Nyheter

Alle 50 «Moria-flyktningene» er nå plukket ut

ASYL: Politiet er mottakskomité når Hellas-flyktningene lander i Norge over nyttår. De første kan allerede være bosatt før sommeren.

Nylig meldte norske medier at 30 migranter var plukket ut for å komme fra Hellas til Norge. Nå har Utlendingsdirektoratet (UDI) fått lister med alle 50 som Norge har sagt vi vil ta imot.

Det ligger an til at de kommer til Norge i januar og februar neste år, opplyser Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, til Vårt Land.

Ropstad fornøyd: – Men vi skulle tatt flere

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som i mai presenterte regjeringens planer om å hente 50 flyktninger fra Hellas, er fornøyd med at regjeringen snart er i mål.

– Jeg er glad for at vi endelig har mottatt 50 navn på flyktningene som Hellas har plukket ut for flytting fra Moria-leiren til Norge. Dette er mennesker som lever under krevende forhold, og nå ser det ut til at vi kan ønske dem velkommen i begynnelsen av nyåret, sier Ropstad til Vårt Land.

UDI påpeker at ingen av de 50 nødvendigvis trenger å komme fra Moria-leiren som brente ned 9. september i år. Instruksen de har fått fra Justisdepartementet nevner ikke Moria-leiren spesifikt.

– Anser du jobben som utført nå eller vil du jobbe for å få hjem flere?

- Vi har ikke tallfestet det, men vi skulle gjerne tatt flere. Jeg håper de største partiene på Stortinget tar signalet om at en stor andel i befolkningen uttrykker at de synes 50 er for lite. Men det er ikke politisk flertall til å hente flere fra Moria akkurat nå, sier statsråden, og legger til at det er viktig for regjeringen at Norge skal hente 3.000 kvoteflyktninger.

Hvem er de?

– Det kommer både store og små syriske familier. Det er snakk om foreldre med barn, så ingen besteforeldre er inkludert for eksempel, sier Håkon Fenstad.

– Kan det være snakk om enslige foreldre?

– Ja, uten at jeg kjenner til hvor mange.

Fra tidligere vet vi at disse asylsøkerne blant annet må kunne dokumentere, eller tilstrekkelig sannsynliggjøre, at han eller hun er en syrisk borger. Dessuten må han eller hun være del av en familie med mindreårige barn.

Ankomstsenteret i Råde.

Ankomsten i 2021

Norske myndigheter krever at hver enkelt syriske familie må kunne reise samlet til Norge. Men det er usikkert om alle de 50 syrerne vil komme samlet.

– Det gjenstår å se om de kommer samlet eller gruppevis, sier Fenstad.

De vil bli møtt i Norge av ikke-uniformerte ansatte i Politiets utlendingsenhet (PU). Politifolkene transporterer asylsøkerne til Nasjonalt ankomstsenter på Råde.

– Hvorfor er det politiet som skal ta imot disse?

– I Norge er det lagt opp slik at politiets utlendingsenhet tar imot asylsøkere. Det er fordi de har andre virkemidler enn det UDI-ansatte har, forklarer Fenstad.

Ankomstsenteret i Råde.

Opphold og bosetting

De 50 «Moria-migrantene» får ikke spesialbehandling, men vil behandles som andre asylsøkere som kommer til Norge. Det betyr at etter tre uker på ankomstsenteret vil søkerne bli sendt til et annet mottak, selv om de da allerede kan ha fått opphold.

– Dette er fordi kommunene trenger tid på å klargjøre bolig og integreringsløp, forklarer Fenstad, og legger til:

– Vi har et ambisiøst mål om å ferdigbehandle sakene til sju av ti asylsøkere mens de er på ankomstsenteret. Men så er det noen som har mer kompliserte saker enn andre.

Når de først har fått opphold, vil de bli bosatt i en norsk kommune.

– Hvor lang tid vil det ta før de eventuelt får opphold?

– Det pleier å ta omtrent tre måneder fra man har fått oppholdstillatelse til man blir bosatt. Men det er ikke noe jeg kan love på generell basis, sier Fenstad.

Norske myndigheter vurderer også om Norge kan hjelpe og behandle syke av de 50 i gruppen som er foreslått til Norge. Men å få opphold bare fordi man er syk, er ikke lett i Norge, understreker Justisdepartementet i sin instruks: «…terskelen for oppholdstillatelse i Norge av sterke menneskelige hensyn på bakgrunn av helsemessige forhold, er høy».

Ankomstsenteret i Råde.

Sikkerhet og ID

De 50 som er aktuelle kandidater til å få oppholdstillatelse må bli sikkerhets- og ID-sjekket når de lander. Fra før av har UDI gjort en forhåndsvurdering av dem basert på informasjon fra EU, men selve asylintervjuene vil bli gjennomført når flyktningene først har ankommet.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som vil registrere dem og forsøke å avklare deres identitet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal «vurdere sikkerhetshensyn», opplyser UDI.

---

Moria-løsningen

  • Etter en lengre politisk tautrekking varslet regjeringen i mai i år at de ville hente 50 flyktninger fra Hellas «så lenge 8 til 10 andre land gjør det samme».
  • Tallet på andre land hadde nådd 7 da Moria-leiren i Hellas brant ned 9. september. Da sendte regjeringen en instruks til utlendingsmyndighetene om å starte arbeidet med relokaliseringen. Men ingen av flyktningene trenger å komme fra Moria-leiren, opplyser Utlendingsdirektoratet.
  • Justisminister Monica Mæland sier relokaliseringen har tatt lang tid på grunn av greske myndigheter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter