Nyheter

Politimannen hylles for sin smarte manøver mot opprørene

USA: Under forrige ukes storming av Kongressen, møtte mobben politibetjent Eugene Goodman. Først ble han sett som en tafatt politimann som lot mobben nærmest passere fritt. Nå er han blitt helt.

Eugene Goodman.

Det er navnet til politimannen som nå pekes ut av en rekke amerikanske reportere som den store helten den 6. januar, da sinte Trump-tilhengere stormet kongressbygningen Capitol Hill i et forsøk på å stanse Kongressen fra å sertifisere presidentvalget.

Men det har tatt dager før medier har nådd denne heltekonklusjonen. I en video som har florert på sosiale medier, så det umiddelbart ut som at Goodman ikke gjorde noe for å stanse den primært hvite mobben fra å komme seg lengre inn i bygningen. Han ble raskt tatt til inntekt for kritikken om at USAs politi slår hardere ned på fredfulle Black Lives Matter-demonstranter enn bevæpnede, hvite demonstranter som forsøker et kupp.

Selv påtroppende president Joe Biden har sagt at han er overbevist om at motstanderne hadde blitt slått hardere ned på hvis de hadde vært svarte i huden.

Den altfor raske konklusjonen om Goodman skulle vise seg å være langt fra sannheten.

Ingen kan fortelle meg at hvis det hadde vært en Black Lives Matter-gruppe som hadde protestert i går, så ville de ikke ha blitt behandlet veldig, veldig annerledes enn mobben av kjeltringer som stormet hovedstaden

—  Joe Biden i en tale 7. januar

Alene mot røkla

Da Goodman stod vakt, var Senatet i gang med prosessen med å godkjenne valgresultatet som slår fast at Biden blir landets neste president, et faktum som i flere måneder blitt bestridt av president Donald Trump og sentrale republikanere.

Inne i Capitol Hill 6. januar ledet den republikanske senatoren Ted Cruz en gruppe på 11 senatorer som sa de ville forsøke å stanse godkjenningen av valgresultatet. På utsiden, tidligere på dagen, stod Trump og ildnet opp sinte tilhengere med en klar beskjed:

– Vi vil ikke la dem stilne våre stemmer. Vi kommer ikke til å la det skje.

Svaret fra de jublende tilhengerne: Kjemp for Trump! Kjemp for Trump! Kjemp for Trump!

Og det var det de endte med å gjøre. Mannsterke stormet de kongressbygningen og en hel verden reagerte på hvor lett det lot seg gjøre. Goodman ble ett av deres første, menneskelige hindre. Men dette skjønte verken mobben eller de som fulgte Goodmans handlinger på sosiale medier.

Våpenbruk: distraksjon

I videoen, fotografert av Huffington Post-journalist Igor Bobic, ser man at Goodman lar mobben følge etter seg lenger inn i bygningen. Med mobben rett bak seg kommer han til toppen av en trapp.

Det han vet, men som opprørerne ikke vet, er at inngangen til Senatkammeret kun er ti meter til venstre for ham. Goodman ser at inngangen er ubevoktet. Han bestemmer seg for å dytte til den første som kommer opp trappa. Så går han i motsatt retning av kammeret, og får en provosert mobb etter seg.

Hylles i sosiale medier

Etter først å ha blitt kritisert for sine handlinger, hylles nå Goodman som en helt i USA. En rekke journalister, politikere og aktivister har tatt til Twitter for å hylle politibetjenten og for å forklare hva det er han egentlig gjør i videoen.

Det var CNNs politiske journalist Kristin Wilson som først navnga politimannen på Twitter. Der skriver hun at amerikanere må «huske hans navn». Hun mener han har reddet liv med sine handlinger.

Derrick Johnson, lederen for borgertettighetsorganisasjonen NAACP, og Bernice King, datteren til Martin Luther King Jr, hyller politimannen med to ord: «Thank you».

Dean Phillips, som representerer demokratene i Representantenes hus, sier at svarte politimenn som Goodmann «demonstrerte til verden at deres ‘Black Lives Matter’».

Ben Crump, som er advokaten til familiene til George Floyd og Breonna Taylor, to svarte amerikanere som har blitt drept av politiet, og som har blitt løftet fram i Black Lives Matter-demonstrasjonene, mener Goodman burde tildeles Tapperhetsmedaljen, den høyeste utmerkelsen en politimann kan få i USA.

Ambivalent til oppmerksomheten

Verken Goodman eller politiet på Capitol Hill har ønsket å kommentere hendelsen, men det har en anonym politikollega.

– Han sa han ville ha gjort det samme igjen. Ha er ikke ute etter noen utmerkelser. Men oppmerksomheten er litt skremmende for ham, sier politibetjenten Terry til New York Times.

Venner av Goodman som har snakket med han etter hendelsen, sier at Goodman er ambivalent til oppmerksomheten han har fått. Ifølge dem skal han være bekymret for å bli et mål for høyreekstreme grupper som har sagt de skal returnere til hovedstaden førstkommende helg og neste ukes innsettelse av Joe Biden.RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken gjenga vi det vi trodde var uttalelser fra Eugene Goodman hvor han sammenliknet seg selv med George Floyd, men dette var feil. Uttalelsene tilhørte ikke Goodman, men skuespilleren Boima Blake.---

Angrepet på Kongressen

  • Onsdag 6. januar var tilhengere av president Donald Trump samlet i Washington D.C. for å vise sin støtte til presidenten, protestere mot valgresultatet og høre Trump tale. Dette var på samme dag som Kongressen seremonielt skulle godkjenne resultatet av presidentvalget.
  • Ved 13.30-tiden lokal tid brøt opprørere gjennom barrikader på baksiden av kongressbygningen, og politiet klarte ikke å stanse dem.
  • Bevæpnet politi tok etter kort tid seg inn i bygningen. FBI, spesialstyrker (S.W.A.T.), opprørspoliti og nasjonalgarden bidro for å holde folkemengdene under kontroll og rydde bort folk fra kongressområdet.
  • Samtidig som opptøyene pågikk, tvitret Trump at valget var stjålet fra ham. Etter hvert la han ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men at de måtte gå hjem
  • En kvinne som forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør inne i bygget, ble skutt og drept. Tre andre mistet livet i det politiet beskriver som «medisinske nødhendelser». En femte person, en politibetjent, dør senere av skadene har ble påført i sammenstøtene.
  • Flere politibetjenter ble også skadd. Over 50 personer er pågrepet. I tillegg ble også minst to bomber funnet og uskadeliggjort..

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter