Nyheter

NRK fjernet «Skjelvet» fra sendeplanen etter Gjerdrum-skredet

FJERNET FILM: – Det handler om uttrykket som ligger i filmen sett opp mot det vi nettopp har vært gjennom i Gjerdrum, sier NRKs TV-sjef.

Fra filmen Skjelvet

Søndag kveld skulle den norske spillefilmen Skjelvet fra 2018 vært vist på NRK3. Mandag kveld skulle den ha vært vist på NRK1. Filmen ble imidlertid fjernet fra sendeplanen til begge kanalene.

– Generelt når vi har så store tragedier som det vi hadde 30. desember, ser vi på hva slags programmer vi har på planen og gjør sånne vurderinger. Vi byttet ut filmen nå, og finner et mer passende sted senere, sier TV-sjef i NRK Arne Helsingen til Vårt Land.

– Enkel avgjørelse

I filmen blir Oslo rammet av et kraftig jordskjelv som får alvorlige konsekvenser. Jordskjelvet og ettervirkningene av det blir dramatisk skildret, med kaos og panikk i gatene og bygninger som kollapser og raser inn i hverandre.

– Selv om filmen og leirskredet sist uke ikke har noen direkte sammenheng, handler det om uttrykket som ligger i den type film opp mot det vi nettopp har vært gjennom på Gjerdrum. Det var en enkel avgjørelse å ta, sier Helsingen.

Filmen ligger ikke ute i NRKs digitale programarkiv for øyeblikket, men kan strømmes eller leies på andre digitale strømmetjenester.

– Med strømmetjenester er filmer og serier tilgjengelig for folk som ønsker å oppsøke det selv. Vi gjør ikke dette for aktivt å fjerne tilgang. Folk har forskjellige meninger om slike avgjørelser, men vi synes det er en grei måte å passe på at det vi løfter frem passer i tidens kontekst.

---

Skjelvet

  • En norsk katastrofefilm og dramathriller fra 2018, produsert av Fantefilm Fiksjon AS.
  • Oppfølger til filmen Bølgen fra 2015.
  • Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp spiller hovedrollene.

---

Pandemi og tsunami

TV-sjefen har vært med på å ta lignende avgjørelser flere ganger tidligere i sin karriere, når ulykker, terror og naturkatastrofer har rammet.

For eksempel skulle NRK ha premiere på en TV-serie om et virusutbrudd som slo ned hele befolkningen, da svineinfluensaviruset førte til en pandemi i virkeligheten. NRK lot derfor være å sende serien til oppsatt tid.

Helsingen sier videre at NRK kansellerte særlig mange forhåndsproduserte programmer og filmer under tsunamien i 2004.

– Alt forhåndsprodusert innhold får en helt annen kontekst når sånne ting skjer, og da må vi ta stilling til det. For eksempel blir det helt feil å vise en forhåndprodusert gudstjeneste midt i en katastrofe som ikke tar innover seg den katastrofen. Da må man vise noe annet som fanger den stemningen eller situasjonen folket er i.


Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug er nyhetsjournalist i Vårt Land og jobber særlig med klima, natur og miljø.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter