Nyheter

Kirkens krybbe lar Jesus bli født blant Black Lives Matter-demonstranter

JULEKRYBBE: Black Lives Matter-demonstranter omringer det nyfødte Jesus-barnet. Julekrybben til metodistkirken plasserer frelseren midt i en aktuell solidaritetskamp – igjen.

Dette er kirkens kommentar til aktuelle begivenheter i året som har gått. Claremont United Methodist Church i utkanten av Los Angeles har andre året på rad laget en stallscene utenfor kirken som vekker oppsikt.

«I can´t breathe»

I årets julekrybbe er det mange mennesker. Bak Josef, Maria og Jesus-barnet står demonstranter fra Black Lives Matter-bevegelsen (BLM) med plakater og slagord. Et av dem har teksten «I can´t breathe», som har blitt et av BLM-bevegelsens fremste slagord etter at en politimann i Minneapolis satte kneet på George Floyds hals slik at han ikke fikk puste og døde.

Julekrybbens budskap er ikke til å misforstå: Guds sønn fødes rett inn i afroamerikaneres kamp for å få slutt på diskrimineringen de utsettes for i det amerikanske samfunnet.

Julekrybbe

«Svartes liv er like mye verdt»

– Vi kom ikke på noe annet tema vi heller ville løfte fram i lyset av Betlehem-stjernen, enn rasisme, sier hovedpastor i kirken, Karen Clark Ristine, til Los Angeles Times.

«Vi bekrefter og blir med Black Lives Matter-bevegelsen i kravet for rettferdighet og likhet for at svartes liv er like mye verdt som andres liv», står det i en teologisk erklæring som følger med krybbeinstallsjonen: «Vår tro i Kristus utfordrer oss til å stå sammen med Maria i kravet om rettferdighet for de fattige, marginaliserte og undertrykte.

Et annet år var 17-årige Trayvon Martin gjenskapt krybbescenen. Martin ble skutt i 2012 av en mann som var del av borgervernet i Sanford, Florida. I krybba var Martin en blodig skikkelse som knelte ved siden av Maria.

I fjor var Jesus-barnet innestengt alene i et bur. Josef og Maria satt i sine egne bur. Krybbescenen henviste til migrantbarna fra Latin-Amerika som på grensa til USA ble skilt fra sine foreldre og holdt i egne sentre.

Julekrybbe

Bærer korona-masker

Demonstrantene i årets krybbe bærer masker, med referanse til korona-pandemien. Genaro Cordova, som leder kirkekomiteen bak den årlige krybben, sier at det ikke var i tvil om at BML-bevegelsen skulle være tema for i år:

– Vi syntes rasisme var verre, den verste epidemien som finnes i verden. Covid vil gå over, men kampen for våre brødre og søstre blant svarte amerikanere vil fortsette i lang tid, sier Cordova til Los Angeles Times.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter