Nyheter

Koronavaksinen er i Norge: – En veldig viktig dag

De første koronavaksinene kom til Norge lørdag morgen. FHI-direktør Camilla Stoltenberg tror dette er begynnelsen på veien ut av pandemien.

Norge — Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn EMA mandag og er dermed også godkjent for bruk i Norge. De første leveransene ble sendt ut fra fabrikken i Belgia julaften.

Lørdag morgen ankom lastebilen med de første dosene Ullevål sykehus i Oslo. 9.750 doser av vaksinen, utviklet av Pfizer og Biontech, skal nå fordeles på sju østlandskommuner.

– Dette er en veldig viktig dag for Norge, og jeg er glad for at vi nå har fått vaksinen, sa Stoltenberg til NTB lørdag morgen.

– Det er en stor dag vi har ventet spent på helt siden dette begynte for ett år siden, la hun til.

Også statsminister Erna Solberg sier det er «veldig godt» å se at de første vaksinene er trygt fremme i Norge.

– Denne dagen har vi har sett fram til lenge. Nå starter den store og lange jobben med å vaksinere folk slik at vi sakte, men sikkert kan ta hverdagen tilbake, sier Solberg.

– Har vært en lang prosess

Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli en ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.

– Det har vært en lang prosess. Det har ikke vært bekymringer, men mange detaljer på plass før vi kan stå her i dag og ta imot de første vaksinebussene, sa daglig leder Sissel Andresen i Pfizer til NTB.

Hun understreket at selskapet kommer til å følge godt med på eventuelle bivirkninger som oppstår. De vil bli lagret i en internasjonal database, slik at de blir raskt tilgjengelig.

Østlandskommuner

Det er østlandskommunene Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler som får vaksinedoser fra den aller første leveransen.

I Oslo er fem sykehjem valgt ut til koronavaksinering fra 28. desember og ut desember. .

Både leveransen som kommer 28. desember og de øvrige leveransene vil distribueres jevnt etter folketall til ulike lagringssteder i regi av helseforetakene over hele landet.

Alle landets kommune har fått tilbud om å få doser i uke 1, men kan også velge å vente en uke.

To doser

Fordi vaksinen gis i to doser med noen ukers mellomrom, sendes kun halvparten av vaksinene ut av gangen før den andre dosen sendes ut noen uker senere.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra Pfizer viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Farmasøyter stod klare til å ta imot kjøleboksene fra lastebilen på Ullevål sykehus lørdag morgen. Vaksinene er innpakket i tørris, og må pakkes opp raskt etter at man har åpnet kjøleboksen.

Vaksinen må oppbevares ved minus 70 grader ved langtidslagring og transport. Når den er tint opp, kan den stå i kjøleskapstemperatur i inntil fem døgn.

Før nyttår skal over 1.000 kjølebokser, som skal brukes til å transportere vaksiner, sendes til landets kommuner. Kjøleboksene kommer i tillegg til kjøleskapene kommunene allerede har til oppbevaring av legemidler og skal bidra til å gjøre det enklere å transportere og oppbevare vaksiner.

I første omgang blir det sendt ut noen få kjølebokser til kommunene som får de første vaksinene i romjula.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter