Nyheter

Vil ha slutt på interne domstoler

– Vi kan ikke ha parallelle domstoler som dømmer folk ut av familien sin, mener SVs Petter Eide, etter å ha sett NRK-dokumentar om Jehovas vitner. Avhopper fra trossamfunnet har liten tro på politiske løsninger.

Denne uken viste NRK Brennpunkt andre episode i en serie om lukkede trossamfunn. Episoden handler om Jehovas vitner, og om hva som skjer med medlemmer i trossamfunnet som blir ekskludert. Noe av det som vektlegges i dokumentaren er trossamfunnets bruk av interne domstoler.

En av dem som er opprørt etter å ha sett dokumentaren, er Petter Eide (SV), som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

– Det er prinsipielt galt å ha et parallelt domssystem med egne straffesanksjoner. I tillegg er det forferdelig at det utvikler seg til så sterk grad av sosial kontroll. Det er veldig asymmetrisk når gamle menn dømmer unge kvinner, sånn som vi ser i Brennpunkt-dokumentaren, sier Eide.

LES OGSÅ. Den strenge troen: Dette er Jehovas vitner

– Ødelegger liv

I dokumentaren forteller blant annet to tidligere Jehovas vitne-medlemmer om at de ble kryssforhørt av eldre menn, såkalte eldste i trossamfunnet, om blant annet intime detaljer knyttet til seksuallivet sitt. Dette må stoppes, mener Petter Eide.

– Det man blir straffet for er ting som ellers er lov i Norge. Det er lov å kysse, kline eller å ta en jente på puppene. Men dette dømmer Jehovas vitner som ulovlig.

Eide er kritisk til at Jehovas vitner beskytter seg bak at dette er religionsfrihet.

– Dette ødelegger livet til mange mennesker.

SV-politikeren viser til artikkel 8 av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som beskytter retten til familieliv. I dokumentaren forteller blant annet et tidligere medlem av Jehovas vitner om hvordan hun ble ekskludert fra trossamfunnet etter en avgjørelse i deres eget domsutvalg. Siden hun er blitt ekskludert, får hun heller ikke ha kontakt med familien sin.

– Vi må spørre oss: Har vi et godt nok system i Norge, slik at de som er med i slike menigheter får ivaretatt retten til å være sammen med familien sin? Medlemmene ekskluderes ikke bare fra menigheten og fellesskapet de tilhører, men også fra familien, som selv risikerer å bli ekskludert dersom de forsøker å holde kontakten, sier Eide.

Han har også laget et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland, der han spør henne hvordan man kan gå fram for å få stoppet dette.

Liten tro på forbud

Det er ikke bare Jehovas vitner dette gjelder, men også andre kristne og muslimske menigheter, understreker Eide.

– Utgangspunktet må være å ha en god rettsstat, som er inkluderende og lik for alle, sier han.

Jan Frode Nilsen er selv avhopper fra Jehovas vitner. Han har ikke store forhåpninger om at trossamfunnets praksis kan bli stoppet av politikerne.

– Det forundrer meg litt at Petter Eide er overrasket over det som nå kommer fram. Det er fint at han sier det, men jeg vil likevel utfordre ham på å gjøre noe mer enn bare å snakke om det, sier Nilsen.

Han mener at nettopp menneskerettighetskonvensjonen gjør at Jehovas vitner gjerne uttaler seg vagt om eksklusjon, og at trossamfunnet gjerne forsvarer seg med å si at familiebånd ikke brytes helt.

– Hvis et av mine nærmeste familiemedlemmer dør, så vil de ta kontakt og fortelle meg det. Men ellers lyver de jo, alle vet at familiebåndene brytes.

Nilsen har vanskelig for å se hvordan man skal kunne bli kvitt praksisen.

– Det er jo en slags shariadomstol, som går over norsk lov. Men hva kan man gjøre med det? Man kan ikke forby det, de sier jo bare at det er et hyrdearbeid, og at de skal holde menigheten ren. De sier det jo så pent.

Det viktigste for avhopperne er å vise hva det er som faktisk foregår, mener Nilsen.

– Vi ønsker jo bare at folk skal vite hva som skjer. Å rette ryggen, stå sammen og si: Dette skjer, og dette er ikke greit.

JV: – Ingen kommentar

Tom Frisvold, pressetalsmann i Jehovas vitner, har ikke sett Brennpunkt-dokumentaren, og ønsker ikke å kommentere innholdet.

– Den er laget uten vår deltakelse.

– Men dere ble spurt om å være med?

– Ja, men det ønsket vi ikke. Den hadde en profil som ikke er forenelig med det vi står for.

Frisvold er også blitt fremlagt kritikken fra Eide, men svarte ikke på den før Vårt Land gikk i trykken i går ettermiddag.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter