Nyheter

Omstridt islamsk organisasjon har kjøpt Oslo-eiendom

FILTER NYHETER: Organisasjonen Islam Net bak kjøp av Oslo-eiendom for nær 60 millioner. Planen for eiendommen er å opprette et religiøst senter som skal tiltrekke seg minoritetsungdom.

Denne artikkelen er fra Filter Nyheter, en nettavis for dybdejournalistikk. Vårt Land har en samarbeidsavtale med Filter Nyheter.

I nærmere ti år har organisasjonen Islam Net ønsket seg en fast base i Oslo for arbeidet med å få unge norske muslimer til å praktisere en veldig streng, salafi-inspirert form for islam.

Nå kan Filter Nyheter avsløre at Islam Net-miljøet har kunnet legge flere titalls millioner kroner på bordet for næringseiendommen Haavard Martinsens vei 5 i Groruddalen.

---

Dette er saken

  • Organisasjonen Islam Net har siden 2008 jobbet for å få unge muslimer i Norge til å praktisere en svært streng form for Islam.
  • Islam Net forfekter en bokstavtro islam, men hevder at de ikke er salafister.
  • Organisasjonen har samtidig kommet med en rekke kontroversielle uttalelser, blant annet om kvinnesyn, homofili og sharia-lover.
  • De siste årene har Islam Net drevet storstilt pengeinnsamling til en kombinert moské og forkynnelsessenter.
  • Filter Nyheter kan nå avsløre at organisasjonen står bak kjøp av Oslo-eiendom til nær 60 millioner kroner.

---

Skal tiltrekke seg ungdom

Selv om Islam Net i lang tid har drevet innsamling på engelsk i sosiale medier, nekter kjøperne for at støttespillere i utlandet har bidratt til finansieringen. Stiftelsen bak kjøpet, «Iman aktivitetssenter», skal ikke ha tatt opp banklån.

Planen for eiendommen er å opprette et religiøst senter som skal tiltrekke seg minoritetsungdom ved å tilby blant annet biljard, datarom, lydstudio og treningsapparater. I en pengeinnsamlings-video Islam Net la ut i sosiale medier så sent som i februar i år, lovet foreningen giverne at bidraget deres går til en kombinasjon av «dawah-senter» og moské i Norge.

Både selger og kjøperne bekrefter nå eiendomshandelen, men ingen av dem vil gå ut med hvor mye penger som har skiftet hender.

– Det har vært en spennende reise, og jeg ønsker dem all verdens lykke til, sier den tidligere eieren, Rune Borknes, til Filter Nyheter.

Lederne i det kontroversielle, muslimske miljøet har de siste dagene bedt Filter Nyheter innstendig om å la være å omtale eiendomskjøpet, og har gjort det klart at de ikke ønsker oppmerksomhet rundt prosjektet før om tre til fem år. Fredag 26. februar tilbød Islam Net-leder Fahad Qureshi å stille opp til et stort intervju om den mye omtalte IS-kvinne-saken – i bytte mot at Filter lot være å publisere denne artikkelen. Stiftelsen har også argumentert med at publiseringen vil utgjøre en sikkerhetsrisiko for minoritetsungdom.

Ble skytebanens huseier

Haavard Martinsens vei 5 ligger i et industriområde på Nedre Rommen i Stovner bydel helt øst i Oslo, vis-a-vis et av Obs-kjedens store varehus, blant byggevareforretninger, lagerlokaler og bilverksteder.

Fram til nå har bygningen vært mest kjent som Oslo skytesenter, med en 25 meter lang pistolbane med 15 standplasser og en dobbelt så lang innendørs riflebane, i tillegg til en av Norges mest velutstyrte våpenbutikker – med alt fra grovkalibrede revolvere og gullpyntede pistoler til sofistikerte jaktgevær i hyllene. Oslo politidistrikt var inntil nylig en av anleggets viktigste kunder, og politifolk fra spesialavdelinger skal ha hatt egen nøkkel til bygget for å kunne drive skytetrening utenfor åpningstid.

SAMLET PENGER: Eiendommen Islam Net har kjøpt koster nærmere 60 millioner kroner.

Nå har Iman aktivitetssenter blitt ny huseier både for skytesenteret og selskapslokalet «Engel Paradis» som ligger vegg i vegg og rommer tilstelninger med opptil 450 personer.

Det var her Islam Net arrangerte sin årlige konferanse i 2019.

– Private lån og gaver

Eiendomskjøpet skjedde ved at stiftelsen Iman Aktivitetssenter i november i fjor tok over selskapet Haavard Martinsensvei 5 Eiendom AS fra selskaper knyttet til eiendomsutvikleren Rune Borknes.

Etter det Filter Nyheter erfarer er salgssummen nær 60 millioner kroner. Det er noe høyere enn hva de fleste interessenter vil regne som markedspris basert på antatte leieinntekter.

De opererer med bare egenkapital i utgangspunktet, fordi de ikke er satt opp sånn at de kan låne penger, deres religion tillater ikke det. Så det er helt og holdent innsamlede midler.

—  Rune Borknes, tidligere eier

Kontaktpersonen for Iman aktivitetssenter, Said Moqim Bani Hashem, opplyser til Filter Nyheter at det er «private lån» i Norge som utgjør den viktigste delen av finansieringen:

«Kjøpet er i all hovedsak finansiert via private lån, og til en mindre grad fra gaver fra norske givere. Vi har ikke mottatt noe fra utlandet, hverken lån eller donasjoner», skriver han i en e-post.

Selgeren har på sin side oppfattet det som at kjøpet er finansiert av donasjoner til organisasjonen.

– De opererer med bare egenkapital i utgangspunktet, fordi de ikke er satt opp sånn at de kan låne penger, deres religion tillater ikke det. Så det er helt og holdent innsamlede midler, sier Borknes.

– Så hele beløpet er gjort opp eller vil bli gjort opp med den type midler?

– Ja.

Ifølge selgeren har Iman aktivitetssenter måttet legge fram omfattende dokumentasjon overfor banken på «hvor pengene kommer fra og hvordan de framstår» før overføringer ble godkjent.

De har vært gjennom en screeningprosess hos banken hvor de har klarert midlene. Det er jo et «hvitvaskingshysteri», i positiv forstand, hos bankene om dagen, så de var veldig, veldig på'n for å klarere midler.

—  Rune Borknes, tidligere eier

– De har vært gjennom en screeningprosess hos banken hvor de har klarert midlene. Det er jo et «hvitvaskingshysteri», i positiv forstand, hos bankene om dagen, så de var veldig, veldig på'n for å klarere midler. De brukte en del tid, sier Borknes til Filter Nyheter.

Hans selskap har ifølge grunnboken pant i eiendommen på 30 millioner kroner. Borknes bekrefter at dette er en avtalt sikkerhet for sluttoppgjøret, men oppgir at heftelsen vil bli «slettet i løpet av året». Han vil ikke kommentere dette nærmere.

  • Oppdatering 02. mars: Etter første publisering av denne artikkelen opplyser Iman aktivitetssenter til Filter Nyheter at det er gitt såkalt selgerkreditt for en del av kjøpesummen, som nedbetales i avdrag. (Det er ikke gitt at beløpet i heftelsen er likt restbeløpet i kjøpsavtalen, red. anm,).

Iman aktivitetssenter oppga først til Filter Nyheter at eiendommen er leid ut i tre til fem år framover, men bekreftet etter hvert at det er aktuelt for stiftelsen å ta i bruk deler av bygningen langt tidligere. Trolig er det bare Oslo skytesenter som blir værende i omlag tre år, mens den andre leietakeren kan være ute i løpet av 2021. (Selve kontrakten løper til 2022).

Islam Net-leder på befaring og i kjøpssamtaler

Said Moqim Bani Hashem er opptatt av å skille eiendomskjøpet fra Islam Net.

– Det er Iman Aktivitetssenter som har kjøpt og eier selskapet du henviser til, ikke Islam Net, skriver han i en e-post til Filter Nyheter.

Ifølge Filter Nyheters opplysninger har imidlertid den profilerte Islam Net-lederen Fahad Qureshi vært involvert i hele prosessen med å anskaffe eiendommen.

Stiftelsen Iman aktivitetssenter het helt fram til i fjor høst «Islam Net Foundation» og har samme postboksadresse som foreningen Islam Net. Nå er det Fahad Qureshis far, Inshaallah Qureshi, som er styreleder i stiftelsen, mens også broren Zeshan sitter i styret. Fahad Qureshi var tidligere stiftelsens nestleder. Men etter en navne-og vedtekts-endring – som skjedde samtidig som forhandlingene om eiendommen pågikk i 2020 – har ikke Fahad Qureshi lenger noen rolle i Brønnøysundregisterets oppføring om Iman aktivitetssenter.

For eiendomsutvikleren var det imidlertid Qureshi som var hovedpersonen i diskusjonen om Haavard Martinsens vei 5. Borknes, som selv er kristen, forteller at han og Islam Net-lederen etterhvert fant tonen i samtaler om gudstro.

– Jeg står religiøst «på den andre siden» og gikk veldig i tenkeboksen. Men jeg har aldri hatt så mange trossamtaler med noe annet menneske gjennom en handel som jeg har hatt med Fahad, sier eiendomsutvikleren.

Han viser også til Fahad Qureshi når Filter Nyheter spør om detaljene rundt pengeoppgjøret.

FRONTET: Fahad Qureshi har frontet innsamling til det som overfor givere er markedsført som en moské og forkynnelsessenter i Norge.

I fjor var Qureshi på befaringer på eiendommen sammen med flere andre menn.

– De var innom og kikket på lokalene i fjor. Såvidt jeg husker snakket de om et flerbrukshus der de ville hjelpe ungdommer og hjelpe med skolelekser og sånne ting. Det hørtes ut omtrent som AKS (skolefritidsordingen i Oslo kommune, red. anm.), sier eieren av Oslo skytesenter, Willy Røgeberg, til Filter Nyheter.

Han understreker at han er fornøyd med avtalen skytesenteret har fått med den nye huseieren, og vil ikke uttale seg ytterligere om eierskiftet.

Etter at Filter Nyheter påpekte Qureshis tilknytning til selve eiendomsjakten, svarer Said Moqim Bani Hashem dette:

– Fahad Qureshi har ikke hatt noen rolle i Iman Aktivitetssenter, men har bakgrunn som bygningsingeniør og har dermed hjulpet oss med sin faglige kompetanse.

– Sett utenfra er det vanskelig å forstå at Iman aktivitetssenter er adskilt fra Islam Net?

– Det er to forskjellige entiteter som jobber med hvert sitt, men som kan bistå hverandre med kompetanse ved behov.

Også Qureshi holder fast på at det er et klart skille:

«Ang. hvem som har gitt lån til Iman Aktivitetssenter, dette er ikke min sak. Det må du ta med dem», skriver Islam Net-lederen i en e-post til Filter Nyheter.

– Passer utmerket inn i byutviklingen

Selgeren av Haavard Martinsens vei 5, eiendomsutvikleren Rune Borknes, er deleier av en rekke næringseiendommer i området og har lenge omtalt seg som «visjonsbærer» i en langsiktig plan om å gjøre det lite innbydende industriområdet om til en ny bydel med tusenvis av boliger, kontorarbeidsplasser, skoler, restauranter og andre attraktive fasiliteter.

Forrige gang Borknes fikk medieoppmerksomhet var da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte opp sammen med ham for å lansere byggingen av «Idrettens hus», også det i Haavard Martinsens vei, 500 meter fra eiendommen Borknes nå har solgt til Islam Net-miljøet.

Eiendomsutvikleren kaller seg en «gammel ringrev» i bransjen som fanget opp at den religiøse gruppen hadde vist interesse for flere ulike eiendommer.

– De luktet på flere alternativer. Jeg oppdaget dem i markedet på jakt etter eiendom, sier Borknes.

Overfor Filter Nyheter tegner han salget til Islam Net-miljøet inn i visjonen for «Nordbyen».

– Vi har tre elementer som vi bygger denne byutviklingen på: idrett, kultur og utdanning. Tre integrasjonsplattformer, kaller vi det, sier Borknes, og tilføyer:

– Iman aktivitetssenter går i boksen «kultur».

Eiendomsutvikleren forteller at senteret er ment å henvende seg til lokal ungdom som ellers «faller litt utenfor»,

– I stedet for å henge på gater og kjøpesentre kan de «henge» rundt noe positivt. Det synes jeg er veldig bra fordi det gir en god sosial infrastruktur til byutviklingen, sier Borknes til Filter Nyheter.

EIENDOMSUTVIKLEREN SIER: – Jeg tror ikke det er noen hemmelighet at den bygningen som er der i dag, det er ikke den bygningen som de ser for seg i fremtiden.

På spørsmål om han vet om stiftelsen er i ferd med å søke om byggetillatelser eller lignende, svarer Borknes:

– Jeg tror ikke det er noen hemmelighet at den bygningen som er der i dag, det er ikke den bygningen som de ser for seg i fremtiden.

(Stiftelsen oppgir til Filter Nyheter at den ikke har noen konkrete planer om å bygge mer).

Den tidligere eieren fester lit til kjøpernes beskrivelse av prosjektet.

– De skal ikke ha noen moské der såvidt jeg vet, sier Borknes, og understreker at kjøperne hele tiden har referert til et «aktivitetssenter».

– Det var det som gjorde at vi syntes det var interessant å vurdere salg til dem. Jeg har fått det beskrevet og synes det passet utmerket inn i kompletteringen av en byutvikling som skal hindre segregering.

– Gikk bort fra moské-plan

«Kampanjen som Islam Net kjører er nettopp for å samle inn donasjoner for å etablere, bygge og opprettholde en moské for unge norske muslimer», uttalte Vegar Jørgenstuen i Islam Net i fjor sommer.

Både i 2020 og 2021 har organisasjonen bombardert sosiale medier med pengeinnsamlings-videoer og andre oppfordringer på engelsk til å bli belønnet i paradis ved å støtte moské- og Dawah-prosjektet i Norge med penger.

I pengeinnsamling på nettet markedsfører Islam Net fortsatt at bygningen blant annet skal inneholde:

  • Moské med gode fasiliteter for bønn
  • Konferanser for opp mot 1000 personer
  • Klasserom for undervisning
  • Ungdomsklubb
  • Produksjonsstudio for misjonsvideoer
  • Lekeområder for barn som grobunn for «kjærlighet til Allahs hus»
  • Lokaler for nettverksbygging og sosialisering i omgivelser som er «halal»
YOUTUBE: En av Islam Nets mest populære kampanjevideoer i 2020.

Når Filter Nyheter spør eiendomskjøper Iman Aktivitetssenter om planene for eiendommen, nevner stiftelsen imidlertid ikke noe religiøst innhold.

«Aktivitetssenteret er tenkt å fungere som en arena hvor ungdom, med fokus på minoritetene i Groruddalen, kan få hjelp og støtte. Senteret er ment å tilby leksehjelp og hjelpe vanskeligstilt ungdom. Senteret skal jobbe mot negativ sosial kontroll og styrke ungdommens identitet, samt motivere ungdom til å fullføre skoleløpet og ta høyere utdanning», skriver daglig leder Said Moqim Bani Hashem i en e-post.

Ifølge ham skal senteret også jobbe mot fattigdom i Groruddalen ved å ha «et fattighus med gratis matvarer til trengende familier som har økonomiske utfordringer».

«Dette er ment å styrke integreringen og samfunnsdeltagelse, samt hjelpe ungdom å bli aktive samfunnsnyttige borgere. Senteret er ment å være et samfunnshus og aktivitetssenter med et bredt tilbud; med alt fra bordtennis, biljard, datarom, studio for lyd- og bildeproduksjon, kurs- og undervisningslokaler, treningssenter mm».

På direkte spørsmål om de mange referansene til en norsk moské i Islam Nets innsamlingskampanjer, indikerer stiftelsen at dette ikke lenger er planen:

«Opprinnelig, i den initiale fasen av Islam Nets prosjekt var tanken at de skulle etablere en moské og Dawah-senter. Dette ble senere endret til at Iman Aktivitetssenter overtok prosjektet og gjorde om på den opprinnelige planen om å være en moské, til et multifunksjons aktivitetssenter for minoritetsungdom», skriver Hashem til Filter Nyheter.

Han oppgir at Islam Net Foundation var inaktiv i hele levetiden og den «hadde som plan å samarbeide med Islam Net» uten at dette ble noe av, før en gruppe venner «kom til en enighet med ledelsen i Islam Net» i 2020 om å endre moské-prosjektet.

– Fremfor å legge ned og deretter stifte en ny stiftelse, ble Islam Net Foundation omdannet til Iman Aktivitetssenter. Så Iman Aktivitetssenter er en ny og frittstående stiftelse uten tilknytning til Islam Net eller andre organisasjoner, hevder Said Moqim Bani Hashem.

Sharia, homofile og blasfemi

Mye av årsaken til oppmerksomheten Islam Net får i Norge, er at organisasjonen har invitert utenlandske, karismatiske predikanter som er svært kontroversielle internasjonalt til konferanser i Norge.

Den indiske tv-predikanten Zakir Naik, regnet som Islam Nets mentor, er nektet innreise i Storbritannia og flere andre land fordi myndighetene mener han eller tv-kanalene hans står for hatefulle uttalelser. (Han og Islam Net mener profilene i nettverket straffes for eldre utsagn som er tatt ut av sin sammenheng).

Naik er en av predikantene som de siste månedene har frontet Islam Nets innsamlingskampanje med opptredener i egne videoer.

KAMPANJE: Islam Nets innsamlingskampanje ble frontet med opptredener i YouTube-videoer.

Islam Net-leder Fahad Qureshi indikerer at det ikke er fordi målgruppen er i utlandet at videoene er på engelsk med utenlandske profiler:

«Ang. det med at kampanjen vi har hatt har vært på engelsk så er årsaken til det at vi har jobbet med et britisk markedsføringsbyrå som har bidratt med å produsere mye av tekstene og videoene for kampanjen. Da var det enklere å jobbe på et språk som begge forstod, selv om norsk hadde vært ideelt. I tillegg mente de at det ville gi kampanjen et preg av viktighet ved å være på engelsk», skriver Qureshi til Filter Nyheter.

Selv har han i mange år preget norsk offentlighet med uttalelser som får både mer pragmatiske muslimer og de fleste andre nordmenn til å steile.

For eksempel har han sammenlignet homofili og incest for å «påpeke dobbeltmoralen» i at bare sistnevnte er forbudt: «Dere mener selv at incest er galt når to søsken elsker hverandre og steriliserer seg, men homofili er greit. Hvorfor er det ene greit og det andre galt», spurte han i et intervju med Universitas i 2013.

I ettertid har han gjort forsøk på å moderere denne eller lignende uttalelser, samtidig som Islam Net fortsetter å stille retoriske spørsmål om homofili på sine tilknyttede nettsider:

«I dagens samfunn blir vi fortalt at hvis noen har et problem med homoseksuell atferd er det vedkommende som har en sinnslidelse. Fra et helt nøytralt ståsted kan man spørre seg selv; hva er riktig? De som levde for noen tiår siden anså homofili som noe ondt, mens de som lever i dag anser det som noe godt. Er noen av disse standpunktene basert på objektive bevis? Interessant nok så er de ikke det», heter det på finnislam.no.

Under et Islam Net-arrangement på Sentrum Scene samme år fikk Qureshi flertallet av de fremmøtte til å rekke opp hånda på spørsmål om de var enige i at «straffene som er beskrevet i Koranen, enten det er døden, eller steining for utroskap» er de beste som finnes og bør innføres på verdensbasis.

Da han senere ble kritisert for dette, mente Qureshi seg misforstått og pekte på at det er «delte meninger» blant muslimske lærde om straffereaksjonene, men uten at han selv ville ta konkret stilling til noen av disse.

Dagen etter terrorangrepet mot redaksjonen i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo for seks år siden, rev han demonstrativt i stykker flere av bladets forsider under et intervju med TV 2.

Senest i fjor høst reagerte moderate muslimer da Qureshi i kjølvannet av drapet på den franske læreren Samuel Paty fant det betimelig å slå fast at Muhammed-karikaturer er en «krenkelse av (muslimers) menneskeverd» og noe som ikke bør tolereres.

– Forkynnelse, bønn og prekener

Marius Linge er stipendiat ved Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning på OsloMet og gjesteforsker ved EHESS i Paris. Han har fulgt Islam Net-miljøet tett over lang tid og kom i fjor med boka «Salafisme i Norge – Historien om Islam Net og Profetens Ummah» sammen med sosialantropologen Sindre Bangstad.

Linge tror alle muslimer som kjenner til Islam Net vil tolke opprettelsen av «senteret» i Groruddalen som del av en klar strategi om indremisjon, og at det vil ha preg av hva de fleste nordmenn regner som en moské:

– Om de bare skulle laget et aktivitetssenter, ville det vært en motsetning til hva de har jobbet for i mange år. Overfor eksterne norske aktører kan de kanskje ha sitt på det tørre om de definerer det som noe annet enn en moské. Men jeg tror ikke man trenger være i tvil om at de ser for seg et forkynnelsessenter som også har en bønnesal for kollektiv bønn, der personer i Islam Net med islamutdanning fra blant annet Medina i Saudi Arabia kommer til å undervise eller preke, sier forskeren.

Forskeren understreker at Islam Net på samme tid trolig har et reelt ønske om å tilby aktivitetene de nevner overfor Filter Nyheter.

Linge mener Islam Net-miljøet toner ned det religiøse fordi de er klar over hvor kontroversielt det er i storsamfunnet om satsningen blir kjent som en moské eller forkynnelsessenter.

– De prøver nok å generere en litt mer positiv omtale. Det har blitt en en rød tråd i arbeidet deres, der de vet at det blir veldig mye negativ oppmerksomhet om de ikke pynter litt på det.

Eksperten er nysgjerrig på hva som har gjort at miljøet nå har lykkes med finansieringen av et stort eiendomskjøp.

– For noen år siden forsto jeg det som at de totalt hadde fått inn 4-5 millioner kroner. Når de har samlet inn penger i sammenhenger jeg har vært til stede i, har det vært snakk om tusen kroner her og fem tusen der, ikke så mye større beløp. Det er overraskende hvis de nå har klart å få inn titalls millioner, også med tanke på at oppslutningen rundt Islam Net lenge har virket å være lavere enn i starten, sier Linge til Filter Nyheter.

– Ikke en eneste krone fra utlandet

I år trer den nye trossamfunnsloven i kraft, der det blant annet heter at «Tros- eller livssynssamfunn som tar imot bidrag fra stater som ikke respekterer retten til tros- og livssynsfrihet, kan nektes tilskudd.»

Islam Net mottar ikke statsstøtte som trossamfunn i dag, men Fahad Qureshi brakte uoppfordret problemstillingen på banen da Filter Nyheter spurte ham om den engelskspråklige innsamlingskampanjen og finansieringen av eiendomskjøpet.

«(…) for å presisere, vi mottar ikke en eneste krone fra utenlandske statlige aktører, organisasjoner eller individer. Vi er imot all form for utenlandsfinansiering fra totalitære regimer som ikke respekterer trosfrihet eller menneskerettigheter», skriver han i en e-post.

  • Oppdateringer 2. mars kl. 12.10: Det er presisert i artikkelen at leietakeren som skal flytte ut først formelt har kontrakt/oppsigelsestid til 2022. Samtidig er det føyd til et avsnitt med nye opplysninger fra Iman aktivitetssenter om at det er gitt selgerkreditt på en del av kjøpesummen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter