Nyheter

VG: Dissens 3–2 om å gjenåpne Viggo Kristiansens straffesak

Med tre mot to stemmer valgte Gjenopptakelseskommisjonen å gjenåpne straffesaken til Viggo Kristiansen, opplyser bistandsadvokat Håkon Brækhus til VG. Jan Helge Andersen fastholder sin forklaring om at Kristiansen var med på Baneheia-drapene.

Med tre mot to stemmer valgte Gjenopptakelseskommisjonen å gjenåpne straffesaken til Viggo Kristiansand, opplyser bistandsadvokat Håkon Brækhus til VG.

– Flertallet mener det er noe nytt omkring dette DNA-beviset. Jeg har derimot ikke kunnet se at det er mye nytt. Det gjør heller ikke mindretallet, sier Brækhus til avisen.

Avgjørelsen, som skal være på over 300 sider, skal etter planen offentliggjøres klokka 13.

Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring etter at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel.

Andersen: – Overrasket

– Jeg er overrasket siden det ikke er noe nytt som kommer fram, sier Andersen til TV 2 etter at Kristiansen får ny prøving av straffesaken fra 2002.

Til TV-kanalen fastholder han at Viggo Kristiansen var sammen med han i Baneheia.

– Ja, kan ikke si noe annet. Det var jo sånn det var.

Andersen ble løslatt fra sin fengselsstraff på 19 år for fem år siden, mens Kristiansen fortsatt sitter fengslet for voldtekt og drap av Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Andersen sier at Kristiansen har flaks dersom gjenåpningen ender med frifinnelse.

– Kristiansen har mistet tiltro rettsvesenet

– Viggo Kristiansen har mistet tiltro rettsvesenet og rettssikkerheten i denne type saker, sier Mikkel Tronsrud, talsperson for Kristiansens støttegruppe.

Tronsrud møtte pressen etter at avgjørelsen fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker ble kjent.

– Fra vår side tenker vi at det er klare bevis i saken på at Viggo Kristiansen ikke var med på Baneheia-drapene, og at Jan Helge Andersens fortelling om det ikke stemmer, sier Tronsrud.

– Den er rett og slett full av løgn, og det vil vi føre bevis for i en ny rettssak, fortsetter han.

Pårørende: – Vi tar saken til etterretning.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, og har tillit til at rettssystemet behandler alle straffesaker på en god og rettferdig måte. Utover det har vi ingen kommentarer til avgjørelsen i kommisjonen, skriver foreldrene til de drepte jentene i en pressemelding.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter