Nyheter

26.000 barn er drept eller skadd i Afghanistan siden 2005

Siden 2005 har minst 26.025 barn blitt drept eller skadd i krigen i Afghanistan, ifølge Redd Barna. Det tilsvarer i snitt fem barn per dag.

Det høye tallet kommer fram i en ny rapport fra organisasjonen og er omtalt av BBC.

Redd Barnas tallgrunnlag strekker seg fra 2005 til 2019. Afghanistan var i fjor landet der flest barn ble drept eller skadd som følge av de globale konfliktene som er omtalt i rapporten. 874 barn mistet livet og 2.275 ble skadd.

Det sammenlagte antallet har vært over 3.000 i fire år på rad. Av dem som ble drept eller skadd i 2019, var 71 prosent gutter.

Over 300 skoler angrepet

Ifølge rapporten har skoler stadig vekk blitt mål for angrep i den pågående konflikten mellom den afghanske regjeringen, som har støtte fra amerikanske styrker, og Taliban og andre opprørsgrupper.

Mer enn 300 skoler ble angrepet mellom 2017 og 2019, ifølge Redd Barna.

– Se for deg å leve i konstant frykt for at i dag kan være dagen da barnet ditt blir drept i et selvmordsangrep eller et luftangrep. Dette er den mørke realiteten for titusenvis av afghanske foreldre hvis barn har blitt drept eller skadd, sier Redd Barnas Afghanistan-sjef i en uttalelse.

Frykter fremskritt reverseres

– Afghanistan er verdens farligste land å vokse opp i. Barna betaler en grusom pris i konflikten som har vedvart flere tiår, sier Bjørn-Richard Monsen, Redd Barnas regiondirektør for Asia.

I 2015 sluttet Afghanistan seg til erklæringen om trygge skoler, og i 2019 ble en ny lov om barns beskyttelse vedtatt. Redd Barna frykter likevel at manglende politisk vilje og finansiering hindrer gjennomføringen, og at viktige fremskritt for afghanske barn nå reverseres i raskt tempo.

Monsen viser også til at koronapandemien har forsterket barns sårbarhet.

– Dette er ikke bare en helsekrise, men en utdanningskrise og en beskyttelseskrise. Umiddelbare tiltak kreves av afghanske ledere og deres internasjonale partnere for å øke beskyttelsen av afghanske barn og sikre at deres hardt tilkjempede rett til skolegang ikke forvitrer.

23. og 24. november arrangerer FN en høynivåkonferanse om Afghanistan i Genève.

LES MER:

* Julekonsertarrangør mener Kulturrådet forskjellsbehandler søkere

* Forbudet mot alkoholreklame trues, ifølge jus-ekspert

* Rafiq ba til Gud da han overmannet terroristen

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter