Nyheter

Jødisk minnesmerke ødelagt - politianmeldt som mulig hærverk

MINNESMERKE: Deler av monumentet på Akershuskaia i Oslo til minne om deporterte norske jøder er ødelagt. Svein Bjørkås, direktør i KORO, bekrefter at saken er politianmeldt.

Utenfor muren til Akershus festning i Oslo, med utsikt over fjorden der jødene ble fraktet bort under andre verdenskrig, står det åtte stoler. De er monumenter til minne om deporterte norske jøder. Nå har den ene ryggstøtten knekt av. Stolene er laget av jern.

– Dette har ikke vinden tatt.

Det sier Alfredo Zamudio, direktør for Nansen Fredssenter på Lillehammer.

Mandag kveld spaserte han langs Akershuskaia og fikk seg et sjokk da han så at det jødiske monumentet. Han mener det så ut som om det hadde blitt vandalisert.

– Da jeg så hva som hadde skjedd, tenkte jeg at jeg måtte fortelle dette til HL-senteret, sier Zamudio til Vårt Land.

---

Deporteringen av norske jøder

  • Den 26. november 1942 ble 529 jøder ført om bord i skipet Donau og deportert til Auschwitz-Birkenau fra Akershus-kaia.
  • Den 25. februar 1943 ble ytterligere 158 jøder sendt fra Filipstadkaia med skipet Gotenland.
  • Andre transporter brakte det totale antall deporterte jøder opp i 773. Av disse overlevde 35. Til sammen ble 230 familier utslettet.

---

Direktør ved HL-senteret: – Vet ikke om det er ramponering

Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret, var raskt ute på Twitter med å takke Zumado for å ha brakt saken til deres oppmerksomhet.

I sitt Twitter-innlegg skriver hun at stolen nå blir reparert, og at KORO, som har forvaltningsansvaret for kunstverket, har politianmeldt «hærverket». Når Vårt Land tar kontakt med direktøren, klargjør hun at det fortsatt er usikkert hva som egentlig har skjedd. Hun har fått beskjed fra KORO om at det kan handle om en eldre skade.

– Uavhengig av årsak, hva var din reaksjon til bildene?

– Det var et trist syn. Det var nedslående å se at stolen lå herpa på kaia, sier Hjeltnes, og legger til:

– Jeg er glad KORO følger det opp.

KORO utelukker ingenting

– Vi beskylder ingen her. Men vi mener det er god grunn til å undersøke om det har blitt gjort med vilje, og derfor har vi politianmeldt, sier Svein Bjørkås, direktør i KORO, til Vårt Land.

Den eldre skaden som Hjeltnes nevnte, forklarer han slik:

– Stolen ble med et uhell skadet for over et år siden, antageligvis av en maskin, sier Bjørkås til Vårt Land.

Svein Bjørkås er direktør i KORO - Kunst i offentlige rom

Ikke lenge etter skaden fikk KORO forvaltningsansvar for verket – nærmere bestemt i januar 2020. Etter det satte KORO i gang flere tiltak for å planlegge reparasjonen av stolen, ifølge Bjørkås.

Det faktiske reparasjonsarbeidet ble påbegynt i forrige uke av Kristiania Kunst- & Metalstøberi, som hadde fått i oppdrag fra KORO å rette opp den bøyde stolryggen. I forsøket støtte arbeiderne på ytterligere problemer.

– Stålet er ganske sprøtt og skadet fra før, så da de fikk den opp i en vinkel vi tenkte kunstneren ville godkjent, førte dette til at det oppstod nye sprekker i stålet, sier Bjørkås.

– Så det kan ha vært arbeidet som har ført til dette?

– Verken vår konservator eller støperiet mener det er grunn til å tro at stolryggen kan ha falt uten hjelp fra noe eller noen. Men det er teknisk mulig.

– Med det som utgangspunkt, og fordi vi forstår det skal være overvåkningskameraer i området, har vi for sikkerhets skyld politianmeldt det som et mulig hærverk, sier KORO-direktøren.

Ble lagt merke til på Holocaust-dagen

På årets markering av Holocaust-dagen 27. januar, ble det lagt merke til at den ene stolen hadde fått seg en skade. Til Aftenposten, bemerket Hjeltnes også at det markeringen ble forstyrret av anleggsarbeid og biler:

– Under holocaust-dagen forrige uke var det en vanvittig biltrafikk. Kantorens sang for de døde ble overdøvet av et pressluftbor. En av stolene er ødelagt av en anleggsmaskin, sa hun til Aftenposten.

En uke etter Aftenpostens sak, begynte altså selve reparasjonsarbeidet.

– Hvorfor har det tatt over et år å fikse skaden?

– Det er det flere grunner til. Siden dette er et kunstverk, har vi hatt kommunikasjon med kunstneren Antony Gormley og hans studio i England. Vi har vært usikre på om vi får lov til å reparere den, om stolen kunne repareres her og om den eventuelt må støpes på nytt, sier Bjørkås.

– Gormley ga oss tillatelse til å prøve å gjøre reparasjonen i Oslo, og vi var blitt enige om at støperiet skulle ta det nå ut på vinteren, forklarer han.

– Når fikk dere godkjenning fra kunstneren?

– På våren i fjor. Etter det har konservatoren vår samarbeidet om planlegging av arbeidet sammen med støperiet. Og så har det gått sent på grunn av covid-19.

– Hva skjer med monumentet nå?

– Det er trist at kunstverket er blitt ytterligere skadet. Men Kristiania Kunst- & Metalstøberi har hentet stolryggen. Resten av stolen er pakket inn til reparasjonen kan gjennomføres, forklarer han.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Nyheter