Nyheter

Folk rømmer fra by i Mosambik etter jihadistangrep

PÅ FLUKT: En uke etter jihadistangrepet mot kystbyen Palma i Mosambik har FN hjulpet tusenvis av personer som har flyktet. Flere titalls skal være drept.

FN har hjulpet 3.300 fordrevne mennesker fra byen Palma nord i Mosambik, hvorav tre firedeler av dem var barn og kvinner. Det anslås at det samlede antallet fordrevne er langt høyere, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

– De grusomme rapportene om vold uten sidestykke, spesielt drap, halshogginger og kidnapping av sivile, inkludert kvinner og veldig unge barn, er helt sjokkerende, heter det i en FN-uttalelse.

De fleste kommunikasjonslinjene til området er kuttet, men FN anslår at flere titalls mennesker er blitt drept i angrepene. Flere tusen har prøvd å rømme Palma til fots og i båt, ifølge FN.

Sikkerhetsselskap: «Kampene pågår fortsatt»

Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser sier i en uttalelse at de har behandlet personer som har rømt fra Palma til andre deler av den urolige Cabo Delgado-provinsen.

FNs migrasjonskontor IOM har bekreftet at over 3.360 fordrevne personer fra Palma har ankommet nabodistriktene Nangade, Mueda, Montepuez og Pemba.

Frankrike har økonomiske interesser i et storstilt gassprosjekt utenfor Palma, der situasjonen nå er svært spent.

– Kampene pågår fortsatt. Det er et pågående slag, godt planlagt og utført, sier Max Dyck, sjef for det sørafrikanske sikkerhetsselskapet Dyck Advisory Group (DAG), som er hyret for å bistå regjeringsstyrkene.

Anklager fra Amnesty international

Amnesty International anklaget nylig det sørafrikanske sikkerhetsselskapet DAG for å ha åpnet ild mot sivile fra kamphelikoptre og for å ha sluppet granater over folkemengder nord i Mosambik.

Ifølge DAGs grunnlegger Lionel Dyck tar selskapet Amnestys anklager på alvor og har bedt uavhengige jurister om å granske dem.

Amnesty anklager også regjeringsstyrkene og alliert milits for overgrep mot sivile i området, noe forsvarsledelsen i landet har avvist.

Har sverget troskap til IS

Rundt 100 antatte medlemmer av en islamistgruppe som er kjent som både al-Shabaab and al-Sunna wa Jama'a (ASWJ), innledet for en uke siden en offensiv Palma.

Gruppen har ingen kjente bånd til somaliske al-Shabaab, som er tilknyttet al-Qaida, men har sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS.

IS har påtatt seg skylden for angrepet mot Palma og sa tidligere denne uken at byen var tatt over.

Opprøret i den urolige Cabo Delgado-regionen startet i 2017 og har ført til en humanitær katastrofe i landet som ligner på den under borgerkrigen fra 1977–1992. Minst 1.600 personer, rundt halvparten av dem sivile, har mistet livet siden opprøret startet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter