Lite vitamin D gjør mange sykere, men FHI vil ikke gå ut med råd

SYKDOMSFORLØP: Å sørge for nok vitamin D kan ha stor betydning for covid-19, viser flere studier. Men helsemyndighetene er forsiktige med å si at tran og vitaminer hjelper.

Oslo 20201127. Avdelingsleder Øystein Fahre ved postoperativ/intensivavdeling på Oslo universitetssykehus blir kledd opp i smittevernsutstyr av intensivsykepleier Elin.Foto: Jil Yngland / NTB
COVID-19: Avdelingsleder Øystein Fahre ved intensivavdeling på Oslo universitetssykehus blir kledd opp i smittevernsutstyr av intensivsykepleier Elin. Ville de fått færre pasienter hvis helsemyndighetene ba alle passe på å ta tran, særlig nå i år?
Publisert Sist oppdatert

I Storbritannia har leger stått på for at helsemyndighetene skal oppfordre befolkningen til å ta tilskudd av vitamin D. I april i fjor skrev en gruppe leger til tidsskriftet British Medical Journal at det å korrigere nivåene av vitamin D er «et trygt, enkelt steg» som kan redusere virkningene av viruset covid-19. Flere studier tyder på at personer som enten hadde høye nok nivåer av vitamin D eller fikk ekstra tilskudd da de ble syke, klarte seg bedre. Færre ble alvorlig syke og færre døde, skriver avisen The Guardian.

Men de britiske helsemyndighetene mente at sammenhengen ikke var en tydelig nok til at de ville gå ut med en anbefaling om å ta vitamin D.

Kan redde liv

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP