smittevernreglene som gjelder, synes Joys dette høres bra ut.

Hun setter også pris på at regjeringen spesielt nevner gudstjenester som en type arrangementer som det da vil være mulig å ha.

– Å kunne samles til gudstjenester er et stort savn for mange. Når gudstjenester ikke bare havner i en kulturpott, men nevnes spesielt, er det også en anerkjennelse av at dette er viktig for mange mennesker, sier Joys.

Uklart om Oslo åpner

Statsminister Erna Solberg understreket onsdag at det kan bli egne tiitak lokalt og regionalt ut fra smittesituasjonen. Hun sa også at utviklingen de nærmeste dagene vil ha mye å si for om det blir aktuelt å gå til trinn 1 i gjenåpningen neste uke. I løpet av dagene som kommer nå vil myndighetene få et inntrykk av hvordan smitten har utviklet seg gjennom påsken.

– Hvordan er muligheten for at det kan åpnes for arrangementer med inntil 100 personer også i Oslo?

– Vi har respekt for at det i Oslo er Oslo-politikerne som sitter i førersetet på gjenåpningen og lokale tiltak. Oslo har slitt med høyt smittetrykk i lang tid. Det har sett bedre i ut i den senere tiden. Å gi en analyse av når de kan komme til samme nivå i Oslo, synes jeg blir å legge et press på Raymond Johansen som jeg ikke ønsker å bidra med, sier statsministeren.

– Hva skal til for at en slik åpning kan skje i Oslo?

Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet, svarer at det vil være det samme som må vurderes i landet som helhet:

– Å se på utviklingen i smittesituasjonen, sykeligheten, innleggelser og dødsfall, og på kapasiteten i bydelene og Oslo som helhet for å håndtere situasjonen med støtte fra Helsedirektoratet og oss, og se på utvklingen av nye virusvarianter. Det er ikke noe som skiller seg prinsipielt for Oslos del. Og så har Oslo fått mer vaksine og bruker det på enkelte bydeler. Det betyr at de kan komme raskere fram med vaksinasjonsdekning, sier Stoltenberg.

---

Trinn 1

Regjeringen legger opp til gjenåpning i fire trinn. Dette er trinn 1:

  • Inntil 5 gjester i private hjem.
  • Skjenking til klokka 22, med krav om matservering.
  • Arrangementer som kun samler personer fra én kommune, kan gjennomføres.
  • Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.
  • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.
  • Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser.

---

Krevende uvisshet

Tone Østerdal, daglig leder i Norske konsertarrangører, synes gjenåpningsplanen var som ventet, og har forståelse for at det ikke settes konkrete datoer. Likevel savner hun noe mer håndfast å forholde seg til for kulturbransjen under trinn tre og fire, som per i dag bare «vil bli vurdert fortløpende».

– Vi vil helst ikke vente til mai og juni før det blir konkretisert. At ting er i uvisse, er krevende for veldig mange av våre medlemmer.

I trinn én åpnes det igjen for offentlige arrangementer innendørs med inntil 100 personer. Men arrangementene kan kun samle personer fra én kommune og om du vil servere alkohol, stilles det også krav om matservering.

– Vi har lenge sagt at dette kravet om matservering er uforholdsmessig. Mange konsertarrangører er avhengig av skjenkeinntekter for i det hele tatt å gå i null, og jeg har fått rapporter om kilovis med kastet mat på grunn av dette kravet. Det gjør det vanskelig for arrangørene uten at jeg kan se at det har effekt på å holde smittetrykket nede.

Først i trinn to fjernes disse forbeholdene, og det kan gjennomføres arrangementer med 200 personer dersom de har faste, tilviste plasser.

Ved trinn fire vil mye være tilnærmet som normalt, men det vil fortsatt være antallsbegrensninger til store offentlige arrangementer.

– Det sier litt om hva slags ekstrem situasjon kulturarrangører er i. Det er ikke før vi kommer tilbake til de store arrangementene, og dermed de normale pengestrømmene, at bransjen kan helbrede seg selv.

Positivt overrasket

Erik Hillestad, daglig leder av Kirkelig kulturverksted, synes på sin side gjenåpningsplanen er god, og er «ikke skuffet over hvordan regjeringen håndterer dette på».

– Vi som driver med kultur har opplevd at vi har kommet i bakerste rekke lenge, men her er vi med fra første stund.

Hillestad har engasjert seg i regjeringens kulturbehandling, og hevdet før jul at kirker forskjellsbehandles som kulturarena.

I forkant av dagens pressekonferanse fryktet Hillestad derfor at kulturarrangementer ikke ville være nevnt før trinn to, og er dermed positivt overrasket. Samtidig trekker også han frem uvissheten som venter i horisonten.

– Det har vært fryktelig vanskelig med all uforutsigbarheten, som har gjort at vi gjentatte ganger har måttet skrinlegge, utsette, planlegge på nytt og så utsette igjen. Det hjelper at de setter opp en trinnplan som er såpass konkret, men det fremdeles usikkerhet knyttet til tidslinjen og hvordan eventuelle lokale tiltak spiller inn.

---

Trinn 2, 3 og 4

Trinn 2 (tidligst midten av mai):

  • Økt fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.
  • Besøk i private hjem økes fra 5 til 10 gjester.
  • For private arrangementer i leide lokaler vil det bli åpnet for inntil 20 personer.
  • Skjenketiden utvides til klokka 24, og kravet om matservering fjernes.
  • Arrangementer kan gjennomføres med inntil 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser.
  • Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening innenfor kommunen. Innendørs vil det være en antallsbegrensning på 100.
  • For voksne i breddeidretten åpnes det gradvis for organisert trening både ute og inne, i grupper på inntil 20 personer. Helsemyndighetene vil innen midten av april foreslå en modell for gjenåpning av breddeidretten.
  • Reiser innenlands kan gjennomføres.
  • Rådet om å unngå reiser til utlandet opprettholdes, med mindre reisen er strengt nødvendig. Det vil fortsatt være strenge krav om karantene og testing for dem som kommer inn i landet.
  • Det vil komme lettelser for familiebesøk fra utlandet, både fra EØS-området og tredjeland. Regjeringen vil blant annet vurdere åpning for innreise for kjærester og besteforeldre.
  • Det vil også komme lettelser for prioriterte grupper med arbeidsreisende fra utlandet.

Ifølge Solberg er det for tidlig å si hvilke rammer som vil gjelde for feiringen av 17. mai. Dette vil regjeringen komme tilbake til i slutten av april.

I løpet av mai vil det også komme svar om rammene for festivaler og andre arrangementer som er planlagt til sommeren.

Trinn 3:

  • Det åpnes for at en kan ha 20 gjester hjemme, og 50 personer skal kunne møtes på private arrangementer i leide lokaler.
  • For offentlige arrangementer vil det bli gjort egne vurderinger som knyttes opp mot eventuell bruk av hurtigtester og koronasertifikat.
  • Det blir normale skjenketider, men det vil fortsatt være krav om registrering og god avstand mellom gjester.
  • Regjeringen vil fortsatt ønske at flest mulig jobber på hjemmekontor.
  • I breddeidretten for voksne vil det bli vurdert å åpne gradvis for seriespill og øvrige konkurranser.
  • Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening på tvers av kommunegrensene.
  • Toppidrettsutøvere kan nå drive tilnærmet normal idrettsaktivitet.
  • Det vil også åpnes for mer utenlandsreiser, men med fortsatt krav til karantene og testing. Disse kravene kan imidlertid bli endret fra i dag. Også for reiser utenlands vil vi vurdere hvordan koronasertifikatene kan brukes.
  • Det vil også åpnes for mer normal arbeidsinnvandring.

Trinn 4:

I trinn 4 vil mye kunne være tilnærmet som normalt. Men det vil fortsatt være krav til smitteverntiltak, avstand, at man er hjemme når man er syk eller i karantene, og det kan fortsatt være behov for noe bruk av hjemmekontor, ifølge Solberg.

Det betyr at det fortsatt kan være antallsbegrensninger knyttet til store offentlige arrangementer og breddeidrett- og fritidsaktiviteter.

Det kan også være aktuelt med innreiserestriksjoner og krav om karantene og test for reisende fra enkelte områder.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter