Nyheter

Sterke reaksjoner på gjenåpningen av Vinmonopolet

ALKOHOL: Reaksjonene er mange etter at regjeringen ombestemte seg om stenging av Vinmonopolet etter bare én dag. – Dette kan ikke føles bra for barn og unge, sier Actis-sjef.

– Det sender et trist og vondt signal til barn og unge. Jeg tenker spesielt på de sårbare barna som vi allerede vet sliter på ulike områder, og som igjen opplever store innskrenkninger.

Det sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan, etter den mye omtalte gjenåpningen av Vinmonopolet i en rekke østlandskommuner.

– Jeg forstår at det er smittevernfaglige grunner her, men dette kan ikke føles bra for barn og unge.

Frykter at flere familier rakner

Det gikk raskt for seg denne helgen. Lørdag morgen besluttet regjeringen at Vinmonopolet i ti kommuner – deriblant Oslo – måtte stenge for å hindre spredning av det muterte viruset i Nordre Follo.

Det førte blant annet til lange køer i Bærum – der Vinmonopolet var åpent. Søndag kveld gjorde regjeringen derfor helomvending og gjenåpnet Vinmonopolet i alle de ti kommunene.

Pernille Huseby i Actis synes det er trist at dette skjer mens fritidstilbud stenger og det flere steder innføres rødt nivå i både barnehagen og barneskolen. Hun tenker spesielt på vernet av de barna som hjelpetjenesten allerede vet at har det vanskelig.

– Det er dessuten bekymringsfullt at det kan oppstå nye barn og unge der familien rakner, eller at barn som tidligere klarte seg greit, ikke gjør det lengre. Disse barna blir vanskeligere å fange opp når de ikke møter voksne i trygge omgivelser.

– Uansett hvilke lempinger som kommer fremover, forventer jeg at barn og unge står først.

Også i november ble det innført strenge tiltak i Oslo. Da måtte blant annet treningssentre stenge dørene, og trykket på sentrene i Asker og Bærum økte betraktelig. Det førte til at de to kommunene stengte alle treningssentre.

– Det er tankevekkende at regjeringen da valgte å stenge flere treningssentre, mens de går motsatt vei i denne situasjonen.

Mer skam

Det er ikke bare Actis-sjefen som reagerer på beslutningen.

– Som representant på vegne av barn med foreldre med rusproblemer, blir jeg ordentlig forbanna over måten regjeringen velger å gjøre dette på, sier Marius Sjømæling, generalsekretær i organisasjonen Barn av rusmisbrukere, til VG.

Han mener at barn som lever med foreldre med rusproblemer, vil skamme seg enda mer etter dette.

– Barnelogikk er ikke alltid logisk, men barn som opplever at deres egne mistanker om at de er feil og føler feil rundt foreldrenes alkoholbruk akkurat nå, finner logikk i at det er de som nå føler feil når glasset med vin kommer til lunsjen på hjemmekontoret, sier Sjømæling.

Kunne skapt abstinenser

Også Sentrum-leder Geir Lippestad stiller seg undrende til helomvendingen, og lurer på hva som setter Vinmonopolet i en særstilling.

– Alt stenges ned. 200.000 mennesker har fått utsatt nødvendig sykehusbehandling. Butikker og restauranter stenges med den følge at vi får en ny bølge av permitteringer og arbeidsledighet, sier han til Nettavisen.

Regjeringen har på sin side fulgt Helsedirektoratets råd, som grunner i at en gjenåpning av alkoholutsalget vil forhindre folk fra å reise til en kommune der Vinmonopolet ikke er stengt.

Under pressekonferansen som ble avholdt søndag kveld, erkjente Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, at dette er paradoks all den tid de fleste andre butikker og tjenester i regionen er kraftig preget av strenge tiltak. Samtidig påpekte han at det viktige er å hindre mobilitet blant folk.

– I tillegg kan stenging dessverre skape abstinenser for noen i en situasjon som er svært krevende, sa helsedirektøren.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter