Nyheter

Ut mot Israel-tirade: NRK må kastes ut av kringkastingsunion, mener Wiesenthal-senteret

ANTISEMITTISME: Simon Wiesenthal-senteret mener NRK bør kastes ut av Den europeiske kringkastingsunion etter Shaun Henrik Mathesons Israel-tirade på NRK P13.

– Suspender den norske statskanalen NRK frem til de har gitt sparken til den antisemittiske programlederen, skriver Shimon Samuels, direktør i Simon Wiesenthal-senteret i et brev til Delphine Ernotte, leder for Den europeiske kringkastingsunionen (EBU).

Senteret reagerer sterkt på det mye omtalte radioinnslaget der programvert Shaun Henrik Mathesons langet ut mot Israel i programmet «Shaun» på NRK P13 februar.

«En tilsynelatende likegyldighet mot antisemittisme i en av dine 115 medlemsorganisasjoner», påpeker Samuels i brevet til EBU, som også er omtalt av The Times of Israel.

Wiesenthal-senteret er en ikke-statlig organisasjon som arbeider mot rasisme, antisemittisme, terrorisme og folkemord.

Avpublisert og behandlet

Kringkastingsrådet mottok 527 klager etter Mathesons Israels-tirade i februar. Saken har de siste ukene vært omtalt i nasjonale og internasjonale medier. Kringkastingssjefen har tidligere gått ut og beklaget over utsagnet.

– Det var ingen tvil om at dette var over streken, sier underholdningsredaktør i NRK Carlo Halvorsen til Vårt Land. Da saken ble behandlet i Kringkastingsrådet i februar medga han at «deler av innslaget var innenfor definisjonen antisemittisk».

I programmet snakket Matheson om hvordan han skulle ønske at en god nyhet om effekten av en koronavaksine hadde kommet fra et annet land enn «apartheidstaten» Israel. Særlig følgende utsagn har ført til anklager om antisemittisme:

«Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også».

Klippet er avpublisert fra NRKs plattformer, og underholdningsredaktøren svarer følgende på anmodningen fra Wiesenthal-senteret om å sparke radioverten:

— Vi har behandlet saken grundig i NRK og vi har forståelse for at mange reagerer, sier han. Radioverten vil de likevel beholde.

Sirkuleres og deles

Flere internasjonale medier har omtalt Mathesons utsagn og NRKs valg om å beholde Matheson. Blant forumene er blant annet Jewish News Syndicate, The Algemeiner og Global Diaspora News. På Twitter har saken florert i internasjonale forum.

Simon Wiesenthal-senteret skal også ha skrevet et brev til statsminister Erna Solberg der de krever handling mot antisemittismen i norske statsmedier.

---

Simon Wiesenthal-senteret

  • En ikke-statlig organisasjon, grunnlagt 1977.
  • Arbeider mot rasisme, antisemittisme, terrorisme og folkemord.
  • Simon Wiesenthal (f. 1908 – d. 2005) overlevde holocaust og brukte sitt liv til å oppspore nazistiske krigsforbrytere.

---

Cathrine Northug

Cathrine Northug

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter