Nyheter

MDG velger side i politikken – vil samarbeide med Ap og SV

For første gang har Miljøpartiet De Grønne valgt å velge side i politikken. Sentralstyret ønsker regjeringsskifte neste høst, og velger seg dermed Ap og SV.

Tradisjonelt har MDG hele tiden framholdt at de er et blokkuavhengig parti, men foran neste års stortingsvalg setter de blokkuavhengigheten på pause ifølge et vedtak i sentralstyret, melder NRK.

– For valget i 2021 er det uaktuelt å gå til Høyre, sier MDG-nestleder Arild Hermstad.

Men han ser store skjær i sjøen, spesielt når det gjelder et samarbeid med Ap, særlig innen spørsmålene om oljeindustriens framtid, samferdselspolitikken og naturvernpolitikken.

– Men vi tror det kommer til å være enda vanskeligere på den andre siden, sier Hermstad.

Aps nestleder Bjørnar Skjæran peker også på store forskjeller mellom de to partiene, men lukker ikke helt døren for et samarbeid. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier at de gjerne samarbeider med MDG.

De tre partiene er imidlertid langt fra å få et flertall på Stortinget ifølge de siste tallene fra Poll of polls, og er avhengig av et samarbeid med Senterpartiet for å få et rent flertall. Det kan bli langt vanskeligere.

– For Senterpartiet er det ikke aktuelt å sitte i en regjering med MDG, slår nestleder Marit Arnstad fast.

Vedtaket fra sentralstyret i MDG er enstemmig, men møter motstand hos partiets eget landsstyre, som har møte til helgen.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter