Nyheter

Oslo strammer inn etter smitteøkning blant de unge

Oslo kommune innfører rødt nivå på ungdomsskolene og forbyr innendørs fritidsaktiviteter og breddeidrett for unge etter en økning i smitten blant ungdom.

– Vi kan ikke risikere at smitten sprer seg blant ungdommer mens resten av samfunnet er stengt ned, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse mandag.

Den siste tiden har smitten økt mye blant unge i Oslo. Ifølge Johansen har aldersgruppen mellom 16 og 19 år nå den høyeste andelen smittede per 100.000 innbyggere i Oslo.

Den totale andelen som nå tester positivt på koronaviruset i Oslo er på 6,7 prosent.

LES OGSÅ: Sogneprest i Bjørgvin: Da Gud ble menneske valgte han å bli mann

Rødt nivå og forbud

Etter den økende smitten blant de unge har Oslo-byrådet vedtatt en rekke tiltak som vil tre i kraft fra tirsdag, og som vil vare i to uker.

Oslo innfører følgende tiltak:

* Ungdomsskolen skal gå fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak. Videregående skole er allerede på dette nivået.

* Forbud mot innendørs fritidsaktiviteter og breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år.

* Den ordinære virksomheten til fritidsklubbene stenges, samt Oslo kulturskole for elever som er over barneskolealder.

Innførte sosial nedstenging

I forrige uke innførte Oslo-byrådet en sosial nedstenging som blant annet innebar at kommunen forbyr alle innendørs arrangementer og stenger alle treningssentre, kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinger og lekeland. Det ble også innført full skjenkestopp.

På pressekonferansen understreket Johansen at de har forsøkt å ramme barn og unge i så liten grad som mulig, men at de nå ser seg nødt til å stramme inn også for de yngre i samfunnet.

– Dersom man smittes på skolen eller på trening, tar man smitten med seg hjem og utsetter familien for smitte. Derfor har vi valgt å styrke tiltakspakken vi innførte for en uke siden, og mener det vil øke sannsynligheten for at viruset blir slått ned i Oslo, sier Johansen.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), sier at det er nødvendig å innføre rødt nivå på ungdomsskolene nå for å begrense smitte.

– Elever og alle ansatte i skolen har gjort en fantastisk innsats gjennom hele pandemien. Vi skal gjøre det vi kan for å følge opp elevene så godt som mulig i en veldig krevende situasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Farmen-presten: Jeg var livredd for å bli utstøtt av gruppen

– Lite realistisk å åpne helt før jul

Byrådsleder Johansen var lite optimistisk med tanke på å få redusert smittespredningen i samfunnet nok til at det kunne bli aktuelt å slippe opp på de strenge tiltakene med det første.

– Å tro at man vil åpne opp helt før jul, er lite realistisk. Vi må nok forberede oss på at mange av tiltakene vil vare en stund, sier Raymond Johansen.

(©NTB)

Høstmørket kler pandemien og nedstengningen ubehagelig godt. Nå er det viktig å holde fast på troen på bedre tider, mener filosof Henrik Syse

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter