Nyheter

Avgjørende døgn for verdislag i budsjettet. Frp-Jensen: – Avstanden ikke blitt kortere

Etter møtet med borgerlige regjeringstopper tegner Frp-Siv Jensen et krevende bilde av budsjettforhandlingene.

– Det er avstand mellom oss. Derfor er situasjonen vanskelig, uttalte Jensen etter forhandlingsmøtet på Statsministerens kontor.

Regjeringens arbeid med å få flertall for statsbudsjettet kan være inne i et skjebnedøgn. Etter at regjeringens forhandlere på Stortinget kastet kortene lørdag kveld, ble forhandlingene løftet opp på høyest mulig nivå:

Statsminister Erna Solberg – og makkerne KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Guri Melby forhandler nå direkte med Frps leder.

• LES OGSÅ: Forhandlere kastet inn håndkleet - her er budsjett-flokene Solberg og partitoppene må løse

Striden nå hos toppene – mye er «uforhandlet»

De møtte Jensen klokken 11.00. Og det var etter et timelangt møte Jensen reiste fra Statsministerens kontor med meldingen:

– Det er mye som er vanskelig. Avstanden ikke blitt kortere.

I kveldingen søndag var det ikke avviklet nye møter mellom Jensen og de borgerlige toppene.

I stortingskorridorene lørdag kveld signaliserte finanspolitikere på borgerlig side at forhandlingene kom til å ta noe tid – selv om striden om vanskelige enkeltposter er flyttet helt til topps. Men avstanden mellom partene er stor. Svært mye av budsjettet var fortsatt «uforhandlet».

Et møte for å teste grenser?

Når budsjettforhandlinger blokkeres av flere vanskelige enkeltsaker, handler det for regjeringstopper og motpart om aller først å finne ut: På hvilke punkter kan det være mulig å finne løsninger – og kan man høyne summer på andre områder for å komme hverandre i møte?

Det var trolig dette det første møte mellom regjeringstoppene og Jensen handlet om.

– Nå må vi områ oss på hver vår kant, uttalte Jensen etterpå.

Langt mer enn bistand og flyktninger som sperrer

Frps krav om kutt i kvoteflyktninger, nivået på bistanden og tydelige kutt i avgiftene på grensehandelsvarer anses som de største hindrene for en budsjettavtale. Alle feltene er for KrF spesielt krevende, fordi både flyktninger, bistand og dagens alkoholpolitikk var blant verdisakene partiet jublet over etter å ha gått inn i regjering.

Kilder i Frps leir påpekte overfor Vårt Land lørdag kveld at det handler om langt mer som sperrer for en løsning. For partiet må i sum se milliardendringer i budsjettet, også om pensjoner, veisatsinger og bompenger.

Jensen: «Diskuterer definitivt også kvoteflyktninger»

Regjeringen kom fredag Frp noe i møte om avgiftskutt. Men beløpene var ikke store nok til at Frp kunne selge det som seire bakover i partirekkene.

– Vi diskuterer pensjonister, vi diskuterer samferdsel og definitivt også kvoteflyktninger, sa Jensen etter runden hos statsministeren.

Før møtet sa Jensen i følge NTB at hun gikk inn for å «virkelighetsorientere» regjeringspartiene.

Siste store drama de fire imellom: Bompengekrisen

Fra regjeringsapparatet er det taust om hvordan man ser for seg forhandlingsløpet de nærmeste timene og kanskje dagene. Sist lederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF sto foran en like vanskelig situasjon, var da partitoppene måtte finne en løsning på bompengekrisen i august 2019. Utad var bildet kaos.

Jensens signaler søndag tyder på at partene nå jobber hver for seg. Men Frp-lederen kunne ikke si om det lå an til noe nytt møte senere på dagen.

Frp kan tenke seg store bistands-flyttinger

Frps krav om færre kvoteflyktninger kan nå være den aller vanskeligste saken å løse. Frp-kilder ga lørdag overfor Vårt Land uttrykk for at uenigheter om bistand var lettere å håndtere.

Primærønsket til Frp er å få redusert den symbolske én-prosenten til utviklingshjelp. Men en god nummer to kan være å få flyttet bistandsmilliarder til flyktninghjelp i nærområdene.

Frp overrasket da kortene ble kastet

I partiet var det stor overraskelse over at forhandlerne fra Høyre, Venstre og KrF kastet kortene lørdag kveld. Da de kom til forhandlingsmøtet i Stortinget, trodde Sylvi Listhaug og forhandlingsdelegasjonen at de skulle få et nytt tilbud.

I stedet var det på borgerlig side en annen erkjennelse: Farten i forhandlingene måtte opp. Og da var det å flytte arbeidet helt til topps den eneste farbare vei.

Med en søndag uten nye toppmøter, går budsjettstriden inn i mandagen. Fredag skal stortingsinnstillingen om hele statsbudsjettet være klar, men regjeringen må ha sitt flertall klart senest noen dager i forveien. Den tiden skal opposisjonen ha til å formulere sine motforslag.

LES OGSÅ:

Uventet gallup-vekst for minipartiene – oppdrift for Sentrum

• Her står slagene for KrF og makkere i budsjettkampen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter