Nyheter

«Julestjernen» skinner over Norge

VERDENSROMMET: Mandag ettermiddag står Jupiter og Saturn så nær hverandre på himmelen, at de ser ut som en strålende julestjerne for det blotte øyet. Det er 400 år siden sist det skjedde, og 800 år siden man kunne se det så tydelig som nå.

VISER VEI: Nidarosdomen viser vei til Saturn og Jupiter, fotografert i Trondheim søndag 20. desember, et døgn før de var helt nær hverandre.

Med oppholdsvær er det mulig å se himmelfenomenet fra midten av Nordland og sørover i landet, fra solen går ned og noen timer fremover. I Oslo er de to planetene over horisonten til rundt klokken 17.30.

Jupiter og Saturn har nærmet seg hverandre noen dager allerede, og 21. desember er de på sitt nærmeste og former en slags dobbeltplanet. Hendelsen har fått navnet «Julestjernen».

– Med det blotte øyet ser de nå ut som én planet, én lysende kilde. Det er derfor man får en julestjerne-effekt. Med en kikkert eller et teleskop ser man at det er to lyspunkter, forklarer Tor Aslesen, leder i organisasjonen Norsk Astronomisk Selskap (NAS).

Selv om planetene er på sitt nærmeste i dag, vil de stå nær hverandre også i dagene som kommer, frem til 25. desember. Om skylaget letter, kan du rette blikket mot sørvest og speide etter julestjernen. Dobbeltplaneten vil i så fall være synlig lavt over horisonten.

Best rundt ekvator

Jo lenger sør du kommer, jo lettere er det å få øye på de to kjempeplanetene. Lengst nord, hvor det er mørketid, kommer ikke Jupiter og Saturn over horisonten i det hele tatt.

Mange steder lenger sør, er skyene i veien for det sjeldne synet.

– Jeg skulle gjerne bodd et skyfritt sted ved ekvator nå, for der er det best forhold for å se fenomenet, sier Aslesen.

Mandag ettermiddag sitter han i Oslo, og er skuffet over skylaget som dekker byen. Han følger med på planetenes reise digitalt isteden. Opprinnelig hadde han planlagt en tur til Kanariøyene i førjulstiden for å få god sikt, men måtte avlyse planene på grunn av pandemien.

– I et teleskop med rundt 50 ganger forstørrelse vil man i tillegg kunne se ni planetmåner. Fire rundt Jupiter og fem rundt Saturn. Det krever litt mørkere himmel og sydligere strøk enn her.

Jeg skulle gjerne bodd et skyfritt sted ved ekvator

—  Tor Aslesen

Den virkelige julestjernen?

Jupiter bruker 12 år på å gå rundt sola, mens Saturn bruker nesten 30 år. Dermed møtes de med omtrent 60 års mellomrom. Det er likevel svært sjelden at de står så nær hverandre som nå.

Sist gang det skjedde var i 1623, men da var planetene så nær sola at det er tvilsomt at noen på jorda la merke til det. Forrige gang fenomenet kunne observeres like godt som nå, var i 1226, men det var før teleskopets tid.

– Vet vi om Jupiter og Saturn sto nær hverandre rundt Jesu fødsel, og om de kan være julestjernen fra evangeliet?

– Det er en omdiskutert sak. Vi har ingen konkret kandidat. Det er problemet. Vi vet at det var en samstilling mellom Jupiter og Saturn i år 7 før Kristus. Det er det nærmeste, sier Aslesen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter