Nyheter

Homofile britiske ekssoldater får medaljene sine tilbake

Personell som ble kastet ut av det britiske forsvaret og fratatt medaljene sine på grunn av sin seksuelle identitet, kan nå søke om å få medaljene sine tilbake.

Fram til 2000 kunne ikke lesbiske, homofile og bifile tjenestegjøre i Storbritannias militære styrker. For transpersoner varte forbudet enda lenger. Før reglene ble endret, ble flere lhbt-personer kastet ut av militæret. For noen skjedde det etter at de var dømt for homoseksuell aktivitet da det fortsatt var ulovlig, mens andre ble sparket ut uten rettergang, kun basert på legning eller kjønnsidentitet. Flere av dem ble også fratatt medaljer de var tildelt.

– Forsvarsdepartementet vil ta tak i denne historiske uretten og innfører en mulighet for enkeltpersoner til å søke om å få medaljene tilbake, opplyser departementet.

Pårørende kan søke på vegne av personer som har dødd etter at de ble kastet ut.

Den nye muligheten kommer etter at en tidligere soldat gikk til sak for å få tilbake en medalje han ble fratatt etter at han sto fram som bifil i 1983.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter