Nyheter

Ekspertutvalg: Risikoutsatte og helsepersonell bør få koronavaksine først

Utvalg oppnevnt av Folkehelseinstituttet (FHI) har konkudert. – Likeverd og likebehandling, ikke sosial status, som skal telle, sier Reidun Førde.

OSLO  20161031.
En kvinne får en sprøyte med  HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. Fra 1.november vil kvinner født i 1991 og senere få tilbud om gratis HPV-vaksinering. 
Foto: Heiko Junge / NTB

Risikogrupper, helsepersonell og andre i kritiske samfunnsfunksjoner bør stå først i køen for koronavaksine, anbefaler et ekspertutvalg.
Utvalget, som er oppnevnt av Folkehelseinstituttet (FHI), mener imidlertid prioriteringene må avhenge av hvordan pandemien ser ut når vaksinen kommer. 
Det går fram av en pressemelding tirsdag kveld.

Gamle og syke
Dersom myndighetene i store trekk har kontroll med smittesituasjonen, bør risikoutsatte, gamle og syke stå aller først i køen. Om scenarioet derimot handler om utbredt smitte der man ikke har kontroll, bør helsearbeidere stå først, anbefaler utvalget. Deretter kommer risikoutsatte og folk i kritiske samfunnsfunksjoner.
Anbefalingene baserer seg både på et sett med verdier, som likeverd og velferd, og fem rangerte mål, der redusert risiko for død og alvorlig sykdom er de to første.

Likebehandling, ikke sosial status
– Det viktigste slik jeg ser det, er at det er likeverd og likebehandling, ikke sosial status, som skal telle. Og det er risiko for død og alvorlig sykdom som bør være ledende prinsipp, sier utvalgsmedlem Reidun Førde til NRK.
Det er regjeringen som tar den endelige beslutningen om prioritering av vaksinedosene. Dette skal være klart innen 1. desember.
Til NRK sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund at hun i hovedsak er enig i prioriteringen. Samtidig peker hun på at helsepersonell blir prioritert under de vanlige influensavaksinasjonene – for å hindre videre smitte inn i helsetjenesten.
– Sånn sett er dette en nedprioritering, sier Larsen.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter