Nyheter

Vårt Land-profilen Kjell Hagen er død

NEKROLOG: Kjell Hagen, en av Vårt Land-historiens store profiler, døde lørdag, 80 år gammel.

I tiår etter tiår leverte han intervjuer og reportasjer - ofte med hverdagsmennesker og fenomener som journalister flest ikke hadde oppdaget. Kjell fant journalistisk gull der andre bare så gråstein.

Kjell Hagen, med bakgrunn fra Fosenhalvøya i Trøndelag, ble ansatt i Vårt Land i 1967. Han satte sitt sterke preg på avisen med sin enorme produktivitet til langt ut på 2000-tallet.

Kjell har slitt helsemessig den siste tiden, og han sovnet stille inn med sine nærmeste familiemedlemmer rundt seg lørdag 13. februar.

«Ethvert menneske er en story»

Tre ting var spesielt viktig for Kjell: Familien, menigheten og Vårt Land. Han ble noe så sjeldent som en elsket journalist. Og han satte også mange og gode spor som predikant, forstander i Pinsebevegelsen, forfatter og reiseleder.

Kjell var høyt respektert og særdeles godt likt også blant vi som var hans kolleger i Vårt Land. Og for mange lesere var Kjells saker - ofte på baksiden - det første de leste i avisen.

Han var sant å si mer på farten enn på kontoret i Oslo. Når den reiseglade journalisten ikke var på reportasjetur i Kina, Ecuador, Israel, Kenya eller et annet eksotisk sted, gjerne der det var norske misjonærer, var han ofte på reise med egen bil, kamera og notatblokk Norge rundt. Han laget lesverdige portretter og inspirerende reportasjer i stort antall.

«Ethvert menneske er en story», tenkte Kjell. Intervjuobjektene var gjerne hverdagsslitere. Ofte hadde de stått i en trofast tjeneste i en eller annen kristelig sammenheng i en mannsalder. Han løftet fram søndagsskolelæreren, bedehusvaktmesteren og kirketjeneren og gav dem mulighet til å fortelle hvorfor han eller hun hadde gitt år av sitt liv i tjenesten.

Når han var ute på tur, var målsettingen å få ned stykkprisen på artiklene. Derfor var resultatet av en kort reportasjereise en lang rekke artikler.

Intervjuobjektene til Kjell Hagen var gjerne hverdagsslitere, skriver Jan Arild Holbek. Bildet av journalisten er fra januar 1992.

Journalist og pastor

Reisedagene var mange og lange, men Kjell Hagen hadde også andre utfordringer som han var opptatt av å skjøtte på en god måte:

En søndag morgen da vi andre kom på vakt, satt Kjell og hamret på skrivemaskinen. Han hadde nettopp landet etter en reise i Afrika og hadde det travelt fordi han skulle preke på gudstjenesten i menigheten sin.

Svært mange av årene som Vårt Land-journalist var han samtidig pastor i pinsemenigheter; mesteparten av tiden i Betelkirken i Nes kommune på Romerike.

Men pastoren klarte ikke å komme hjem til alle avtalte prekenoppdrag og møter, så blant pinsevenner fortelles en historie som gjør krav på å være sann: Forstanderen ledet i bønn og ba om at Gud måtte bevare og velsigne Kjell Hagen, og så la han til: «Bare du, Gud, vet hvor han er».

Et livsprosjekt

Kjell gjorde også som menighetsleder bruk av sine kreative egenskaper, fortellergleden, evnen til å skape gode relasjoner til mange mennesker - og stor arbeidskapasitet.

Da familien Hagen flyttet til tettstedet Haga på Romerike var det ikke så mange med i stedets pinsemenighet. Men både tettstedet og den «folkekirkelige» pinsemenigheten har vokst sterkt, og Kjell har storparten av tiden vært i ledelsen. Å bygge menighet har vært et livsprosjekt for ham. Det siste store prosjektet han fikk i havn var jubileumsboka «I glede og takknemlighet» til menighetens 100-årsjubileum sist høst.

«Et funn for Vårt Land»

Vi er mange som «i glede og takknemlighet» minnes Kjell.

Thor Bjarne Bore, som var reportasjeleder og sjefredaktør for Kjell Hagen i mange år, sa at han var et enestående talent, et funn for Vårt Land, med en spesiell evne til å skrive nært om de fjerne ting, så folk følte det angikk dem.

Bedre kunne det ikke vært sagt.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter