Nyheter

Dansk råd vil ha juridisk kjønnsskifte for 10-åringer

IDENTITET: Det Etiske Råd i Danmark vil senke aldersgrensen for juridisk kjønnsskifte til før puberteten, skriver Kristeligt Dagblad.

– Jeg beveget meg ned til 10-12 år, fordi de fleste barn på den alderen – ifølge mange av de ekspertene vi har rådført oss med – allerede her har en mer fast idé om sin egen kjønnsidentitet, sier Anne-Marie Axø Gerdes til Kristeligt Dagblad (KD).

Hun leder Det Etiske Råd i Danmark. De er et rådgivende organ for Folketinget og danske helsemyndigheter i etiske spørsmål.

Rådets flertall vil senke aldersgrensen for juridisk kjønnsskifte fra den nåværende grensen på 18 år til 10-12 år.

Et juridisk kjønnsskifte er en endring av det siste sifferet i personnummeret, som bestemmer om man juridisk er mann eller kvinne.

– Puberteten starter og kroppen begynner å utvikle seg til enten mann eller kvinne. Ender et barn med å gå til hormonbehandling, er det også i denne alder at man typisk starter den, sier rådsleder Axø Gerdes

Regjering ville endre

Regjeringen i Danmark sa i fjor at den ønsket å senke aldersgrensen for kjønnsskifte fra dagens 18-årige. 16 av 17 medlemmer av Det Etiske Råd mener det er riktig å senke aldersgrensen. 14 vil senke den til 10-12 år, skriver KD.

Morten Bangsgaard, medlemmet som ønsker å holde på dagens aldersgrense, sier til avisen at barn må få tid til å utvikle sin identitet.

– Den nåværende aldersgrensen på 18 år gir mulighet for at barn kan utfordre og prøve ut sin kjønnsidentitet, uten at det nødvendigvis skal føre til annet enn at de finner ut av hvem de er, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter