Nyheter

Erna Solberg beklager: – Statsministerens kontor skal ikke bidra til splid

BY OG LAND: Statsministeren mener det var uheldig at hennes statssekretær Peder Egseth bidro til at lokalpolitikere kom med utspill som satte by og land opp mot hverandre om koronasituasjonen.

Klokka 20 tirsdag holdt statsminister Erna Solberg (H) en hasteinnkalt pressekonferanse på Statsministerens kontor om hvilken rolle hennes statssekretær Peder Egseth (H) hadde før og etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kom med et utspill i VG der han kritiserte Oslo for håndteringen av koronaviruset.

Statsministeren sa at hun har ringt til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), og beklaget at Statsministerens kontor var involvert i utspillet fra Molde-ordføreren. Hun sa at det har vært kontakt mellom statssekretær Egseth (H) og Molde-ordfører Dahl én gang før hans utspill i VG, og tre ganger i etterkant.

– Jeg mener at utspill som setter by og land opp mot hverandre, er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg at utspillet fra Molde-ordfører Torgeir Dahl, har vært et unødvendig sidespor, sa Solberg.

Vanskelige diskusjoner

Peder Egseth har hatt kontakt med flere andre lokalpolitikere i Høyre også før denne saken. Han har ved flere tilfeller formidlet kontakt med medier om koronatiltak.

– Dette burde Peder ikke gjort, sa Solberg.

Hun understreket at utspillene fra Høyre-ordføreren ikke reflekterte diskusjonene som regjeringen samme helg hadde om fordeling av vaksiner, og at dette er en situasjon landet står sammen i, og skal komme ut av sammen.

– Dette er særlig viktig når vi står i vanskelige diskusjoner om fordelingen av vaksiner rundt omkring i landet, sa statsministeren.

Utspillet fra Molde-ordføreren kom etter at Ap-politiker Tuva Moflag tok til orde for at Oslo skulle få en større andel av koronavaksiner på grunn av smittesituasjonen i byen.

Fikk hjelp

Mandag avslørte NRK at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) fikk hjelp av statssekretær Peder W. Egseth (H) ved Statsministerens kontor til å komme i kontakt med VG i forbindelse med sin kritikk av håndteringen av koronapandemien i Oslo.

Saken har blitt politisk sprengstoff, og kritikken har haglet både mot statsminister Erna Solberg og Høyre. Solberg har avvist at hun kjente til saken før hun leste den i avisen søndag.

Både Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Ap-leder Jonas Gahr Støre har krevd at statsministeren kommer med en beklagelse.

– Det er ingen tvil om at Oslo har hatt det tøffere enn andre i denne situasjonen, sa statsministeren.

Oslos byrådsleder: – Vi må bygge bro

Byråsleder Raymond Johansen (Ap) sier han er glad for at statsminister Erna Solberg tirsdag ringte ham og beklaget.

– Kommunene står i førstelinjen i koronapandemien og har formidable oppgaver som det er viktig at regjeringen støtter opp under. Vi må bygge bro mellom by og land, og helgens angrep både på Oslo-folk og på Oslos håndtering av pandemien bidro til en konflikt som forstyrrer den viktige oppgaven vi alle må stå sammen om, sier Raymond Johansen (Ap) i en kommentar.

Han understreker:

– Jeg er veldig glad for at Erna Solberg ringte og beklaget at Statsministerens kontor var involvert i utspillene.

Støre: – Må gjenopprette tillit

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg har en jobb å gjøre med på gjenopprette tilliten til arbeidet ved Statsministerens kontor. Han mener beklagelsen var bra, og nødvendig.

– Det er avgjørende at alle kan ha tillit til arbeidet ved Statsministerens kontor. Erna Solberg har en jobb å gjøre med på gjenopprette denne tilliten, fortsetter han.

– Alle kan gjøre feil

Under pressekonferansen fikk Solberg spørsmål om saken får følger for Egseth. Statsministeren sa at hun ønsker å gi folk en ny sjanse, og at alle kan gjøre feil, også Statsministerens kontor.

– Egseth får en offentlig skrape som dette selvfølgelig blir. Men utover det mener jeg at Peder er dyktig og flink, svarte Statsministeren.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter