Mandag starter rettssaken mot den mye omtalte IS-kvinnen. Hvordan blir barna ivaretatt? Det er spørsmålet Vårt Land ville ha svar på da vi tok kontakt med de lokale myndighetene der barna nå bor i Norge.
Moren har vært fengslet i over et år, men det lokale barnevernet uttaler seg ikke om hvordan barna har hatt det i denne tiden.
Traumeforsker ved NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) sier Norge har et spesielt ansvar for at disse barna skal få en trygg oppvekst.
[ Kripos vil ha slutt på bruken av begrepet «barneporno» ]
---
IS-kvinnen
- Høsten 2019 ble det besluttet at Norge skulle hente hjem fra Al-hol-leiren i Syria den såklate IS-kvinnen og hennes to barn, ettersom sønnen var blitt syk.
- I januar i fjor ble familien hentet hjem til Norge. Det skapte politisk uenighet som førte til at Frp gikk ut av regjeringen.
- Tidligere i år ble kvinnen tiltalt for terrordeltagelse. Påtalemyndigheten mener at hun la til rette for at hennes tre ektemenn kunne delta i kamp for terrororganisasjonen ISIL.
- Uke 9 stilles kvinnen for retten.
---
– Barna er vanlige barn
– Som samfunn er det viktig at vi klarer å skille barn fra valg deres foreldre har tatt. Dette vil være spesielt relevant i denne saken. Det er viktig å huske at barna til IS-kvinnen er vanlige barn, men med uvanlige erfaringer, sier Ane-Marthe S. Skar fra NKVTS.
Traumeforskeren forteller at Norge har et nedfelt ansvar i for å legge til rette for gode oppvekstsvilkår for barn og unge generelt, og for såkalte «sårbare barn» spesielt.
– Det er viktig å unngå sykeliggjøring eller stigmatisering av barn på grunn av hva de har opplevd. Samtidig er det verdt å merke seg at de kan ha opplevelser med seg som kan påvirke dem, sier traumeforskeren.
Det er viktig å huske at barna til IS-kvinnen er vanlige barn, men med uvanlige erfaringer.
— Ane-Marthe S. Skar, traumeforsker ved NKVTS
[ Vårt Land mener: Vi må ta bedre vare på barna våre. ]
Derfor mener hun at det er viktig at ansatte som jobber med barn har kompetanse slik at de kan fange opp og gjenkjenne tegn på mistrivsel eller skjevutvikling.
– Barna bør bli møtt med omsorg, forståelse og informasjon tilpasset sitt nivå slik at de kan vokse opp og føle seg som likeverdige medlemmer av det norske samfunn, sier Skar.
Frp-Jensen: – Opplys om guttens sykdom
Norge hentet i januar i fjor hjem en norsk IS-familie med mor og to barn. Bakgrunnen var at sønnen (5) var blitt syk. Det er ennå ukjent hvor syk han var, og hva han var syk av.
Saken skapte mildt sagt politisk drama i Norge. Fremskrittspartiet (Frp) gikk ut av regjering fordi de var imot avgjørelsen om å hente hele familien hjem til Norge. Avtroppende Frp-leder Siv Jensen mener retten nå må opplyse om sønnens sykdom.
– Gutten skal selvsagt få bli anonym, og vi har hele tiden sagt at barn er uskyldige og kunne bli hentet hjem dersom de kom alene. Men sykdommen ble brukt som argument for at terrorist-moren også ble hentet hjem, sier Jensen til VG.
Kvinnen er nå tiltalt for terrordeltakelse fordi hun mellom 2013 og 2019 var gift med tre IS-krigere. Denne uken stilles hun for retten for å ha lagt til rette for at mennene hennes kunne delta i kamp for terrororganisasjonen ISIL, mener påtalemyndigheten.
[ «Nei takk til hyllest av Siv» ]
Føler ingen tilknytning til IS
Den 30 år gamle norsk-pakistanske kvinnen og advokat Nils Christian Nordhus vil i et intervju med VG ikke snakke om sønnens helsetilstand. Kvinnen understreker imidlertid at det var viktig å få barna hjem til Norge.
– Det har selvfølgelig betydd alt. Det reddet livet til gutten min, og det betyr også at begge mine barn ble reddet fra å vokse opp i et farlig og radikalt miljø der barn blir lært å hate Vesten. Dette er jeg overlykkelig for, sier hun til avisen.
Begge mine barn ble reddet fra å vokse opp i et farlig og radikalt miljø der barn blir lært å hate Vesten. Dette er jeg overlykkelig for.
— IS-kvinnen
Kvinnen, som ofte blir referert til som «IS-kvinnen», sier hun ikke føler seg tilknyttet terrorgruppen.
– Jeg føler ikke noen tilknytning til det navnet fordi inni meg føler jeg meg ikke som en IS-kvinne. Ja, jeg har vært i Syria og opplevd IS på nært hold, men det er jo en grunn til at jeg har prøvd å komme meg vekk derifra i mange år. Jeg synes bare IS er veldig ille.
Kvinnen ble forrige uke løslatt fra varetekt fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det ikke lenger er fare for bevisforspillelse eller unndragelsesfare.