I innstillingen fra Stortingets helse- og omsorgskomité om palliasjonsmeldingen instruerer stortingsflertallet, Ap, Sp, SV og Frp, regjeringen om å sikre Lukas Hospice «forutsigbar finansiering i prosjektperioden».
Det vil si finansiering fram til 2023.
Gylden anledning
Palliasjonsmeldingen kommer samtidig som flere partier kjemper for å sikre Lukas Hospice finansiering i statsbudsjettet for 2021.
Kjersti Toppe fra Sp har forfattet flertallsforslaget som Stortinget vil vedta.
Hun mener det var vanskelig å overse Lukas Stiftelsen når de arbeidet med stortingsmeldingen i komiteen.
– Det ble kjent gjennom media at de måtte si opp ansatte og sende pasienter hjem. Da tenkte jeg det var en gylden anledning til å ta opp deres sak, sier Toppe.
Toppe er klar over at finansieringen av hospicet vanligvis er en budsjettsak, men slik debatten har utviklet seg, mente Toppe at det var viktig å få forutsigbarhet for hospicet inn i meldingen.
Høie som katalysator
Hun viser til Bent Høies (H) svar på et spørsmål fra henne i Stortingets spørretime, hvor helseministeren svarte at Lukas Stiftelsen og Sp burde vite at tilskudd over statsbudsjettet vedtas for et år om gangen.
– Hospicet har blitt lovet noe politisk, som regjeringen trekker seg fra etter et år. Jeg tenker at regjeringen ikke kan få komme unna med det, sier hun
Bekkevold: – Budsjett vedtas for ett år
Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF står ikke bak forslaget i palliasjonsmeldingen. I en merknad til meldingen skriver de at øremerket finansiering til Lukas Hospice er et budsjettspørsmål.
– Det er ikke det at vi ikke støtter den formuleringen, sier Geir Jørgen Bekkevold er KrFs mann i helse- og omsorgskomiteen.
– Hvorfor har dere da ikke signert på forslaget til opposisjonen?
– Vi sitter i regjeringen, og er klar over at et budsjett vedtas et år for gangen. Det er ikke i en melding finansieringen vedtas, men i et statsbudsjett. Vi jobber for å få til det i budsjettet for 2021, sier han.
Mister KrF sakseierskapet?
Det var Olaug Bollestad (KrF), daværende leder i helse- og omsorgskomiteen, som var fødselshjelper for finansieringen til Lukas Hospice i statsbudsjettet for 2019.
– Er KrF i ferd med å miste eierskapet til denne saken?
– Nei, det er KrF som første gang fikk penger inn til hospicet og som skal sørge for å få det til igjen.
Bekkevold har fått med seg at andre partier nå er på ballen i saken.
– Jeg registrerer at andre finner det opportunt å hive seg på, sier han.
Opposisjonen har til stadighet påpekt at KrF tilsynelatende fikk mer til for Lukas Hospice utenfor regjering, enn det de får til på innsiden.
– Det har blitt sagt at det «nesten er rart at Sp er mer et verdiparti enn KrF». Hva tenker du om det?
– At noen gjør dette til en sak om hvilket parti som står for de beste verdiene, det kjenner jeg at det provoserer meg ganske mye, siden vi egentlig alle står sammen om å trygge Lukas Hospice, sier han.
Forplikter seg ikke til beløp
Tuva Moflag (Ap) i helse- og omsorgskomiteen er saksordfører for palliasjonsmeldingen.
Hun mener det er riktig å ta opp det som egentlig er en statsbudsjettsak i stortingsmeldingen.
– Vi syntes det var naturlig at akkurat den saken ble tatt med i innstillingen, siden vi behandlet palliasjon og hospice-filosofien i meldingen. Nå får regjeringen en konkret tilbakemelding om å sikre en forutsigbar finansiering, sier hun.
Hun mener den forutsigbarheten er viktig for å kunne prøve ut prosjekter som Lukas Hospice.
– Når vi investerer penger i å skaffe oss kunnskap om hvilken plass hospicer har i helsetjenesten og hvordan det samhandler med det offentlige, må vi ha forutsigbarhet som går utover et år.
Lukas Stiftelsen vil ha avklaring
Tor Inge Skjøtskift, administrerende direktør i Lukas Stiftelsen, er fornøyd med å bli nevnt i komitéinnstillingen.
Han vil gjerne ha en avklaring av om forutsigbarhet betyr øremerking, og forteller at Frp i sitt alternative statsbudsjett klargjør at forutsigbarhet betyr øremerking og sikring av finansiering i resten av prosjektperioden.
Skjøtskift er ikke like fornøyd med regjeringspartienes forslag.
– Dersom deres løsning blir stående må vi forskuttere finansiering i påvente av søknadsfrist og bevilgning langt ut i neste år. Det er en krevende modell, som vi har dårlig erfaring med. Forutsigbarhet er forutsetning for at vi kan starte opp igjen tilbudet, sier Skjøtstift.
LES MER OM LUKAS HOSPICE
[ Lukas Hospice beskylder helseminister Høie for feilinformasjon ]
[ Lukas Hospice må sende hjem døende pasienter. De mener regjeringen har glemt dem ]
---
Fakta:
---