Nyheter

Starter fotballklubb mot diskriminering

EGYPT: Kristne opplever at de blir utsatt for diskriminering i fotballen i Egypt. Nå lager de egen klubb.

Mina Bendary, en kristen fotballspiller fra Egypt, har startet fotballklubben Je Suis (Jeg er) for å jobbe mot diskriminering på bakgrunn av religion i fotballen. Han har selv blitt utsatt for diskriminering på grunn av sin kristne bakgrunn, ifølge nettstedet Al-Monitor.

I 2015 spilte Bendary på fotballklubben Alexandrian Union i seks måneder, men skal ha blitt bedt om å endre navnet til «Ibrahim» fordi Mina var et kjent koptisk-kristent navn, noe som førte til at han sluttet.

Dannet egen fotballklubb

– Vendepunktet kom da mine kollegaer og kirken mente jeg på den måten aksepterte diskrimineringen mot kristne fotballspillere. Jeg bestemte meg for å starte et lag for talentfulle kristne fotballspiller som også er utsatt for de samme problemene, sa Bendary til Al-Monitor.

Han sa også at sport skal være inkluderende, uavhengig av religion, bakgrunn og kjønn.

– Jeg valgte å slutte som fotballspiller fordi jeg nektet å spille for en klubb med et annet navn. Sånn fikk jeg ideen om å lage et eget lag som ikke har begrensninger, sa Bendary.

Je Suis fotballklubb ble dannet i 2016 hovedsakelig for å støtte kristne fotballspillere i Egypt. Klubben er åpen for både menn og kvinner, og etter hvert også for muslimske fotballspillere.

Jeg valgte å slutte som fotballspiller fordi jeg nektet å spille for en klubb med et annet navn

—  Mina Bendary

Ikke en del av Egypts fotballforbund

Dersom Je Suis skal bli en offisiell klubb i Egypt, må de gjøre en avtale med en av de største klubbene som er registrert hos Egypts Fotballforbund (EFA). Foreløpig har de ikke lyktes med det.

«Jeg drømmer om at klubben offisielt en dag blir en del av EFA og blir en anerkjent fotballklubb blant folk. Jeg har spilt fotball i tre år for andre kjente fotballklubber, men jeg får ikke noe økonomisk støtte for å utvikle laget mitt» sa Bendary.

Å danne en fotballklubb i Egypt er en prosess med høye krav. Ifølge loven må klubben ha mist 100 medlemmer, et fast hovedkvarter og et aktivitetsareal på 1500 kvadratmeter.

Je Suis fotballklubb har enda ikke mottatt økonomiske midler fra kirker eller offentlige myndigheter siden de ble grunnlagt.

Mistet håpet

Mina Samir, som nå spiller for Je Suis fortalte Al-Monitor at han holdt på å miste lidenskapen for fotball etter flere avslag fra forskjellige klubber.

– Problemet starter når de hører navnet mitt som er et kjent kristent navn. Men Je Suis ga meg et nytt håp. Der fikk jeg sjansen til å spille i en liga, sa Samir til Al-Monitor.

Karam Kordy, medlem av Egypts fotballforbund, mener på sin side at religiøs diskriminering ikke finnes i egyptisk fotball.

– Vi spør aldri om noen er muslimske eller kristne. Denne type diskriminering finnes ikke, og vi har flere ganger hatt kristne fotballspillere som utmerker seg på landslaget, og det har vi heiet fram, sa Kordy til Reuters.

---

Fakta om Je Suis:

  • Je Suis er en fotballklubb i Egypt som ble startet i 2016 som en konsekvens av diskriminering
  • Koptisk-kristne utgjør 10 prosent av Egypts befolkning.
  • Det finnes ingen offisiell statistikk over religiøs tilknytning i fotballen i Egypt

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Lara Rashid

Lara Rashid er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter