Nyheter

Øyenvitne forteller om sinne, desperasjon og sult i Tigray

Mens krigen raser i Tigray, mangler sivilbefolkningen det meste. En kvinne som såvidt klarte å flykte, forteller at panikken er i ferd med å bre seg.

Kvinnen, som er etiopisk nødhjelpsekspert, vil være anonym av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet.

Hun forteller om en befolkning på rundt 6 millioner som mangler mat, drivstoff, penger og elektrisitet, og mange steder også vann.

– Jeg sier det til deg, folk kommer sakte, men sikkert til å dø, fastslår hun.

Hun er en av flere tusen som har klart å komme seg ut av Tigray, men de aller fleste har få muligheter til å komme seg unna. Etiopiske styrker har sperret av regionen, og nabolandet Sudan har stengt grensene. Samtidig rykker Etiopias hær stadig nærmere Tigrays regionhovedstad, Mekele.

Tigrays regionmyndigheter: Vi kjemper til siste mann

Regionale myndigheter, som regnes som opprørere av statsmakten, har varslet at de vil kjempe til siste mann. Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, har avvist at konflikten kan løses ved forhandlingsbordet.

Han synes fast bestemt på å nedkjempe de regionale myndighetene og Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) en gang for alle. Partiet dominerte i mange år etiopisk politikk, men fikk langt mindre innflytelse etter at Abiy ble statsminister i 2018.

Tigray refugees who fled the conflict in the Ethiopia's Tigray arrive on the banks of the Tekeze River on the Sudan-Ethiopia border, in Hamdayet, eastern Sudan, Saturday, Nov. 21, 2020. The U.N. refugee agency says Ethiopia's growing conflict has resulted in thousands fleeing from the Tigray region into Sudan as fighting spilled beyond Ethiopia's borders and threatened to inflame the Horn of Africa region. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Flyktninger fra Tigray ankommer elveleiet Tekeze på grensen mellom Sudan og Etiopia.
Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

- Dette er kø kun for krigere

Kvinnen bestemte seg for å ta seg fra Tigray til hovedstaden Addis Abeba da hun forsto at krigen nærmet seg. I Mekele sto hun i en lang kø for å få papirene hun trengte for å kunne reise på lovlig vis. Da hun kom fram, ble hun raskt avvist.

– Denne køen er for folk som vil melde seg som frivillige krigere, var beskjeden hun fikk.

I Mekele møtte hun venner ved universitetet. Synet som møtte henne, sjokkerte henne.

– Det var en panikkstemning, sier hun og forteller at studenter lå og sov utenfor universitetet etter å ha samlet seg fra hele regionen. Det var lite mat, markedene var i ferd med å gå tomme, og bankene hadde stengt.

Advarsler skapte panikk i by

Under oppholdet i regionhovedstaden hørte hun tre rakettangrep mot byen. Etiopiske myndigheter har bekreftet at de har gjennomført luftangrep. Da statsministeren i en TV-tale ba folk i Tigray holde seg unna folkesamlinger av sikkerhetshensyn, brøt det ut ny panikk i byen, forteller hun.

– Folk spurte om han kommer til å bombe oss fullstendig. Det var et stort sinne, panikk og folk som dyttet seg fram og sa de ville kjempe, sier kvinnen.

Hun forteller at hun besøkte en slektning på universitetssykehuset, der hun fikk vite at de ikke hadde mer medisin igjen.

– De hadde ikke medisin, ikke noe insulin eller noe. De håpet å få noe fra Røde Kors, sier hun.

Tigray men who fled the conflict in the Ethiopia's Tigray region, wait for UNHCR to distribute blankets at Hamdayet Transition Center, eastern Sudan, Saturday, Nov. 21, 2020. The U.N. refugee agency says Ethiopia's growing conflict has resulted in thousands fleeing from the Tigray region into Sudan as fighting spilled beyond Ethiopia's borders and threatened to inflame the Horn of Africa region. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Flyktninger fra borgerkrigen i Etiopias Tigray-region ved en FN-leir i Sudan lørdag. Flere tusen har krysset grensen til Sudan før den ble stengt.
Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

Kom seg ut på fire dagers busstur: Jeg var redd

Hun forsøkte å få tak i drivstoff på det svarte markedet for å gjennomføre reisen til Addis Abeba, men ble fortalt at bilen hennes kunne være et mål. Til slutt fikk hun plass på en buss som FN og andre grupper satte opp i en kolonne som evakuerte organisasjonenes ansatte.

– Jeg var ganske heldig. Reisen tok fire dager. Jeg var veldig redd, sier kvinnen.

Etter å ha kommet trygt fram til Addis Abeba forrige uke, slutter hun seg til kravene om at partene i borgerkrigen må gå i forhandlinger.

– Jeg synes de bør forhandle. Og vi må virkelig få på plass en korridor som gjør at mat og medisin kan fraktes inn. Tenk på folket som bor der, sier hun, og gjentar det samme kravet som er kommet fra FN og en rekke hjelpeorganisasjoner.

Tigray refugees who fled a conflict in the Ethiopia's Tigray region, run at Village 8, the transit centre near the Lugdi border crossing, eastern Sudan, Sunday, Nov. 22, 2020. Ethiopia's military is warning civilians in the besieged Tigray regional capital that there will be "no mercy" if they don't "save themselves" before a final offensive to flush out defiant regional leaders, a threat that Human Rights Watch on Sunday said could violate international law. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

De har kommet seg over grensen til Sudan. Etiopiske myndigheter har varslet sivilie at «det blir ingen nåde» om de ikke redder seg selv når hæren setter inn en offensiv.
Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

Har kuttet all telefonkontakt

Ettersom alle telefonlinjer til Tigray er sperret, får hun ikke oppdateringer på hvordan det går med hennes nære og kjære.

– Ingen vet hvem som er i live, hvem som er døde. Det er en katastrofe for meg, sier hun.

Kun satellittkontakt er mulig. Torsdag klarte kvinnen å oppnå kontakt med en universitetsvenn i Mekele. Hun fortalte at universitetet var blitt truffet i et luftangrep, og at minst 20 studenter var såret.

– Hun gråt. Hun er en sterk kvinne, det vet jeg. Stemmen hennes skalv, sier kvinnen.

Det er foreløpig ingen tegn til en diplomatisk løsning på konflikten i Tigray. Statsminister Abiy og regjeringen hans avviste så sent som lørdag at de ønsker noen dialog. Beskjeden kom få timer etter at Den afrikanske union hadde utnevnt tre tidligere presidenter som spesialutsendinger til Etiopia i et forsøk på å finne en fredelig løsning.

---

Tigray-konflikten

  • 4. november beordret Etiopias regjering et militært angrep på Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Partiet har makten i landets nordligste region, Tigray. Regionen har om lag 5 millioner innbyggere.
  • Tigrayene er en minoritet i Etiopia, men dominerte etiopisk politikk i flere tiår fram til våren 2018.
  • Etter folkelige protester ble Abiy Ahmed statsminister, den første fra landets største etniske gruppe, oromoene.
  • Tigrayer mistet makt i regjeringen og militæret. TPLF har siden ment de blir tilsidesatt og anklaget for korrupsjon uten grunn.
  • Regjeringen anklaget i september TPLF for å holde ulovlige valg i Tigray og bestemte seg for å inndra selvstyret som regionen har hatt.
  • Militæroffensiven startet etter at regjeringen anklaget TPLF for å angripe en militærleir.
  • Kommunikasjonen til Tigray er kuttet, og det er derfor vanskelig å vite hva som foregår der og hvor mange som er drept og såret i kampene. Det er kommet anklager om etnisk motiverte drap på begge sider av konflikten.
  • Raketter fra Tigray har rammet nabodelstaten Amhara, men også flyplassen i nabolandet Eritreas hovedstad. TPLF mener flyplassene ble brukt av det etiopiske militæret.
  • Den etiopiske hæren har gjennomført luftangrep mot Tigray, og anklages blant annet for å ha rammet et universitet.
  • Ifølge FN er over 31.000 mennesker drevet på flukt fra Tigray og over grensen til Sudan. 2,3 millioner barn trenger akutt hjelp.
  • Kilde: NTB

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter