Nyheter

Utenriksministeren bekymret for ny israelsk byggeaktivitet i bosetninger i Øst-Jerusalem

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) oppfordrer israelske myndigheter til å stanse utbyggingen av nye boliger i bosetninger i Givat HaMatos.

Israelske myndigheters beslutning om å åpne en anbudsprosess for bygging av 1.257 boenheter i en ny bosetting i Givat HaMatos gir grunn til stor bekymring, sier utenriksministeren.

Dersom den gjennomføres, vil byggingen skje på okkupert palestinsk territorium, slår Søreide fast.

– Norge er klare på at vi anser bosetningene for å være folkerettsstridige, og jeg gjentar min oppfordring til israelske myndigheter om å stanse all bosetningsaktivitet på Vestbredden, inkludert i Øst-Jerusalem, sier Søreide.

– Bosetningsaktivitet i dette sentrale området mellom Jerusalem og Betlehem vil være spesielt skadelig for utsiktene til å etablere en sammenhengende palestinsk stat og bærekraftig tostatsløsning, sier hun.

Søreides uttalelse er i tråd med uttalelser fra blant andre FNs utsending til Midtøsten, Nikolaj Mladenov, og EUs utenrikssjef, Josep Borrell, etter søndagens anbudsutlysning i Israel.

Avgjørelsen risikerer også å terge den påtroppende amerikanske presidenten Joe Biden, som er imot bygging av bosetninger og håper å gjenopplive forhandlinger om en tostatsløsning.

Det bor nå flere enn 500.000 personer i bosetninger på Vestbredden og over 220.000 i Øst-Jerusalem.

Palestinere vil ha en selvstendig stat som inkluderer Øst-Jerusalem og Vestbredden, territorier som ble okkupert av Israel i 1967. De anser bosetninger som et stort hinder for fred.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter